Col·lectius protegits
Cal recordar que les persones i famílies vulnerables i, per tant, a qui no es pot desnonar sense una oferta de lloguer social, són:
- Persones o famílies en situació de vulnerabilitat acreditada ja abans de la pandèmia
- Persones o famílies que ocupen el pis on viuen des d’abans del juny de 2019 sense títol habilitant
- Els casos d’extinció del contracte de lloguer amb un gran tenidor
- Persones o unitats familiars vulnerables amb dificultats per pagar les quotes hipotecàries
Excepcionalment, també quedaran cobertes per la suspensió transitòria del desnonament durant l’estat d’alarma les persones o famílies que han ocupat un pis d’un gran tenidor entre juliol de 2019 i l’inici de l’actual estat d’alarma, el 25 d’octubre, si compleixen els requisits de vulnerabilitat i disposen del corresponent informe social. En aquest cas, però, no és obligatori oferir-los un lloguer social.
El Decret llei del Govern català protegeix, per tant, a més col·lectius que el Reial Decret Llei, que només suspèn els desnonaments de famílies que hagin entrat en situació de vulnerabilitat arran de la crisi provocada per la COVID19.
En el cas que els Mossos d’Esquadra o les policies locals rebin una denuncia sol·licitant mesures cautelars relatives a desocupacions d’habitatges de persones o famílies en risc d’exclusió residencial i ocupin l’habitatge, hauran de sol·licitar informe urgent als serveis socials competents, comunicant aquesta sol·licitud immediatament al Ministeri Fiscal.