El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, compleix 10 anys com a principal espai expositiu dels fons de la Col·lecció Bassat.
Per altra banda, la Nau s’ha consagrat com a Km0 de l’art gaudinià i seu del Consell Gaudí, creat amb motiu del 130è aniversari de l’edifici el 2013.
Des del novembre del 2010 prop de 100.000 persones han visitat la Nau Gaudí o alguna de les més de 40 exposicions de la Col·lecció Bassat, entre Mataró i altres ciutats, que en la seva totalitat compta amb 3.000 obres d’art.
Més enllà de l’espai expositiu mataroní, el fons també s’ha presentat a 14 ciutats, a Europa i als Estats Units, amb l’objectiu de promoure l’art contemporani català i donar a conèixer la Nau. En total, s’han exposat 1969 obres d’art de 159 artistes. Entre els artistes exposats de la Col·lecció Bassat figuren els principals exponents de l’art català i espanyol així com figures de renom internacional com Picasso, Chillida, Léger, Appel, Christo, Calder, Henry Moore, etc.
La Nau Gaudí. Km0
La Nau s’ha consagrat com a Km0 de l’obra de Gaudí i seu del Consell Gaudí, creat amb motiu del 130è aniversari de l’edifici el 2013. Llavors es va presentar el “Manifest de Mataró”, el primer document en defensa de la conservació, el manteniment i la difusió del llegat gaudinià, al qual es va adherir la pràctica totalitat de propietaris i gestors d’edificis de l’arquitecte.
A la Nau, Antoni Gaudí va posar en pràctica per primera vegada alguns principis arquitectònics com l’arc parabòlic, que esdevindria un element determinant en la seva arquitectura posterior, tant en els edificis civils com en els religiosos. La Nau és l’únic edifici que no va ser promogut ni per la burgesia ni per l’església, sinó per una de les primeres cooperatives obreres del tèxtil. L’edifici va ser declarat Monument Historicoartístic per l’estat espanyol (1969) i Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya (1982).
El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró
Presidit per l’alcalde de Mataró, es va constituir amb l’objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni col·lectiu i la seva divulgació. Es tracta d’una iniciativa que aposta, des de Mataró, per l’art i la cultura del país i que a través de la Col·lecció Bassat contribueix a omplir el buit cronològic pel que fa a la representació d’aquests artistes als museus de Catalunya. Es pretén explicar la successió de circumstàncies i de fets que han propiciat l’art contemporani i, mitjançant les activitats que s’organitzen, situar la Col·lecció Bassat i la Nau Gaudí als circuits nacionals i internacionals.
El Consorci es finança amb recursos municipals i, contràriament al que ha passat amb el pressupost de la Direcció de Cultura, l’aportació no ha patit cap retallada. Ara per ara, els responsables del consorci no preveuen cap finançament extern.
En el futur està previst que el Consorci gestioni un edifici amb més capacitat que sigui la seu del futur Museu d’Art Contemporani, però ni l’alcalde David Bote, ni Lluís Bassat han sabut fixar un calendari.
La Col·lecció Bassat
La Col·lecció Bassat constitueix un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX. La intenció de la Col·lecció és contribuir, a través de l’exposició dels seus fons, a l’explicació dels fets i moviments que han propiciat l’art del nostre temps. Compta amb més de 3000 obres originals, de les quals unes 2.500 són pintures i dibuixos, 500 són escultures, i es complementa a més amb un ampli fons d’obra gràfica. La Col·lecció és reflex de la passió i els gustos dels seus propietaris, el publicista Lluís Bassat i la seva esposa Carmen.