S’ha aprovat un Decret d’Estat d’Alarma amb intenció d’allargar-lo fins a sis mesos. Ha estat aprovat en el Consell de Ministres extraordinari d’aquest matí. El PROCICAT per la seva part es reuneix les sis de la tarda per a instaurar aquesta nit el “toc de queda” o “confinament nocturn”, què entrarà en vigor aquesta mateixa nit

El Consell de Ministres que s’ha reunit les 10.15 hores d’aquest diumenge, després de dues hores i mitja, s’ha aprovat la declaració d’un nou estat d’alarma a Espanya. Un Estat d’Alarma diferent del de fa set mesos. Serà molt més suau, encara que la intenció de l’Executiu és que duri fins el 9 de maig vinent. Així s’aplica aquest instrument extraordinari previst en l’article 116 de la Constitució.

Aquesta vegada està pensat sobretot per a donar cobertura al “confinament nocturn” entre les 23.00 i les 06.00. Una mesura que la gran majoria de comunitats autònomes volen aplicar per a frenar la corba ascendent de positius de la COVID. I en conseqüència arribar al Nadal amb un nivell de contagi que es pugui controlar.

Les comunitats podran decidir limitar l’entrada i sortida del seu territori. De la comunitat o d’un àmbit territorial inferior. També hi haurà excepcions, com a raons sanitàries o emplenar obligacions de treball

També se segueix la restricció de reunions de més de sis persones a no ser que siguin convivents. Una mesura que ja s’aplica a Catalunya.

Tuit del perfil oficial del Govern de l’Estat quan s’han reunit el Consell de Ministres

Estat d’Alarma fins abril de 2021

Com hem indicat anteriorment, el Govern vol allargar-lo fins a abril, però de moment només té vigència durant quinze dies. Però en el text del Decret ja s’especifica que és necessari allargar-lo fins a un període llarg de sis mesos. Pel que planteja aquest termini i espera tenir el suport dels partits parlamentaris en el Congrés i passar a la seva aprovació.

L’altra diferència d’aquest Estat d’Alarma al de març és que la responsabilitat recau en els presidents autonòmics. Així es donarà marge a les autonomies per a prendre les seves pròpies decisions Respectant els acords al juny, que són elles les que gestionen el gruix de la crisi.

D’altra banda, el Govern no té cap intenció de tornar al confinament total de març i la paralització econòmica gairebé absoluta. Però sí que creu, com la gran majoria de les autonomies, que un confinament nocturn -que implica impedir la mobilitat a partir d’una certa hora de la nit excepte casos justificats i amb control policial dels carrers- pot reduir els contagis.

Comparexença Pedro Sánchez l'Estat d'Alarma
Comparexença Pedro Sánchez l’Estat d’Alarma

Suport en el Congrés

Dins de quinze dies en el Congrés dels Diputats, el Govern no hauria de tenir problemes en la votació. Ciutadans ja li va oferir els seus vots; Catalunya va sol·licitar ahir la seva Estrada d’Alarma, per la qual cosa hauria de tenir els vots d’ERC i JxCAT. Respecte al PNB estarà d’acord perquè va ser la primera comunitat que va demanar el divendres l’estat d’alarma.

No obstant això, l’escull pot estar en les cinc comunitats autònomes que governa el PP. El Govern insisteix molt a aconseguir el suport del PP. Però explícitament Madrid és molt poc inclinada a l’Estat d’Alarma, però si ha decretat un toc de queda per a la ciutadania.

Pedro Sánchez ja va preparar el terreny

Recordem que el divendres, en la compareixença de Pedro Sánchez davant dels mitjans de comunicació, ja va preparar el terreny. Va advertir de la gravetat de la situació i dels mesos “molt durs” que estaven per venir. “Estem llestos per a adoptar totes les mesures necessàries” per a frenar la pandèmia, va apuntar.

Pedro Sánchez en comparexença el 23 d'octubre 2020
Pedro Sánchez en comparexença el 23 d’octubre 2020 deixant clar l’Estat d’Alarma podía ser un fet

El PROCICAT es reuneix aquesta tarda

El PROCICAT es reunirà a les 16.00 després que el govern espanyol ha aprovat l’aplicació de l’Estat d’Alarma en el consell de ministres extraordinari. Un marc jurídic demanat per l’Executiu català que permetrà a les comunitats autònomes establir noves restriccions sense haver de passar per la justícia.

El que hi haurà damunt de la taula del PROCICAT és el “toc de queda“, o com diu la Generalitat el “confinament nocturn“, cosa que ya vam explicar i publicar el divendres. A les sis de la tarda està previst la compareixença del conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Junt amb ell l’acompanyaran els comandaments dels Mossos d’Esquadra i de Protecció Civil. En aquesta compareixença es preveu que expliquin els detalls del que acordi el PROCICAT.

Si el “confinament nocturn” no genera cap dubte de la seva aplicació, si genera encara dubtes és a partir de quina hora s’aplicarà el “toc de queda“. Divendres tot apuntava que serien les onze de la nit. Però ahir dissabte, la consellera de Salut, Alba Vergés, va dir que podria ser de les deu de la nit a les sis del matí. Tot depèn de quina afectació recau la restricció als espectacles culturals programats.

Un altre dubte és quines seran les excepcions a la norma. El que si sabem es que anar a treballar serà una de les excepcions. L’altre gran dubte és si els locals de restauració continuaran tancats o si amb l’aprovació del “confinament nocturn” pot aixecar la restricció. Cosa que ja van demanar els afectats, que denuncien les quantioses pèrdues econòmiques que estan patint.

El “toc de queda” no serà suficient

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha indicat al “Via Lliure” de RAC1, que la reobertura de bars i restaurants es tractarà aquest dilluns a Govern: “S’ha de treballar i discutir, però la decisió final es prendrà seguint criteris mèdics“.

Per altra banda, el conseller no ha descartat un nou confinament perimetral i per zones si l’evolució de la pandèmia de coronavirus no és bona: “Tenim l’exemple de la conca d’Òdena, que va tenir un resultat positiu, i es podria repetir de manera excepcional. És una possibilitat que hi ha damunt la taula“.

Sobre aquest “confinament nocturn“, Sàmper s’ha mostrat convençut que encara no serà suficient per reduir la segona onada de la pandèmia: “Demà al matí, a les 7 o a les 8, ja estem convocats per mirar més mesures d’acord amb l’estat d’alarma. Per tant, el toc de queda no és definitiu. Haurà de complementar-se“.

Ha afegit que “quan tinguem dades del confinament nocturn, hem d’analitzar si és necessari un confinament diürn. I si aquest confinament ha de ser total o només parcial“, ha reflexionat en veu alta Sàmper, que també ha admès que es podria haver demanat l’Estat d’Alarma més ràpid del que s’ha fet. “Si l’haguéssim demanat fa quatre dies, probablement el toc de queda ja estaria instaurat. Jo ja el reclamava“, ha insistit.