Els i les mataronines han omplert aquest cap de setmana Can Bruguera, els Parcs i la platja. Encara que les darreres dades epidemiològiques són bones, el pic més alt a la pressió assistencial arribarà aquesta setmana. A finals de setmana es pot arribar al col·lapse hospitalari com ja va succeir el març. A més des de Salut han indicat que posaran damunt de la taula del PROCICAT la pròrroga quinze dies més de les mesures restrictives, el dia que entra en vigor l’ampliació per quinze dies més del confinament nocturn. Un cop molt dur pels bars i restaurants i per la cultura

Mentre l’Hospital de Mataró segueix el seu pas a un col·lapse hospitalari, aquest cap de setmana, segon de les restriccions, els i les mataronines han anat a passar-ho a la platja i a Can Bruguera. Files de cotxes aparcats a la vorera del camí de Can Bruguera, per poder passar una jornada agradable amb els seus familiars, com es pot veure en aquesta piulada de Jordi González. Els parcs i la platja plena de gent. Encara que molts han respectat les normes, era quasi impossible mantenir la distància de seguretat.

https://twitter.com/jgporta/status/1325540178828660737

Amb els parcs infantils tancats, els nens i nenes, buscaven qualsevol lloc a on poder seguir el seu creixement personal, convisquin amb la COVID. És cert que es pot sortir a fer activitat esportiva individual fora dels límits de la ciutat de residència. I s’ha vist la picaresca de molts per poder trencar les normes que fan que es col·lapsi l’Hospital com es va fer el març.

I l’horitzó no es veu que se solucioni. És cert que estem amb una velocitat de reproducció (rt) per sota d’un, inclús per sota del que va dir ahir el vicepresident, Pere Aragonès, que és està per sota de 0,80. Però d’ahir a avui han incrementat les altes per la COVID a l’hospital amb 8 persones. Segueixen 18 persones a l’UCI, i en catorze dies han mort 16 mataronins. Actualment hi ha 118 persones ingressades per la COVID19 i només queden 9 llits sense ocupar a l’UCI de les 33 habilitades.

Les dades del seguiment epidemiològic són bones

Segons les dades subministrades pel Departament de Salut, el risc de rebrot avui està a 804 punts, mentre que la incidència acumulada dels darrers catorze dies és de 1.015,21 punts. La velocitat de reproducció del virus hi ha baixat una dècima, respecte ahir, i es col·loca al 0,79.

Seguiment epidemiològic a Mataró
Seguiment epidemiològic a Mataró

En les darreres 24 hores s’han produït 56 casos confirmats. En les darreres tres setmanes hi ha hagut 2.227 casos positius confirmats a Mataró. Quan en tota la pandèmia s’ha registrat 5.233 casos confirmants de la COVID19. Un 42,56 % de tots els casos s’han produït en les darreres tres setmanes.

Es varen fer el dijous 5 de novembre 867 PCR i 190 test d’antígens. En total s’han fet a Mataró des del començament de la pandèmia 65.283 PCR i 2.200 test d’antígens. Amb una taxa de positius del 7,88 % i en la darrera setmana del 9,72.

Evolució epidèmia i risc de rebrot a Mataró
Evolució epidèmia i risc de rebrot a Mataró

Lleuger descens de les dades epidemiològiques a Catalunya, però més pressió assistencial

Catalunya s’ha llevat amb un risc de rebrot 27 punts per sota de les dades d’ahir. En les últimes 24 hores a Catalunya se situa en els 670 punts, segons l’última actualització del Departament de Salut. La incidència acumulada dels darrers catorze dies també baixa, i se situa amb els 762,56 punts. Pel que fa a la velocitat de propagació (rt) baixa a 0,92.

Seguiment epidemiològic a Catalunya
Seguiment epidemiològic a Catalunya

 

En paral·lel, s’han declarat 1.919 nous casos confirmats positius, fins als 299.946 casos confirmats acumulats des de l’inici de la pandèmia. El 10,94% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. També s’ha informat de 35 noves defuncions, fent un total de 14.631 persones mortes a tota Catalunya en aquesta pandèmia.

Pel que fa als hospitals, hi ha 2.793 ingressats per la COVID19, 106 persones més que ahir. L’UCI s’han incrementat amb 16 persones més, i ja hi ha 578 llits d’UCI ocupats dels 1.100 disponibles.

