La incidència de la COVID19 (rt) a Mataró ha baixat fins a sota de l’un, exactament a 0,95. Mentre el risc de rebrot segueix baixant fins als 1.226 punts el dia d’avui. Fet que per primer cop des de fa molts dies, Mataró deixa d’estar entre les deu ciutats amb l’índex de risc de rebrot més alt. Però aquestes baixades encara no es noten a l’Hospital de Mataró. Per la seva part, les restriccions es comencen a notar a les dades de la COVID19 a Catalunya, però des del govern volen ser cauts a l’hora de valorar. En quinze dies es podrien doblar els pacients de la COVID19 a l’UCI i actualment es disparen els contagis a les residències. Quatre ja han sigut intervingudes per la Generalitat en una setmana
Segons les dades subministrades de la COVID19 pel Departament de Salut de la Generalitat, la corba del risc de rebrot ha registrat un nou descens. La següent dada registrada és del 29 d’octubre que marca 1.226 punts. 112 punts menys que ahir que era de 1.338 punts. Un nou descens i ja comptabilitzem sis dies consecutius amb una tendència a la baixa.
El dijous 29 d’octubre es van fer 1.509 proves PCR i 241 Test Antigènics Ràpids. Des de la declaració de la pandèmia fins ahir a Mataró s’han realitzat 60.309 PCR i 1.227 TA. Amb una taxa de positivitat del 7,68 %. El que fa respecte ahir, la taxa de reproducció ha baixat de l’1,07 a l’actual 0,95. La qual cosa fa que la incidència i propagació del virus avui ja estigui per sota de la xifra màxima permesa per Salut, que és d’un.
Situació hospitalària a Mataró
El que fa a casos confirmats acumulats, hem passat de les 4.595 persones d’ahir, a les 4.673 persones d’avui. Un increment de positius de 78 persones. El que fa a persones de Mataró ingressades a l’Hospital de Mataró, hi ha hagut una disminució en dues persones mataronines des d’ahir, passant en l’actualitat amb 70 persones hospitalitzades.
A l’UCI segueix sent de 16 pacients els que hi ha ara mateix. Respecte a la xifra de defuncions de gent de Mataró, hem de lamentar dues morts més, eleva’n la xifra a 125 persones.
Mataró fora de les deu primeres ciutats amb el risc de rebrot més alt
Segons les dades de Salut respecte a la COVID19, actualment són 23 les ciutats que han superat els mil punts de risc de rebrot desbocat, vuit menys que ahir. Avui segueix encapçalant la llista Palafrugell amb 2.032 punts. I juntament Vic, amb 2.015 punts, són les dues ciutats que estan per sobre dels dos mil punts. Si segueix la tendència a la baixa, demà possiblement ja no hi hagi cap ciutat amb un índex de més de dos mil punts.
En les dades acumulades en la darrera setmana (del 23 al 29 d’octubre), Mataró amb els 1.226 punts surt de les deu primeres i es col·loca en l’onzena ciutat amb el risc de rebrot a Catalunya més alt, ha baixat un lloc. Baixa un lloc i es col·loca la sisena ciutat amb més casos confirmats per PCR/TA, amb 764 casos confirmats. Segueix sent la segona ciutat en la Taxa PCR/TA més alta, amb 5.704,10. Segueix sent la sisena ciutat amb més PCR fetes, amb 6.650 i TA fets amb 761 puja tres llocs, fins a la cinquena ciutat de Catalunya.
El que fa a la rt, tenim ara 0,95. La incidència respecte a les altres ciutats catalanes, hem baixat tres llocs fins a la posició 63 del rànquing amb el rt més alt. Destacar que ja hi ha quinze ciutats amb l’índex de la rt per sota d’un. I cap per sobre de dos. Al que fa al percentatge de PCR/TA positius, Mataró ha baixat fins als 11,57 % i es col·loca en la posició 40, baixant vuit llocs, respecte ahir.
