El risc de rebrot i la incidència (rt) de la COVID19 ha baixat per tercer dia consecutiu. Més de 300 punts en tres dies. Mataró ja és la novena ciutat catalana en més risc de rebrot, però la 38 ciutat en incidència (rt). Lleuger descens a molts municipis catalans i a Catalunya de la incidència, però no dels contagis i ingressats a centres hospitalaris. En dues setmanes si se segueix aquesta tendència hospitalària i no hi ha més restriccions, pot ser un altre març. A l’Hospital de Mataró hi ha hagut un brot de la COVID19 entre els sanitaris, causant 18 positius
Segons les dades subministrades de la COVID19 pel Departament de Salut de la Generalitat, la corba del risc de rebrot ha registrat un important descens, després del lleuger descens d’ahir. La següent dada registrada és del 24 d’octubre que marca 1.528 punts. 102 punts menys que ahir que era de 1.630 punts. Un descens considerable si tenim en compte que des de fa tres dies hem baixat 301 punts, en arribar als 1.929 el 26 d’octubre.
El diumenge 25 d’octubre es van fer 534 proves PCR i 28 Test Antigènics Ràpids. Des de la declaració de la pandèmia fins ahir a Mataró s’han realitzat 52.630 PCR/TA, amb una taxa de positivitat del 7,51 %. El que fa a la darrera setmana, la taxa de reproducció ha baixat de l’1,51 a l’actual 1,38.
El que fa a casos confirmats acumulats, hem passat de les 3.829 persones d’ahir, a les 3.997 persones d’avui. Un increment de positius de 169 persones. El que fa a persones de Mataró ingressades a l’Hospital de Mataró, hi ha hagut un descens de tres persones mataronines des d’ahir, elevant la xifra a 67 persones. A l’UCI es manté la dada d’ahir de persones de Mataró ingressades, sent d’11 pacients. Respecte a la xifra de defuncions de gent de Mataró, no hem de lamentar cap mort avui, pel que fa a què segueixi sent de 61 persones mortes.
Mataró la novena ciutat de Catalunya amb el risc de rebrot més alt
Segons les dades de Salut respecte a la COVID19, actualment són 24 les ciutats que han superat els mil punts de risc de rebrot desbocat, quatre menys que ahir. Avui encapçalant la llista Amposta amb 2.130 punts. I juntament amb Vic amb 2.020 punts són les dues ciutats que ja han passat els dos mil punts.
També s’ha notat, com ahir, el descens a molts municipis que d’ahir a avui han rebaixat l’índex d’incidència. Recordem que segons aquestes dades fa deu dies que restriccions es van implantar el Govern de la Generalitat.
En les dades acumulades en la darrera setmana (del 19 al 25 d’octubre), Mataró amb els 1.528 punts la novena ciutat amb el risc de rebrot a Catalunya més alt, ha baixat quatre llocs. Segueix sent la cinquena ciutat amb més casos confirmats per PCR/TA, amb 846 casos confirmats. La tercera ciutat en la Taxa PCR/TA més alta, amb 4.754,46. Segueix sent la sisena ciutat amb més PCR/TA fets, amb 5.837.
El que fa a la rt, tenim ara 1,38, hem baixat onze llocs fins a la posició 38 del rànquing de ciutats catalanes amb el rt més alt. I al que fa al percentatge de PCR/TA positius, Mataró ha pujat fins als 15,22 % i es col·loca en la posició 24, baixant un lloc, respecte ahir.
18 positius en un brot entre personal sanitari de l’Hospital de Mataró
A l’Hospital de Mataró hi ha hagut un brot de la COVID19 entre els sanitaris, causant 18 positius. Fonts del centre especifiquen que no es considera “un problema sanitari“. Aquests contagis afecten metges i infermeres de diferents unitats de la segona planta
Segons informa la Vanguardia, un brot de coronavirus entre el personal que treballa a l’Hospital de Mataró (Maresme) afecta ja a 18 professionals encara que de moment no es considera un “problema sanitari“, tal com han informat fonts del centre. Els contagis afecten metges, infermers i altres professionals de diferents unitats de l’hospital, totes elles situades en la segona planta. Arran del brot, la direcció del centre ja ha posat en marxa un garbellat massiu amb proves PCR tant entre el personal.
Arran del brot, la direcció del centre ja ha posat en marxa un cribatge massiu amb proves PCR tant entre el personal com als pacients ingressats com a mesura de seguretat amb l’objectiu de detectar casos asimptomàtics i tallar la cadena de transmissió del virus. Els tests diagnòstics van començar a dur-se a terme ahir i la previsió és que concloguin demà i, de moment, han permès identificar 18 persones positives. Amb tot, fonts de l’hospital han garantit que, de moment, aquesta conjuntura no es considera un “problema sanitari“.
Lleuger descens del risc de rebrot i de la velocitat de contagi a Catalunya
Catalunya ha registrat fins a aquest dissabte 250.733 casos confirmats acumulats de coronavirus. 5.761 casos més que les dades d’ahir, que eren de 244.972 casos. La taxa del risc de rebrot ha experimentat un descens lleuger, fins als 838 punts. Mentre que la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) s’ha situat avui a 1,34.
Pel que fa a pacients ingressats actualment segueix per sobre dels dos mil, en concret són 2.387 pacients, amb un augment de 182 persones més que ahir. Un total de 434 pacients es troben ingressats en l’UCI, 36 més que ahir. Malauradament hem de lamentar 78 persones mortes, el que fa que s’elevi a 13.974 les defuncions a Catalunya en tota la pandèmia.
Aquestes xifres són obtingudes segons dades de la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web.
En catorze dies com al març si no hi ha més restriccions
En tot just vint dies s’ha passat d’una mitjana de mil i escaig nous contagis diaris a 5.000 casos de la COVID19. Si se segueix aquesta previsió, en dues setmanes es pot arribar a l’estat que vam estar ja al març a Catalunya.
Un sistema d’intel·ligència artificial fet per la Universitat de Barcelona, els permet fer una previsió d’escenaris segons el nombre de nous casos de la COVID19 es van tenint. L’algorisme els indica que els 5.000 nous contagis diaris actuals, encara que s’estabilitzessin es traduiran en 600 malalts en l’UCI en set dies i 900 en catorze. Malgrat haver multiplicat gairebé per dos el nombre de llits de crítics als hospitals i comptar amb gairebé mil, aquesta progressió impediria l’atenció a qualsevol altra patologia.