El grup municipal de Junts per Mataró ha fet una anàlisi de la situació actual a la ciutat pel que fa al temps que triga l’Ajuntament a concedir una llicència d’obra o d’activitats. Segons aquest grup, s’han trobat amb afirmacions, per part d’usuaris i de professionals tècnics, d’aquest estil: “Vaig trigar menys en fer l’obra que a rebre la llicència”, “La meva feina es veu perjudicada per la burocràcia de l’Ajuntament”,… El resum que en fan, és que triguem quatre cops més temps en obtenir la llicència que en fer el projecte.

Davant aquesta problemàtica, Junts per Mataró, ha decidit estudiar una proposta de millora per fer més eficient el procés d’obtenció de la llicència. Destaquen que la proposta està estudiada i discutida amb diferents Col·legis Tècnics Professionals i Gremis de Constructors, notaris i Cambra de la Propietat, actors fonamentals del procés constructiu, per tant, coneixedors de la problemàtica i la seva afectació.

A més, asseguren que, davant la situació de crisi econòmica en la qual ens estem endinsant, no es pot agreujar la situació paralitzant l’activitat i generant greus perjudicis.

La proposta que fa el grup liderat per Alfons Canela, pretén centrar-se en el procés de rehabilitació urbana a la nostra ciutat.

En primer lloc, pensant amb el dia a dia dels ciutadans i ciutadanes. Disposar d’edificis més segurs, més saludables i més eficients ens conduirà a un menor consum d’energia i per tant una disminució de la factura en les nostres llars. També ens posicionaria millor per afrontar reptes com el de la pobresa energètica i la millora de la qualitat de vida de les persones.

En segon lloc, amb l’objectiu d’evitar problemes derivats de la pol·lució, que generen les grans obres i urbanitzacions de les ciutats, així com el creixement descontrolat dels nuclis urbans, que fan incrementar els costs dels serveis de ciutat.

En tercer lloc, tenint en compte que, estudis recents conclouen que el total del parc d’habitatges que necessiten una intervenció de rehabilitació és del 70% del total existent. Si l’objectiu 2030 europeu és complir els límits fitxats de descarbonització, hi ha molta feina per fer. Per tant, cal que les administracions locals col·laborin per aconseguir-ho, desenvolupant eines i mecanismes per incentivar aquestes actuacions.

En quart lloc, els treballs de rehabilitació necessiten una gran quantitat de mà d’obra. En termes d’ocupació, apostar per aquest àmbit estimularà l’ocupació local i qualificada. Reactivarà, en l’àmbit econòmic, el col·lectiu de les petites empreses i autònoms del ram de la construcció de Mataró i comarca generant clars beneficis per l’economia local.

És tenint en compte tots aquests elements que, el grup municipal de Junts per Mataró proposarà al proper Ple municipal:

1) Separar i individualitzar els processos d’obtenció d’expedients de llicències d’obra nova i d’obra de rehabilitació. Actualment, és d’aplicació la reglamentació del Codi Tècnic de l’Edificació. Les obres de rehabilitació necessiten d’una detecció i diagnosis de les lesions d’un edifici i d’uns processos d’intervenció i reparació específics que la reglamentació no contempla i fa que la seva aplicació de forma exhaustiva no faciliti la tramitació de la llicència.

2) Que el departament d’urbanisme estudiï la possibilitat de disposar de professionals, per dedicar a les llicències de rehabilitació, formats expressament per detectar, analitzar i resoldre qualsevol situació derivada de la rehabilitació. És imprescindible tenir coneixements per actuar en la consolidació de l’estructura i així garantir aspectes com el disseny dels elements nous o la reparació dels elements vells. En definitiva, cal saber distingir què eliminar, com conviuran els elements i materials inicials amb els nous, com compatibilitzar allò vell amb allò nou. Sense oblidar, tampoc, la importància de reconèixer el valor patrimonial dels edificis

3) Establir un conveni de col·laboració i participatiu entre l’Ajuntament, Gremis de Constructors, Col·legis Tècnics Professionals i Cambra de la Propietat Urbana de Mataró, per treballar en el desenvolupament d’una prova pilot d’aplicació de la proposta en el nostre Municipi i ser capdavanters en el model en la gestió de llicències d’àmbit català.