Les restriccions es comencen a notar a les dades de la COVID19 a Catalunya
A Catalunya la velocitat de transmissió segueix baixant des de fa ja deu dies. L’índex de reproducció (rt), que indica la velocitat a la qual s’expandeix el virus, avui a tornat a baixar lleugerament. Tenint una incidència d’1,12, quan ahir era d’1,21. La taxa del risc de rebrot ha experimentat una petita baixada, fins als 889 punts, 15 menys que ahir. I la incidència acumulada a catorze dies es col·loca amb els 780,17 punts.
S’ha registrat fins a aquest dissabte 270.289 casos confirmats acumulats de coronavirus. 3.652 casos més que les dades d’ahir, que eren de 266.637 casos. Segueix baixant els casos diaris. A tot Catalunya durant la pandèmia s’han realitzat 2.641.683 PCR fetes i 53.956 TA fets. La taxa de positius és del 9,11% en tota la pandèmia i de 12,22 % en la darrera setmana.
Malauradament hem de lamentar 66 persones mortes, el que fa que s’elevi a 14.140 les defuncions a Catalunya en tota la pandèmia. Pel que fa a pacients ingressats actualment segueix per sobre dels dos mil, en concret són 2.687 pacients, amb un increment de 160 persones més que ahir. Un total de 481 pacients es troben ingressats en l’UCI, 16 més que ahir, segons xifres fetes públiques per la Conselleria de Salut.
Salut diu que les restriccions “estan fent efecte”
El secretari de Salut Pública, Marc Ramentol, ha assegurat que les restriccions imposades els últims dies, com el tancament de bars i restaurants i el toc de queda, “estan fent efecte, s’estan notant“, tot i que encara “no és moment per a l’optimisme“. Segons ha dit Ramentol a SER Catalunya, la tensió als hospitals i CAP “continua creixent“, i per això encara que hi ha indicadors que indiquen que la propagació del virus creix més a poc a poc, “no es reflecteix a la xarxa assistencial“. “La sostenibilitat d’aquesta xarxa és el nostre patró a l’hora de decidir la desescalada“, ha dit.
En quinze dies es podrien doblar els pacients de la COVID19 a l’UCI
Les estimacions de Salut és que en quinze dies podríem passar a 900 pacients de la COVID19 a l’UCI. Recordem que ara mateix n’hi ha 481 persones ingressades a la unitat de cures intensives. Hauríem de sumar a aquesta xifra els malalts ingressats a cures intensives per operacions o altres malalties que no són la COVID19.
Aquest fet podria acabar col·lapsant el servei, ja que actualment a tota Catalunya hi ha 1.000 llits dedicats a cures incentives. La primera conseqüència els obligaria els centres sanitaris a anul·lar les operacions programades.
Són les estimacions que ha fet el Departament de Salut tenint en compte la progressió de les dades en aquesta segona onada. “Arribar a 900 malalts greus a l’UCI és el pitjor escenari“, diuen, sense contemplar aquestes noves mesures anticovid.
Malgrat que la incidència està baixant, aquests resultats no arribat encara als hospitals, i encara pot trigar, diuen els experts. Ara els hospitals estan una mica més preparats que a la primera onada, amb l’increment de llits per l’UCI, però hi ha un problema difícil de resoldre. Actualment no hi ha prou professionals sanitaris disponibles per contractar.
Es dispara la COVID19 a les residències
El nombre de nous infectats de COVID19 a les residències catalanes de gent gran durant aquesta última setmana d’octubre s’ha triplicat respecte a la segona setmana del 15 d’octubre.
S’ha passat de 300 positius setmanals a les residències en la primera quinzena a més de 1.000 de la setmana passada, segons dades del Departament de Salut. Cosa que ha fet que Salut hagi intervingut en una setmana 4 residències. L’última va ser aquest diumenge a Reus.
El centre Ítaca Fortuny, ha sigut aquesta última. El resultat dels cribratges han confirmat que 44 dels 52 residents tenen COVID19 i que 21 treballadors dels 45 que hi ha també són positius. El govern en una setmana ja n’havia intervingut una a Pineda de Mar, una altra a Cubelles i una a Lleida.