Després que el Parlament hagi aprovat impulsar la creació d’un Pacte Nacional de Salut, a Mataró el grup d’en Comú Podem vol que Mataró doni suport a l’acord en la propera Junta de Portaveus.

El passat dia 9 d’octubre, el Parlament va aprovar impulsar la creació d’un Pacte Nacional de Salut amb les administracions, sanitaris, grups parlamentaris, agents socials i altres entitats. En el marc del ple monogràfic sobre la situació sanitària i la covid-19 al Parlament, els grups han reclamat també que es reobrin els centres d’atenció primària que encara estan tancats i recuperar així els serveis. A més de blindar el sistema de salut públic de les retallades i augmentar la despesa en salut, la cambra ha emplaçat el Govern a negociar amb l’executiu espanyol “la transferència de recursos recurrents que tinguin la finalitat d’augmentar en 5.000 MEUR el pressupost destinat a Salut en els propers 5 anys” i que arribin a Catalunya més de 30.000 MEUR del fons europeu.

En el mateix Ple, el Parlament català va aprovar altres propostes de resolució. La cambra va reclamar, també, revertir les retallades, exigit al Govern de la Generalitat que negociï amb el MIR per resoldre el conflicte obert o que es destinin més recursos per retornar als sanitaris retribucions perdudes.

FInalment, la cambra va instar el Govern a millorar la coordinació entre el Departament de Salut i els ajuntaments perquè puguin disposar d’informació relativa als casos positius de covid-19 i la seva evolució,

A Mataró, el grup municipal d’En Comú Podem, portarà un text a la propera junta de Portaveus en suport a la creació d’aquest Pacte Nacional de Salut. Els acords que els Comuns proposen que adopti l’Ajuntament de Mataró, són:

  1. Donar suport a la Resolució aprovada pel Parlament de Catalunya el 9 d’octubre de 2020 per a la creació d’un Pacte Nacional per la Salut Pública a Catalunya.
  2. Instar el Parlament de Catalunya a impulsar el nou Pacte Nacional per la salut de Catalunya amb la participació de les administracions públiques catalanes, els professionals del sector sanitari, els grups parlamentaris, els ens locals, els agents socials i les entitats de defensa de la sanitat pública.
  3. Instar al Parlament de Catalunya a augmentar el pressupost del Departament de Salut al 7% del PIB català.
  4. Instar al Departament de Salut a reforçar l’atenció primària i comunitària amb l’objectiu de transformar-la en l’epicentre de l’acció sanitària a Catalunya, alhora que a dignificar la professió de les cuidadores i els cuidadors.
  5. Instar al Departament de Salut a revertir les últimes privatitzacions realitzades en el sistema sanitari públic, garantint un control públic i efectiu de tots els serveis sanitaris tots efectuant una auditoria pública independent per tal de revisar les aportacions efectuades al sistema sanitari privat amb motiu de la pandèmia de la COVID-19 i, si es donés el cas, procedir al tràmit corresponent per efectuar-se el retorn dels imports liquidats amb escreix.
  6. Instar el Departament de Salut a la reobertura immediata de tots els CAPs i CUAPs de Catalunya amb la dotació de professionals necessaris, capacitat d’organització i recursos per al retorn de l’activitat d’atenció presencial, com a baula estratègica d’un país en les seves polítiques de salut, prevenció comunitària i de coordinació amb altres àmbits assistencials.
  7. Donar trasllat dels acords a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, als grups polítics del Parlament de Catalunya, al Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, a la Societat Catalana de Gestió Sanitària, al Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, a CCOO, UGT, el Sindicat de Metges de Catalunya, el Sindicat d’Infermeria (SATSE), Dempeus per la Salut Pública i a les entitats municipalistes de Catalunya.