En roda de premsa ha exigit al Govern de la Generalitat, prengui mesures per parar la COVID19 a Mataró. Mentre avui baixa lleugerement el risc de rebrot a la ciutat. Malgrat això, Mataró la cinquena ciutat de Catalunya amb el risc de rebrot més alt. Segueix a punt del col·lapse l’Hospital de Mataró amb una UCI al 81 % d’ocupació. Als Instituts segueixen els confinament. L’Institut Miquel Biada i l’Institut Puig i Cadafalch tenen actualment 12 grups confinats a casa seva. Mataró segueix la mateixa tendència que a Catalunya amb els contagis disparats
Aquest migdia s’ha convocat a la premsa per part de l’Ajuntament per explicar-nos que l’Alcalde de Mataró, David Bote, ha reclamat a la Generalitat mesures per a reduir la interacció social no només durant la nit, sinó també durant el dia. Ja que creu que el “confinament nocturn” serà insuficient per frenar l’escalada de casos positius a la ciutat. Encara que no ha proposat mesures concretes, ha indicat que hi ha un ventall de mesures en altres territoris que es poden implantar a la ciutat de Mataró.
La regidora delegada de Salut de l’Ajuntament de Mataró ha donat la relació de les dades actuals de la COVID19 a Mataró que són molt preocupants i que més a baix detallem en modo general de ciutat. Mentre si ho fem per CAPs, segons Salut, els casos no es reparteixen de manera homogènia per tota la ciutat. Així, tenint en compte els casos positius diagnosticats els últims 14 dies (del 9 al 22 d’octubre), les zones amb un índex més alt de positivitat són l’àrea d’influència del CAP Rocafonda –Mataró 3 (404 casos positius i una taxa d’incidència de 2.168,55/100.000 habitants) i l’àrea del CAP Gatassa –Mataró 6 (167 casos positius i una taxa d’incidència de 1.067,16/100.000 habitants).
Crida a la ciutadania
L’alcalde també a fet una crida a la ciutadania a la responsabilitat i que no són dies de fer celebracions amb familiars o amics, evitar els desplaçaments innecessaris. Fugir de tot contacte que no sigui de la seva unitat de convivència, de l’àmbit laboral o de l’àmbit educatiu. Ha indicat que des de l’Ajuntament s’ha tancat parcs i parcs infantils per evitar el fet de propagar el contagi, però que poca cosa es pot fer més si no hi ha el suport de la Generalitat.
Per altra banda, ha confirmat a aquest mitjà que el dispositiu policial que es preveu aquest cap de setmana per poder fer complir el “confinament nocturn“, serà el mateix que es va desplegar el primer dia d’aplicar la mesura.
Referent a si aplicaran algunes mesures als Instituts o al barri de Rocafonda per pal·liar i rebaixar la incidència, l’alcalde ha indicat que una de la possibilitat per reduir als Instituts és fer cribratges, com ja ens vàrem fer a altres escoles de la ciutat. Respecte a Rocafonda, no ha donat cap mesura especial, però s’han intensificat al barri els controls I ha tornat a fer una crida que ha fet a la ciutadania a la responsabilitat.
Baixa lleugerament el risc de rebrot a Mataró
Segons les dades subministrades pel Departament de Salut de la Generalitat, la corba del risc de rebrot ha registrat un lleuger descens. La següent dada registrada és del 23 d’octubre que marca 1.874 punts. 55 punts més que ahir que era de 1.929 punts. Un petit descens a les dades d’ahir com podeu veure a la notícia que vàrem publicar, pel que fa al risc de rebrot. Però ja va passar fa alguns dies i l’endemà va tornar a remuntar en més força.
El divendres 23 d’octubre es van fer 770 proves PCR i 80 Test Antigènics Ràpids. Des de la declaració de la pandèmia fins ahir a Mataró s’han realitzat 50.824 PCR/TA, amb una taxa de positivitat del 7,29 %. Ha baixat lleugerament la taxa de reproducció i està a l’1,88, una dècima menys que ahir.
El que fa a casos confirmats acumulats, hem passat de les 3.683 persones d’ahir, a les 3.752 persones d’avui. Un increment de positius de 69 persones. El que fa a persones de Mataró ingressades a l’Hospital de Mataró, hi ha hagut un increment d’una persona mataronina des d’ahir, elevant la xifra a 67 persones. A l’UCI s’ha incrementat en dues persones de Mataró ingressades. La xifra de defuncions de gent de Mataró segueix en les 60 persones mortes.
Mataró la cinquena ciutat de Catalunya amb el risc de rebrot més alt
Segons les dades de Salut, actualment ja són 34 les ciutats que han superat els mil punts de risc de rebrot desbocat, cinc més que ahir. Avui segueix encapçalant la llista Vic amb 2.735 punts. I juntament amb Palafrugell i Martorell són les tres ciutats que ja han passat els dos mil punts.