Evolució epidèmia i risc de rebrot a Catalunya
Evolució epidèmia i risc de rebrot a Catalunya

Salut preveu que Catalunya arribi al pic de pressió assistencial d’aquesta segona onada a mitjans o finals d’aquesta setmana. “El pic de contagis es va superar la setmana passada, però els ingressos als hospitals encara es continuen incrementant“, ha indicat Marc Ramentol a RAC1. Ha afegit que serà “un pic altíssim” que “no és compatible amb el manteniment de l’activitat assistencial” i que per això cal que l’impacte de la COVID19 sobre el sistema sanitari baixi ràpidament.

Ha acabat dient que s’espera una tercera onada, però que no es pot predir quan es produirà. El que si ha alertat és del perill que suposaria que se sobreposés aquesta segona. Per això demana es respectin les restriccions.

La restauració mataronina no aguantarà molt més tancada

La cultura ha rebut un cop molt dur, a on els professionals de la música han vist com la seva activitat es reduïa més d’un 90% per la pandèmia respecte al mateix període de l’any passat. Els bars i restaurants que no han pogut reinventar-se per segon cop des de principi d’any segueixen els seus passos. Malgrat els que poden servir “per emportar“, per obrir el seu establiment. Els demés porten tancats des del 16 d’octubre, quan per decret la Generalitat va endurir les mesures anticovid. Deixant a famílies de propietaris i de personal en una situació molt crítica.

El futur no es veu quan es podrà obrir, segons ha indicat el secretari de Salut, Marc Ramentol, ja ha avançat aquest dilluns que el departament proposarà al PROCICAT la pròrroga durant quinze dies més de totes les restriccions actuals.

La PIMEC ja va valorar les pèrdues per aquests establiments de 800 milions d’euros. Les ajudes que el sistema informàtic porta de cap als propietaris per demanar les ajudes, només cobrirà, si es concedeix, el 5 % dels ingressos. Cosa que per exemple, Alemanya, amb la presentació dels comptes de 2019, se li abonen als petits empresaris el 80% d’aquesta facturació.

Restaurant la Morera de Mataró
Restaurant la Morera de Mataró

Pròrroga de quinze dies més de les restriccions

La consellera de Salut, Alba Vergés ha indicat en roda de premsa que les dades de la COVID al conjunt del país, estan baixant molt lentament. Afegint que ara s’encara el procés més complex, baixar encara més la corba i consolidar la tendència. “No podem córrer i necessitem que les restriccions continuïn fent efecte“, ha explicat la consellera.

Per la seva part, Marc Ramentol a RAC1 ha indicat aquest matí que “la proposta inicial que Salut posarà sobre la taula serà la pròrroga de les mesures actuals. Després s’ha de sotmetre al criteri dels altres departaments i del PROCICAT“. Ramentol preguntat per Nadal, ha respost que “l’epidèmia no hi entén, de treves, i no crec que ens en doni cap“. Ha apuntat que es prendran les decisions al desembre perquè es pugui celebrar de manera segura, però ha descartat relaxar les mesures només pel fet que siguin festes.

Roda de Premsa Generalitat Catalunya - Alba Verges
Roda de Premsa Generalitat Catalunya – Alba Verges

Entra en vigor la pròrroga del confinament nocturn

Avui ha entrat en vigor la pròrroga del confinament nocturn. Quinze dies més de “toc de queda”. El PROCICAT va acordar aquest divendres prorrogar durant quinze dies més les restriccions de moviments nocturns a Catalunya. L’actual confinament acaba avui i avui s’ha publicat la seva ampliació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). El confinament nocturn estableix les mateixes mesures i el mateix horari establert, de 22 h a 6 h.

L’ampliació del confinament nocturn s’allarga fins al 23 de novembre, perquè Salut vol consolidar la lleu millora de les dades. El balanç generalitzat d’aquest confinament nocturn s’ha traduït amb nits tranquil·les, excepte aquesta nit de dissabte amb festes a la ciutat de Barcelona i gent al carrer sense justificació.

https://twitter.com/emergenciescat/status/1325730543644905472

Pel que fa a Mataró la Policia Local ha intensificat les actuacions d’informació i control dels espais assenyalats com a prioritaris per contenir la transmissió del virus. Però el que si es constata és que les dades policials durant el mes d’octubre hi ha hagut un augment de l’incompliment de les mesures. 226 infraccions tramessis per estar-se en un parc o jardí sense respectar l’horari establert.

De juliol a octubre la Policia Local ha interposat 2.387 denúncies per incomplir les mesures anticovid decretades pel Govern de la Generalitat de Catalunya.