El Govern de la Generalitat ha decretat el tancament perimetral de Catalunya i a tots els municipis al cap de setmana. Es manté el “confinament nocturn” entre les 10 i les 6 del matí. A més es tanca tota activitat que no sigui treball o educació, amb algunes excepcions. Aquestes mesures entren en vigor demà. El món cultural i de restauració indignats per les mesures i les ajudes que creuen seran insuficients

El PROCICAT ha aprovat les noves mesures restrictives per poder aplanar la corba de contagis i allunyar el risc de col·lapse als centres sanitaris públics. La mesura que contempla l’Estat d’Alarma del confinament perimetral ha arribat a Catalunya. Durant tota la setmana no es podrà ni entrar ni sortir de Catalunya. Els confinaments en cap cas no afectarien els desplaçaments per anar a la feina i a l’escola, així com per tenir cura de persones dependents.

A més del tancament de la comunitat tota la setmana, també hi haurà un confinament perimetral a tots els municipis els propers dos caps de setmana. El confinament perimetral municipal de cap de setmana començaria a les 6 del matí del divendres, i acabaria a les 6 del matí del dilluns. El Govern permetrà moure’s entre comarques per visitar els cementiris el 31 d’octubre i l’1 de novembre. També es permet l’activitat esportiva individual entre municipis, així com la mobilitat en cas de permís penitenciari.

Molts epidemiòlegs i científics recomanaven un tancament a casa durant quinze dies. El Govern s’hauria inclinat finalment per una fórmula que encaixi dins de l’actual estat d’alarma. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja ho va deixar molt clar que el decret d’estat d’alarma actual no permet fer confinaments domiciliaris de cap mena.

Les mesures de mobilitat noves
Les mesures de mobilitat noves

Aturada a les activitats extraescolars, així com la cultura i l’esport

Un confinament perimetral de la comunitat i d’algunes zones, no és l’única mesura. S’aturen totes les activitats extraescolars. El que si continuen són les classes presencials a Primària. A secundària, s’opta per un model mixt, potenciant les classes a distància. La mesura afectaria l’alumnat a partir de 3r d’ESO. Només es mantindran presencials les pràctiques o exàmens, a més de les etapes obligatòries, les escoles d’adults i les d’idiomes. El que si continuarà és l’activitat de teleestudi a les universitats.

La cultura, aquest cop, si es para, aturant tota activitat cultural. Les noves mesures de la Generalitat per a frenar la COVID19 inclouen la suspensió de totes les activitats culturals, siguin a l’aire lliure o en espais tancats. És un nou cop al sector que veu que, com a mínim, durant quinze dies.

El sector cultural ha rebut les mesures anunciades aquest dijous amb molta indignació. Veus dient que ja n’hi ha prou de menysprear la cultura i d’aplicar mesures que tindran incidències mínimes perjudicant els sectors més febles. Que fa quatre dies era un bé essencial i ara ens tanquen. O que els deixin treballar o es moriran abans de gana que de COVID19.

Tuit del dramaturg, guionista i director Guillem Clua

D’aquesta manera, no podran obrir sales de cinema ni de concerts, teatres, auditoris. Es mantenen oberts els museus i les galeries d’art limitant l’aforament al 33%. Les biblioteques es mantindran obertes només per al préstec. Només se salven de les restriccions les llibreries, que podran exercir l’activitat amb normalitat com la resta d’establiments comercials, excepte si estan en els centres comercials.

El que fa que l’activitat esportiva; els centres esportius i gimnasos també romandran tancats aquests quinze dies, excepte els entrenaments i competicions individuals o d’equip, estatals o internacionals, de caràcter professional. Els Centres d’Alt Rendiment romandran obertes, també.

Les restriccions vigents com el tancament de bars i restaurants o de centres d’estètica es mantenen amb la persiana abaixada. Encara que el servei de menjar a domicili, els repartidors puguin fer la seva feina fins a les 23 hores per garantir una mínima activitat al sector de la restauració.

El que fa al comerç, els centres comercials i comerços de més de 800 metros hauran d’abaixar la persiana també, sempre que no siguin d’alimentació i serveis essencials. Això si, el petit comerç podrà continuar obrint com fins ara, amb l’aforament fins al 30%.

