L’Atenció Primària de la Metropolitana Nord ja compta amb 9 punts centralitzats per fer proves, en afegir-se el Casal Municipal de la Gent Gran de Rocafonda. Mentre continua baixant la incidència de la COVID19 a Mataró, des de l’Hospital de Mataró han començat a desprogramar les intervencions no urgents. A Catalunya també baixa la incidència però com que no ho acompanya els casos positius diaris, el govern català amplia el “confinament nocturn” quinze dies més. Aquesta segona onada posa en evidència el fracàs del rastreig. En l’àmbit de tota Espanya, Sanitat afegeix més defuncions de jornades prèvies. Mentre els contagis ha sumat 22.516 casos de coronavirus en l’últim dia

La Metropolitana Nord compta amb nous espais per dur a terme les proves de detecció de la COVID-19. Donada la situació actual, amb un elevat nombre de casos de COVID-19, el Casal Municipal de la Gent Gran de Rocafonda ha passat a ser un dels punts per fer-ho, per així descongestionar el CAP de Rocafonda.

L’Atenció Primària de la Metropolitana Nord ha optat per buscar alternatives que van més enllà dels espais propis. El fet d’ampliar els punts ha de permetre evitar un augment del temps d’espera per fer-se la prova, així com continuar garantint la seguretat i confortabilitat, tant de la ciutadania com dels professionals que treballen en aquests espais. S’estan buscant alternatives per ubicar nous punts a altres municipis.

El Casal de la Gent Gran de Rocafonda ha estat revisat per garantir que és adequat i que permet mantenir les condicions de seguretat necessàries, així com una correcta ventilació o la neteja que marca el protocol. Cal destacar que als punts externs es fan principalment proves a contactes asimptomàtics. La previsió és que les proves a persones amb símptomes se segueixin fent com fins ara, als centres d’atenció primària.

CAP de Rocafonda
CAP de Rocafonda

L’Hospital de Mataró desprograma intervencions no urgents

S’ha començat a desprogramar les intervencions quirúrgiques no urgents a l’Hospital de Mataró. La necessitat que hi ha de derivar personal especialitzat de quiròfan a l’UCI fa que no hi hagi prou personal per fer les intervencions quirúrgiques no urgents. Fet que ja va succeir a la primera onada de la pandèmia.

Aquest matí l’Hospital tenia 118 pacients de la COVID19 ingressats, dels quals 20 a l’UCI. Un increment que respecte ahir és de tres llits més ocupats del total de 33 llits disponibles a les tres Unitats de Cures Intensives.

Hem de tornar a lamentar tres noves defuncions, elevant la xifra de morts de mataronins i mataronines de 132 persones. Una setmana negra en aquest aspecte, amb 11 defuncions en els darrers set dies.

Hospital de Mataró
Hospital de Mataró

Continua baixa’n la incidència de la COVID19 a Mataró

La situació de Mataró que el Departament de Salut ha informat la seva web és que actualment hi ha 5.018 casos positius confirmats d’ençà que va començar la pandèmia. 74 positius més en les darreres 24 hores a Mataró.

El risc de rebrot segueix baixant lleugerament i en l’actualitat està a 1.015 punts, amb una velocitat de reproducció (Rt) del virus de 0,83 punts. Però la Incidència Acumulada dels darrers catorze dies segueix molt alta amb 1.219,17 punts.

Seguiment Epidemiològic a Mataró
Seguiment Epidemiològic a Mataró

El 2 de novembre es van fer 817 proves PCR i 153 Test Antigènics Ràpids. Des de la declaració de la pandèmia fins ahir a Mataró s’han realitzat 63.042 PCR i 1.741 TA. Amb una taxa de positivitat del 7,84 % d’ençà que va començar la pandèmia i de 10,92 % en els darrers set dies. Destacar que som el segon municipi de tot Catalunya amb la taxa de proves PCR/TA fetes més alta, amb 5.504,76.

Evolució pandèmia i risc de rebrot a Mataró
Evolució pandèmia i risc de rebrot a Mataró

A Catalunya la mateixa tònica de fa uns dies

A Catalunya baixen els ingressos, els pacients a l’UCI i la velocitat del virus segueix per sota d’un punt, però se sumen 5.011 nous contagis i 104 morts en les últimes 24 hores. La xifra total de casos de positius confirmats ascendeix a 290.244 persones. L’índex de rebrot segueix a la baixa i passa de 739 a 731, encara que segueix elevat. La velocitat de reproducció (Rt) de la COVID19 continua a la baixa en situar-se en 0,94, davant el 0,95 d’ahir.

Seguiment Epidemiològic a Catalunya
Seguiment Epidemiològic a Catalunya

Respecte a la pressió assistencial hem de destacar que actualment a Catalunya, la xifra també baixa: dels 2.770 d’ahir als 2.725 reportats aquest divendres, 45 ingressos menys que ahir. L’UCI també baixa lleugerament, actualment hi ha un total de 471 pacients, menys de les 485 persones que hi havia d’ahir. Una disminució de 14 persones. Malgrat això, el risc de col·lapse segueix existint.

Malauradament hem de lamentar 104 persones que han perdut la vida en les darreres 24 hores. Des de l’inici de la pandèmia en són un total de 14.482 defuncions per la COVID19, segons les dades reportades aquest divendres per Salut.

