La 23a Nit de la Solidaritat de Mataró se celebrarà enguany amb format televisiu, gràcies a la col·laboració de Mataró Audiovisual, per poder-se adaptar a les restriccions de la pandèmia. Serà el divendres 20 de novembre, a les 21 h, amb un programa que girarà al voltant dels 25 anys de la finalització de la guerra de Bòsnia.

 

L’alcalde, David Bote, donarà la benvinguda als protagonistes i també als espectadors de la 23a Nit de la Solidaritat que enguany se celebrarà amb un format televisiu que es podrà seguir en directe per Mataró Audiovisual i també pel web municipal.

Una conferència, un documental i una taula rodona abordaran diferents aspectes de la darrera gran guerra civil europea, abans de l’esclat més recent del conflicte a la península de Crimea.

La conferència enguany anirà a càrrec de Jasmina Mujezinovic, coordinadora de la Fundació per a la Democràcia Local (FDL), entitat successora de l’Oficina de Democràcia Local (ODL) de l’Ajuntament de Barcelona a Sarajevo (Districte XI). Mataró com Barcelona van ser dues de les ciutats que van portar a terme projectes de col·laboració i solidaritat amb Sarajevo.

El documental programat, que es podrà a veure a continuació de la conferència, porta el títol “Fa 25 anys de Mataró per Bòsnia”. Es tracta d’un projecte de la productora Clack que repassa les principals accions dutes a terme entre 1993 i 1995 per part de la societat civil de la ciutat.

El periodista Joan Salicrú serà l’encarregat de moderar el debat posterior entre Manel Vila, Dolors Fernàndez, Consol Prados i Edin Kadic. Per últim, com en totes les edicions, la regidora de Cooperació Internacional serà l’encarregada de cloure aquesta Nit de la Solidaritat.

La Nit de la Solidaritat és l’acte en el qual, les entitats que formen part del Consell de Solidaritat i Cooperació passen comptes amb la ciutat amb la presentació de la memòria anual. Tot i que en aquesta ocasió fa mesos que aquest consell no s’ha reunit i es dona el cas que no ha estat informat del contingut de l’edició d’enguany de la Nit.

 

Balanç 2019

Pel que fa a la memòria del 2019, l’Ajuntament de Mataró ha col·laborat, a través dels Fons Català de Cooperació, en els següents projectes amb un pressupost de 257.842,67 €.

 • Suport d’emergència a població refugiada i migrant de Veneçuela a països veïns: 10.000 €
 • YAHUALT: Projecte social i comunitari per a la inclusió de les persones amb problemes de salut mental al departament d’Estelí – Nicaragua: 33.000 €
 • Joves de MUSA (Mèxit) contribuint al benestar de les seves comunitats i generant un projecte d’autonomia econòmica: 38.093 €
 • Resposta d’emergència als efectes de la tempesta severa de vent a Gàmbia: 8.000 €
 • Apoderament i capacitació d’estudiants i professionals de la salut per a la prevenció de la MGF I l’atenció de les conseqüències per a la salut a Gàmbia: 6.434,67 €
 • Construcció d’un col·legi de secundària i batxillerat al barri de Thiaroye de Pikine (Senegal): 27.500 €
 • Ampliació de l’escola salsianade secundària a Yaoundé (Camerun): 55.000 €
 • Millora en la gestió i l’aprofitament dels recursos hídrics mitjançant la implementació de diferents mesures a la regió de Kalyandurg, districte d’Anantapur (Índia): 55.000 €
 • (Mataró) Programa anual del Centre de Solidaritat i Cooperació La Peixateria 2019: 10.500 €
 • (Mataró) Vacances en Pau 2019: 3.400 €
 • -ornades de reflexió i sensibilització sobre discapacitat i salut mental en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament: 5.100 €
 • Ciutats defensores dels Drets Humans 2019 – Edició primavera: 4.000 €
 • Binomi migracions i desenvolupament: elements per millorar l’ajut i la cohesió socials des del municipalisme català: 1.815 €

Tots aquests projectes estan impulsats per entitats locals com el Col·lectiu de teatre EPMA, La Fundació Grup Tercer Món Mataró, la Fundació Vicenç Ferrer, Fundació Wassu – UAB, Associació Amics de l’Escola Pia al Senegal, VOLS-Voluntariat Solidari i l’Associació Wilaia.