Els establiments que romandran tancats
Els establiments que romandran tancats

Pere Aragonés demana una “aturada social”

El vicepresident de la Generalitat ha advertit que “és el moment de l’aturada social, de quedar-se a casa per mantenir allò imprescindible. És un dic de contenció de l’epidèmia”. Ha fet una crida a la ciutadania que l’alerta que la segona onada obliga a prendre noves mesures i actuar amb molta més contundència per evitar la saturació del sistema sanitari.

Pere Aragonès ha informat que el confinament perimetral entrarà en vigor aquesta nit i tindrà una durada d’almenys quinze dies. A més, ha anunciat mesures de suport econòmic per valor de 300 milions pels sectors de la cultura, la restauració i l’estètica.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit respecte al teletreball, que com que són mesures preses per l’autoritat sanitària es pot obligar a les empreses a “limitar al màxim la mobilitat laboral dels treballadors”. Això vol dir, que les empreses “ho han de facilitar” i que el govern ho “recomana”. A més ha explicat que s’ha pres la decisió de confinar els municipis els caps de setmana perquè “és quan hi ha més relaxament, quan es produeix més interacció social fora de l’àmbit laboral” i quan no tenim tan controlades les mesures de protecció.

Pere Aragonés, vicepresident de la Generalitat
Pere Aragonés, vicepresident de la Generalitat

5.000 efectius dels Mossos i 200 cossos policials locals

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha informat que hi ha un dispositiu doble de Mossos i la Policia Local per controlar les noves mesures que ja està en marxa. “Hi haurà un dispositiu especial per evitar que es produeixi una sortida massiva aquest cap de setmana”, ha afegit. Es dedicaran 5.000 efectius dels Mossos d’Esquadra de forma exclusiva al control de la mobilitat, coordinats amb més de 200 cossos de les policies locals. Ara com ara, el confinament nocturn ha permès una reducció del 43% de la mobilitat respecte a l’any passat.

Catalunya en una “situació crítica”

La consellera Alba Vergés alerta de la situació de l’UCI als hospitals, que ja han de desprogramar intervencions no relacionades amb la COVID. En menys d’un mes podríem arribar als 1.500 casos de covid a l’UCI. “Ho hem d’aturar”, ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha assegurat que el sistema de salut no pot estar en el nivell de tensió que està el dia d’avui. “No aguantarà més. Avui tenim 434 persones ingressades a l’UCI. Són pacients COVID”, ha dit Vergés.

L’objectiu és tornar als 1.000 contagis diaris i baixar la Rt per sota d’1, una xifra que indicaria que s’està aplanant la corba.

Ajudes econòmiques als establiments afectats.

Aragonès ha dit que aquestes mesures vénen acompanyades de recursos per als sectors que es veuran afectats. “Hem d’acompanyar l’esforç de la ciutadania, les empreses i les famílies. Mobilitzarem 300 milions d’euros addicionals”, ha dit Aragonès. A més ha indicat que el govern aprovarà un decret llei per evitar desnonaments i un segon decret que afectarà el pagament de l’IRPF i que afectin treballadors afectats per un ERTO.

Ha detallat que 50 milions van pels sectors culturals, recreatives, clubs esportius federats i al sector de l’oci nocturn. Altres 50 milions a la restauració (bars i restaurants). I 200 milions per l’emergència social, com per exemple el reforçament de les ajudes de la renda garantida.

El Govern Espanyol tira endavant els sis mesos d’alarma

El Congrés ha avalat aquest dijous la pròrroga de sis mesos de l’estat d’alarma decretat pel Govern per a encarar la segona onada de la COVID19. Amb 194 vots a favor, 53 en contra i 99 abstencions.

El suport anunciat pels socis de la investidura i Ciutadans ha permès a Pedro Sánchez aconseguir així el seu objectiu de mantenir durant mig any vigent aquesta eina. Una eina que dota d’un paraigua jurídic estable a les comunitats perquè puguin dur a terme restriccions de mobilitat quan sigui necessari per a l’evolució de la pandèmia.

@Radio la voz cerdanyola 2017