Després de l’anunci de la pujada d’Impostos municipals a Mataró, hom es queda amb una sensació de dèjá-vu donat que no fa ni un any de la famosa pujada del 8% de l’IBI.

Ens sembla que podem afirmar que en plena crisi sanitària ens trobem a les portes d’un dels períodes d’incertesa econòmica més greu que haurem viscut al llarg de les nostres vides. Gent que paga com pot la seva hipoteca i que ho passa realment malament per arribar a final de mes. Comerciants i autònoms debatent-se entre abaixar o no la persiana definitivament. Vivim situacions dramàtiques.

Així doncs, en paral·lel amb la ja tan anunciada Taula de la Reconstrucció i Plans de racionalització, el govern municipal fe PSC – ECP decideix apujar els impostos, en el cas de l’IBI, fins a un 6%.

I dic en paral·lel, perquè ni s’ha presentat un pla de racionalització pel qual es posi de manifest que el sector públic comparteix l’esforç de la ciutadania promovent canvis estructurals i permanents en l’administració local, ni s’ha explicat com, amb un pressupost de més de 140 milions d’euros no es poden aplicar polítiques de despesa que evitin aquest increment; però més preocupant encara és que l’equip de govern no contempli d’altres fonts de finançament per fer front a les despeses municipals i que carregui sobres les economies familiars la seva incapacitat per atraure empreses, crear llocs de treballs, incentivar el comerç o consolidar-se com a referent de ciutat universitària.

La fiscalitat requereix previsió, requereix un debat conjunt amb la planificació pressupostària. A Junts per Mataró, per treballar en un pacte sobre la fiscalitat de tots els mataronins i mataronines, sempre ens hi trobaran.

Tanmateix, amb tot per fer, amb una gran incertesa econòmica i social per davant, ara la pregunta que ens fem: el Govern municipal diu que per al 2022 no es tornaran a apujar impostos, podrà aquest Govern mantenir aquest compromís o bé estem condemnats a repetir aquesta sensació de déjà-vu durant tot el mandat?

 

Alfons Canela

Regidor-Portaveu del Grup Municipal de Junts per Mataró