Ahir es va celebrar la Junta Local de Seguretat en forma telemàtica presidida per l’alcalde, David Bote. A on també es va comptar amb la presència del conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Les dades de seguretat ciutadana i seguretat viària dels últims 12 mesos constaten una reducció dels furts i dels delictes contra les persones i contra el patrimoni. L’increment d’algunes tipologies de robatori i un augment de les detencions són també el més destacat. L’alcalde, David Bote va demanar la consolidació del reforç que hi ha hagut aquests últims mesos. Per la seva part, el conseller Sàmper diu que es mantindrà la coordinació perquè la seguretat a Mataró continuï funcionant com fins ara

En la Junta Local de Seguretat celebrada ahir, en forma telemàtica, es va comptar amb la presència del conseller d’Interior, Miquel Sàmper. A on el Departament d’Interior va presentar les dades dels darrers dotze mesos, d’octubre de 2019 a 2020.

Els delictes comptabilitzats a Mataró en els últims 12 mesos han estat 8.717, un 5,9 % menys que en el període anterior. Hem de significar que no són exactament comparables aquest període amb l’anterior a causa de la pandèmia. També s’ha notat en les dades un augment del 9,3 % del nombre de detencions, que han arribat a les 789.

Analitza’n les dades en la sensació d’inseguretat que patia Mataró des de principis de l’estiu, entre juliol i setembre, el nombre de delictes ha estat un 12,4 % inferior al mateix període de 2019.

Aquesta contenció delictiva s’atribueix al reforç policial que hi ha hagut tant per part de Policia Local com de Mossos d’Esquadra, segons informa l’Ajuntament. Segons informa l’Ajuntament, els cossos han dut a terme dispositius específics durant l’estiu per combatre la delinqüència i la inseguretat ciutadana. En aquest període, el cos de la Policia Local es va reforçar durant el mes d’agost amb la incorporació d’11 nous agents. Durant aquest estiu també s’ha reforçat el nombre d’efectius de Mossos d’Esquadra a Mataró.

Es mantindrà la coordinació perquè la seguretat a Mataró continuï funcionant

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, acompanyat de l’alcalde de Mataró, David Bote, va participar en la Junta Local de Seguretat del municipi, on s’han analitzat les dades en matèria de seguretat.

Davant la millora de les dades delinqüencials, David Bote ha demanat “la necessitat d’incrementar els efectius a la nostra ciutat i la necessitat de revisar les lleis per abordar les ocupacions i la reincidència“. A més en una piulada ha afegit que “la seguretat i la bona convivència és un dret i seguirem treballant amb determinació per garantir-lo. Amb convicció i sense abaixar la guàrdia, i exigint a la resta d’administracions la seva implicació“.

Piulada de l’Alcalde de Mataró David Bote

El conseller, que ha afirmat que “les coses funcionen bé a la demarcació“. Ha destacat que “s’ha notat l’increment d’efectius i que cal continuar mantenint la coordinació i seguir en aquesta línia perquè Mataró continuï funcionant com ho fa ara“. En aquest sentit, Sàmper s’ha posat a disposició del municipi “per tot el que necessiteu” i ha subratllat que “no vull que s’enquistin situacions de descontrol o descoordinació“.

El titular d’Interior també s’ha referit a les ocupacions i ha valorat “la bona feina de l’Ajuntament i la col·laboració entre els cossos policials”, en aquest sentit.

Recordem que en la darrera Junta Local de Seguretat celebrada a finals de maig, i davant de l’increment delictiu que patia la ciutat, l’alcalde va demanar al conseller d’Interior un reforç continuat de Mossos d’Esquadra a la ciutat per combatre la inseguretat.

Miquel Samper en una roda de premsa
Miquel Samper en una roda de premsa

Les dades dels darrers dotze mesos

Pel que fa a les dades delinqüencials, en el darrer any a Mataró hi ha hagut 8.204 fets penals, un 5,9% menys que l’anterior. El nombre global de delictes s’ha reduït a la ciutat durant els últims 12 mesos, però l’evolució dels diferents tipus de delictes és molt desigual. La tipologia més freqüent han estat els furts amb 2.078 fets, el 25,3% del total.

Els delictes que han disminuït han estat el robatori amb força domicili, el robatori amb violència i intimidació a domicili, i la violència física o psíquica habitual en l’àmbit familiar. Pel que fa a les detencions, han augmentat un 9,3%.

Les dades al detall

Així doncs, mentre que en l’últim any han disminuït els delictes contra les persones de 801 a 733 (- 8,5 %) i els delictes contra el patrimoni de 7.522 a 7.047 (- 6,3 %) -els furts han passat de 2.744 a 2.078 (- 24,3 %)-; s’ha registrat un increment del nombre de robatoris amb força, que han passat de 1.608 a 1.647 (+ 2,4 %) i dels robatoris amb violència i/o intimidació, que han passat de 614 a 672 (+ 9,4 %).

Aquest augment de robatoris amb força s’ha produït en establiments (+ 46,3 %, de 160 a 234) i en empreses (+ 14,6 %, de 48 a 55); i s’ha reduït en domicilis (- 19,9 %, de 272 a 218) i a l’interior de vehicles (- 5 %, de 1.011 a 960).

Els robatoris amb violència i intimidació s’han incrementat a la via pública (+ 13,7 %, de 336 a 382), i també han crescut les estrebades (+ 5,2 %, de 192 a 202).

Amb relació a la seguretat viària, entre gener i setembre de 2020 hi ha hagut 200 accidents de trànsit amb ferits, 69 menys que en el període anterior. D’aquests 200, 12 han estat greus (- 45 %) i 188 lleus (- 24 %). En la mateixa proporció, el nombre de ferits en accident també s’ha reduït i ha passat de 320 a 253 (els ferits greus han passat de 26 a 12, i els lleus de 291 a 241).

La Junta Local de Seguretat s'ha celebrat de forma telemàtica. Foto: Ajuntament
La Junta Local de Seguretat s’ha celebrat de forma telemàtica. Foto: Ajuntament