El Ple Municipal celebrat el setembre va aprovar unes noves bases del projecte “Aixequem Persianes”, que té com a objectiu la reactivació socioeconòmica de la Ciutat.
Quim Fernàndez | 25.10.2020
El projecte “Aixequem Persianes” va néixer el 2012 impulsat per la Generalitat de Catalunya per seguir treballant per la reactivació econòmica dels barris més desafavorits de les ciutats catalanes, com a continuïtat de la Llei de Barris aprovada el 2007.
La proposta persegueix, per una banda, posar al mercat locals buits o en desús i, per l’altra, ajudar a persones emprenedores que es troben a l’atur a iniciar el seu propi negoci.
Per aconseguir els seus objectius, el projecte “Aixequem Persianes” ofereix avantatges fiscals als propietaris de locals, subvencionant el 100% de l’import de l’IBI durant tres anys a partir de la signatura del contracte de lloguer. Aquests, però, no podran apujar l’import del lloguer més enllà de l’increment de l’IPC català, també els tres primers anys del contracte.
Pel que fa a l’emprenedor, s’estalviarà l’import d’alguns impostos i taxes a l’hora de sol·licitar les llicències necessàries, també fins al 100% i durant els tres primers anys del negoci. Per altra banda, rebrà fins a 500 € per fer front de les possibles despeses per a la contractació del projecte tècnic.
Mataró va posar en marxa el projecte el 2017. Però altres ciutats hi van creure molt abans. Girona, per exemple, s’hi va adherir el 2013 i té un web exclusiu on hi trobem tota la informació.
De fet, el primer any ja van ser dotze les poblacions que van posar en pràctica el projecte: Barcelona, Castelldefels, el Pont de Suert, l’Arboç, la Bisbal d’Empordà, les Borges Blanques, la Pobla de Segur, Olot, Sant Pere de Torelló, Solsona, Tortosa i Ulldecona. Això va suposar l’obertura de 103 locals comercials. Des del primer any, cada població ha adaptat la campanya segons les característiques dels seus locals i del seu teixit social.
Els beneficis que aporta el projecte són: Dinamització global de l’àrea on s’obren els comerços; implicació mútua d’agents, propietaris, emprenedors i administració; confiança en l’administració, guiatge en el projecte a emprendre i millores als locals participants.
Tot ser una bona proposta, Mataró ha rebaixat a la meitat la partida pressupostària per aquest 2020 respecte al 2019, passant de 31.000 euros a només 15.000. Segons la regidora responsable això es deu al fet que durant l’exercici anterior només es van utilitzar 6.000 euros per ajudar a nou projectes dels seixanta que van demanar informació.
La part positiva és que el projecte s’amplia a tot el territori municipal, en lloc de només aquells sectors que van rebre ajuts de la Llei de Barris (Cerdanyola i Rocafonda-Palau-Escorxador).
Si alguna crítica ha de rebre el projecte, és la poca difusió que se n’ha fet. Tot i que ens trobem dins el termini per a presentar sol·licituds, l’Ajuntament s’ha limitat a obrir un espai compartit amb altres projectes on l’interessat es pot baixar les bases reguladores de la subvenció.