En les dades acumulades en la darrera setmana (del 17 al 23 d’octubre), Mataró amb els 1.874 punts, Segueix com la cinquena ciutat amb el risc de rebrot a Catalunya més alt. Segueix sent la cinquena ciutat amb més casos confirmats per PCR/TA, amb 892 casos confirmats. Segueix sent la segona amb la Taxa PCR/TA més alta, amb 5.942,04. També segueix sent la quarta ciutat amb més PCR/TA fets, amb 7.460.
Malgrat que la rt ha baixat a 1,88 i hem baixat fins a la posició 28 del rànquing de ciutats catalanes amb el rt més alt. I al que fa al percentatge de PCR/TA positius, Mataró ha pujat fins als 12,44 % i es col·loca en la posició 43, baixant cinc llocs, respecte ahir.
Amb aquestes dades la ciutat supera dos dels criteris marcats pel Ministeri de Sanitat com a indicador per a l’aplicació de mesures més restrictives.
L’UCI de l’Hospital de Mataró al 81 %
El dia d’avui a l’Hospital de Mataró tenim 18 pacients a l’UCI i 110 pacients ingressats per la COVID19 a l’Hospital de Mataró. Xifres que fan pensar més en el mes de finals de març que a finals d’octubre. Recordem que fa poc va entrar l’UCI B en funcionament. A més en una setmana hi ha hagut 12 defuncions.
L’augment d’ingressos és espectacular si mirem les dades de la darrera setmana. El que suposa la translació a efectes hospitalaris de la situació fora de control que porta la ciutat en el control dels índexs epidemiològics de Mataró. La pressió que generen els índexs porta gairebé al col·lapse a un Hospital. L’UCI només queden tres llits ara com ara, ja que hem de sumar els 18 de la COVID19, un llit més ocupat per un pacient amb una altra patologia.
Dos instituts de Mataró amb 12 grups aïllats
L’Institut Miquel Biada i l’Institut Puig i Cadafalch tenen actualment 12 grups confinats a casa seva. En total hi ha 41 grups confinats al que fa a Instituts a Mataró.
En el cas de l’Institut Miquel Biada hi ha 308 persones confinades. Des de principis de curs, al centre s’han detectat fins a 34 positius de la COVID19, tots entre alumnes. D’aquests, 22 s’han detectat els darrers deu dies.
Pel que fa a l’Institut Puig i Cadafalch, hi ha 315 persones en aïllament. El centre acumula 38 positius des que va arrencar aquest curs, 35 entre alumnes i 3 entre treballadors. En els darrers deu dies també s’han detectat a l’institut 12 positius.
Catalunya segueix amb els contagis disparats
Catalunya ha registrat fins a aquest dissabte 240.118 casos confirmats acumulats de coronavirus. 5.081 casos més que les dades d’ahir, que eren de 235.037. La taxa del risc de rebrot segueix pujant fins als 887 punts, el divendres aconseguia un nivell de 841 punts, i 24 hores després ha pujat més de 46 punts. Un risc de rebrot desbocat en tot el territori, ja amb 34 ciutats per sobre dels mil punts, cinc més que ahir. Mentre que la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) s’ha situat avui a 1,52, una dècima menys que ahir.
Pel que fa a pacients ingressats actualment segueix per sobre dels dos mil, en concret són 2.138 pacients, amb un augment de 121 persones més que ahir. Un total de 368 pacients es troben ingressats en l’UCI, 21 més que ahir. Malauradament hem de lamentar 39 persones mortes, el que fa que s’elevi a 13.858 les defuncions a Catalunya en tota la pandèmia.
Aquestes xifres són obtingudes segons dades de la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web.
Marc Ramentol: “La situació epidemiològica ara és critica”
Després de la reunió d’urgència al Departament de Salut d’aquest migdia, ha comparegut el secretari general de Salut, Marc Ramentol. No ha volgut concretar quan s’anunciaran, però ha remarcat que cal fer més per doblegar la corba. Però si ha afegit que la situació “és crítica. Caldran noves mesures per aturar el creixement del virus a Catalunya“.
Hi ha dues opcions que estan sobre la taula. El confinament domiciliari durant dues setmanes amb excepcions per a les escoles i les feines essencials. I l’altre és el confinament els caps de setmana.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que no descarten res, el que “sí que és clar és que esperem que tant el cap de setmana com durant la setmana es redueixi la mobilitat, es redueixin les interaccions socials, i que ens ho prenguem com a societat molt seriosament“.
El que si és cert, és que un confinament exigiria el vistiplau del govern espanyol o del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).