Evolució pandèmia i risc de rebrot a Catalunya
Evolució pandèmia i risc de rebrot a Catalunya

El fracàs del rastreig

Molta gent es pregunta, després de la desmesurada i descontrolada allau de contagis de la COVID19 en aquesta segona onada, on són i quina és l’eficàcia dels rastrejadors.

Aquesta eina per controlar i contenir els brots del virus, ha sigut desbordada davant els casos positius de les darreres setmanes, ja que no hi ha prou rastrejadors perquè la feina que fan sigui eficaç. L’altre branca que són els CAPS tampoc donen l’abast.

Les persones que malauradament han donat positiu es queixen que han donat les dades dels seus contactes propers i les trucades de rastrejadors no arriben o arriben quan ja ha passat la quarantena. És una situació cada vegada més comuna. I és que els casos de contagis són tants que el sistema no dóna l’abast. Però ja no donava l’abast aquest estiu.

Però el rastreig només funciona quan el sistema té la capacitat de detectar i seguir els casos, i que els contactes de positiu tinguin les condicions necessàries per fer les quarantenes. Els recursos humans i econòmics perquè els rastrejos siguin eficaços en cap de les dues onades. Si amb les restriccions s’aconsegueix baixar prou la incidència de casos, es podrà tornar a posar a prova el sistema per veure si en la tercera és capaç de controlar el virus.

La Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, que agrupa diversos sindicats, associacions i marees, ha criticat aquest dimecres que la Generalitat “hagi mantingut l’adjudicació” a una filial de Ferrovial dels rastrejos amb un contracte de 17,6 milions d’euros, i reclama els recursos “públics i privats” per a una feina que consideren que ha de fer l’assistència primària.

Marc Ramentol, secretari general de Salut, ha assegurat que el rastreig tornarà a ser eficaç quan passi l’onada i per això el departament multiplicarà per 10 els recursos humans dels serveis de vigilància epidemiològica, els que haurien de ser capaços de fer el rastreig de les cadenes de contagi. Passaran de 50 persones a 500.

Roda de Premsa Telemàtica del Secretari general de Salut, Marc Ramentol
Roda de Premsa Telemàtica del Secretari general de Salut, Marc Ramentol

 

El “Confinament Nocturn” s’amplia quinze dies més

El PROCICAT aprova la pròrroga de les restriccions actuals per a rebaixar més la corba de contagis. Salut fixa tres objectius abans d’iniciar la desescalada: que la velocitat de reproducció descendeixi a 0,8, baixar als mil contagis diaris i tenir un màxim de 300 pacients covid en l’UCI.

Catalunya mantindrà el toc de queda a partir de les 22 hores, en vigor des del 25 d’octubre, almenys quinze dies a partir del pròxim dilluns i fins al 23 de novembre. Així ho ha aprovat aquest divendres el PROCICAT, després de l’avanç aquest dijous de la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa, segons informa El Periòdico. “Veiem claríssimament que les mesures estan donant els seus fruits, però la situació és greu, com en la resta d’Europa“, ha dit.

El director assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha advertit que “la pressió de la malaltia sobre el sistema és molt alta i creixent“, malgrat la bona evolució de la pandèmia. “Hem passat dels 150 ingressats amb covid en l’UCI aquest estiu a fregar els 500. Tenim una mitjana de 10 ingressos diaris, i això és sostingut en el temps. I aquest increment seguirà“, ha dit Comella, qui ha recordat la importància de “mantenir l’activitat no covid“, com els ictus o els politraumatismes, entre moltes altres més malalties.

Roda de Premsa Generalitat Catalunya - Alba Verges
Roda de Premsa Generalitat Catalunya – Alba Verges

Sanitat afegeix més defuncions de jornades prèvies

El Ministeri de Sanitat afegeix 347 morts, segona dada més alt de la segona ona. D’aquesta manera es descendeix lleugerament des del rècord d’inclosos en un dia de 368 comunicat aquest dijous i és el segon registre més alt de la segona ona. Des del divendres passat han mort un total de 1.088 persones al país. Espanya s’acosta als 39.000 morts per coronavirus des de l’inici de la pandèmia després de diversos dies de pujades.

Pel que fa als contagis ha sumat 22.516 casos de coronavirus en l’últim dia, segons l’actualització de la situació epidemiològica publicada. La incidència acumulada dels últims 14 dies ha tornat a descendir per segon dia consecutiu. Així, l’indicador se situa en els 525,74 casos per 100.000 habitants, lleument per sota del rècord de la pandèmia de 528 del dimecres.

Els hospitals, la situació ha tornat a millorar per segon dia quant als pacients. Els ingressats en Unitats de Vigilància intensiva segueixen en trajectòria ascendent, amb 2.833 actius, la pitjor dada de la segona ona. En canvi els hospitalitzats han disminuït als 20.209, la qual cosa deixa una ocupació mitjana en l’àmbit nacional del 16,28%, després d’anotar 2.244 ingressos i 2.211 altes en l’últim dia.

Datos de la COVID19 a 6 de noviembre de 2020
Datos de la COVID19 a 6 de noviembre de 2020