El nostre Ajuntament va aprovar el setembre una nova edició del projecte “Aixequem Persianes”. Un nom molt ben trobat quan parlem de comerç. Només els que han tingut o tenen un negoci saben que vol dir aixecar cada dia la persiana de la seva botiga o despatx, si parlem de serveis.

El projecte no és un acte de creativitat local, sinó que va ser impulsat per la Generalitat el 2012 i des del primer moment va comptar amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Pretén aconseguir que s’obrin locals buits a través de projectes presentats per emprenedors que es troben sense feina.

Això, que sembla fàcil, necessita que l’administració local, que és la més propera, s’ho cregui de veritat. Com, de fet, passa en molts altres projectes.

En el cas de Mataró, no va ser fins el 2017 que el nostre Ajuntament s’hi va adherir. Cinc anys després d’haver-se posat en funcionament. El projecte va comptar amb 35.000 euros al pressupost municipal, quantitat que l’any de la pandèmia, que el comerç i la restauració tant estan patint, que cada dia hi ha més locals buits, i que molts treballadors perden la feina, s’ha reduït a 15.000. És evident que no costa gaire trobar poblacions més petites amb una partida molt més gran que la nostra.

Interpel·lada al Ple, la regidora del ram va explicar que s’ha reduït la partida perquè l’any passat no la va necessitar tota. Aquesta sí que és bona!

S’ha preguntat la regidora que hauria passat si, en lloc d’utilitzar el tema per fer propaganda política, hagués fet una adequada difusió dels  avantatges que ofereix la proposta? No hi ha projecte que sigui realment útil si els seus promotors no hi creuen. Per recollir, primer cal crear i invertir. Però en aquest cas, fins i tot costa trobar la informació al web municipal.

A Mataró, davant d’un bon projecte, que ara es fa més necessari que mai, ni els avantatges que s’ofereixen són prou atractius, ni els imports que s’hi inverteixen són suficients. Potser la regidora espera que les persianes s’aixequin soles.

Quim Fernàndez