Ahir va començar la setena edició de la Viquimarató de la Llengua Catalana i es desenvoluparà en format telemàtic fins al divendres 13 de novembre, a les 18 h, en què es donarà per tancada l’edició i es presentaran els primers resultats.
La Viquimarató de la Llengua Catalana és una activitat anual d’Amical Wikimedia i la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) de la Generalitat de Catalunya des del 2013, en què diversos voluntaris amplien amb referències fiables articles relacionats amb la llengua catalana a la Viquipèdia. Al mateix temps, aquesta viquimarató serveix d’introducció a la Viquipèdia a aquells participants que encara no estan avesats al seu funcionament. El tema que es proposa treballar enguany és el de lingüistes en llengua catalana, a més de mantenir la línia de traducció iniciada en edicions anteriors de la viquimarató. I la novetat principal és que hi participaran els 7 territoris de parla catalana: l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya del Nord, la Franja de Ponent, les Illes Balears i el País Valencià. En les edicions anteriors aquesta activitat s’anomenava Nit de la Llengua al Món Digital, perquè la tasca d’edició es concentrava en horari nocturn
El repte que es planteja en aquesta ocasió és aconseguir crear o ampliar com a mínim 50 articles dels 70 lingüistes proposats.
Aquest dissabte, entre les 10 i les 11.30 h, s’ha realitzat un taller per aprendre a editar la Viquipèdia. Els participants podran posar-se en contacte amb membres d’Amical Wikimedia a través d’un canal de suport per resoldre qualsevol dubte durant el procés d’edició. Com a reforç, també s’han creat dos videotutorials per a aprendre a utilitzar el traductor de contingut, així com un altre per a editar directament un article des de zero. Tota la comunitat implicada podrà utilitzar l’etiqueta #ViquiLlengua7x7 per fer difusió de l’esdeveniment.
Des de 2015, la seu central és Tarragona i l’esdeveniment s’organitza a les instal·lacions del Port de Tarragona, amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili. En la setena edició s’adapta al format virtual, per la situació de la pandèmia, i s’estén la durada a una setmana sencera. També com a novetat, enguany es compta amb els governs andorrà, balear i valencià, a més de la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, la Delegació del Govern a Itàlia a l’Alguer, la Universitat de Saragossa, i també l’Institut Ramon Llull, que s’hi suma a través de la Xarxa Llull.