Entra en vigor aquest diumenge el “confinament nocturn” que anirà de les 22 hores a les 6 del matí. A més implica que els establiments hauran de tancar a les 21. En aquest “confinament nocturn” es preveuen excepcions com ara els desplaçaments de tornada a casa o anar a treballar entre altres. El sector de la cultura podrà acabar les activitats culturals una hora més tard que la resta, a les 22 h

El PROCICAT ha aprovat el “confinament nocturn que té una durada de les 23 hores a les 6 del matí. El “confinament nocturn” és una limitació a tot moviment nocturn, excepte per a accions justificades com per a anar a cuidar persones dependents, per assumptes de salut (farmàcia, hospitals, …) i sobretot per a anar a treballar. Encara que el govern ja ha avançat que es contemplen excepcions per permetre els desplaçaments de tornada a casa.

Mesura del "confinament nocturn"
Mesura del “confinament nocturn”Mesura del “confinament nocturn”

Excepcions al “confinament nocturn”

Les excepcions tindrà una sèrie d’excepcions. Per una raó sanitària o per anar a la farmàcia per raó d’urgència. Aquestes excepcions sempre hauran d’estar justificades, amb una declaració d’autoresponsabilitat. En la web d’interior està disponible un formulari de declaració d’autoresponsabilitat.

També els treballadors que vagin o tornin de la feina són una excepció, així com les persones que atenen menors, gent gran o persones amb discapacitat. Finalment, qui retorna d’un viatge també podrà estar fora de les hores fixades si està justificat. També es podrà acompanyar els animals fora de casa per passejar o fer les necessitats entre 4 i 6 de la matinada.

Excepcions a la mesura del "confinament nocturn"
Excepcions a la mesura del “confinament nocturn”

Afeccions a la restauració i a la cultura

El sector de la restauració no podrà fer comandes de menjar a domicili a partir de les 21 h, segons les noves restriccions que ha aprovat aquest diumenge el PROCICAT. Així doncs, els establiments es mantindran tancats amb només l’opció de fer comandes per endur per atendre als clients, però també s’hauran d’adaptar al nou “confinament nocturn” entre les 22 h i 6 h. Les 21 h també serà l’horari màxim d’obertura al públic per als comerços detallistes.

El que fa al sector de la cultura podrà tancar a les 22 hores, una hora més tard. Hores abans, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha arribat a afirmar que el “confinament nocturn” no suposaria “cap problema” per a la cultura. Aquestes declaracions que s’han entès hores després. Això si, si vas al cinema o el teatre hauràs de dur l’entrada per justificar que arribes més tard de les 22 hores.

Foment Mataroní
Foment Mataroní

Altres mesures de l’Estat d’Alarma

En roda de premsa, el conseller d’Interior, Miquèl Sàmper, ha indicat que a partir de demà es pondran a estudiar si s’han d’ampliar les mesures per combatre a la COVID19. No ha volgut avançar cap restricció com la de delimitar la mobilitat en algunes zones. A partir de demà començarant a treballar el nou Decret.

En l’Estat d’Alarma queda en mans de les comunitats autònomes decidir si podran limitar la mobilitat, depenent de la incidència del virus en aquestes zones. Ho podran delimitar tant en tot el territori autonòmic com en perímetres més curts, com a província, comarques, regions sanitàries, municipis, o fins i tot barris. El Govern de la Generalitat de moment no ho ha descartat fer-ho en algunes zones que el risc és molt alt.

A més l’Estat d’Alarma permet limitar a les comunitats autònomes les reunions socials a sis persones com a màxim, exceptuant si són convivents. Però cada comunitat autònoma pot limitar a un número inferior. Actualment a Catalunya el nombre ja estava restringit a sis persones.