El risc de rebrot ara com ara està per sobre de 1.500 punts, 1.512,52 per ser més exacte. El que fa que la corba dels risc de rebrot desbocat a la ciutat, amb una rt a 1,88 i 199 persones més positives en 24 hores. L’UCI de l’Hospital de Mataró està a la vora del col·lapse, malgrat que hi ha una persona mataronina menys. Catalunya sobrepassa el risc de rebrot dels 700 punts, arribant als 713,37 punts. Mataró ja és la novena ciutat amb el risc de rebrot més alt. Les UCIs dels hospitals públics catalans estan a punt del col·lapse en alguns llocs. La consellera Budó no ha descartat un “confinament domiciliari, com el del mes de març, el que portaria el tancament d’escoles

Segons les dades subministrades pel Departament de Salut de la Generalitat, la corba del risc de rebrot segueix amb el seu creixement exponencial. La següent dada registrada és del 20 d’octubre que marca 1.512,52 punts. Quasi 225 punts més que ahir que era de 1.287,54 punts. Molt superior a les dades d’ahir com podeu veure a la noticia que vàrem publicar, pel que fa que segueixi el ris de rebrot desbocat.

Seguiment Epidemiològic a Mataró
Seguiment Epidemiològic a Mataró

Segons les dades subministrades des de Salut, el dimarts 20 d’octubre es van fer 855 proves PCR. Des de la declaració de la pandèmia fins ahir a Mataró s’han realitzat 48.207 PCR/TA, amb una taxa de positivitat del 6,81%. Segueix pujant lentament la taxa de reproducció i se situa a l’1,88.

El que fa a casos confirmats acumulats, hem passat de les 3.202 persones d’ahir, a les 3.392 persones d’avui. Un increment de positius de 190 persones. El que fa a persones de Mataró ingressades a l’Hospital de Mataró, hi ha hagut una reducció d’una persona des d’ahir. Pel que fa a l’UCI també s’hi ha reduït a una persona des d’ahir. No hem de lamentar cap defunció avui, pel que seguim amb la xifra de 59 defuncions.

Des del 29 d’abril, dades subministrades des de Salut a ahir hi ha hagut 189 ingressos de gent de Mataró i 36 casos que han passat per l’UCI.

Evolució epidèmia i tendència de risc de rebrot a Mataró
Evolució epidèmia i tendència de risc de rebrot a Mataró

Catalunya per sobre dels 700 punts de risc de rebrot

Catalunya ha registrat fins a aquest divendres 225.901 casos confirmats acumulats de coronavirus. La taxa del risc de rebrot segueix pujant fins als 713,37 punts, el dijous aconseguia un nivell de 635,71 punts, i 24 hores després ha pujat més de 77 punts. Un risc de rebrot desbocat en tot el territori, ja amb 22 ciutats per sobre dels mil punts. Mentre que la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) s’ha situat avui a 1,50, cinc dècimes més que ahir.

Seguiment Epidemiològic a Catalunya
Seguiment Epidemiològic a Catalunya

Pel que fa a pacients ingressats actualment són 1.743 pacients, amb un augment de 45 persones més que ahir. Un total de 325 pacients es troben ingressats en l’UCI, 29 més que ahir. Malauradament hem de lamentar 48 persones mortes, el que fa que s’elevi a 13.773 les defuncions a Catalunya en tota la pandèmia.

Aquestes xifres són obtingudes segons dades de la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web.

Evolució epidèmia i tendència de risc de rebrot a Catalunya
Evolució epidèmia i tendència de risc de rebrot a Catalunya

Mataró la novena ciutat amb el risc de rebrot més alt

Segons les dades de Salut, actualment ja són 22 les ciutats que han superat els mil punts de risc de rebrot desbocat, 5 més que ahir. Segueix encapçalant Palafrugell amb 2.193,19 punts. I juntament amb Vic són les dues ciutats que ja han passat els dos mil punts.

En les dades acumulades en la darrera setmana (del 14 al 20 d’octubre), Mataró amb els 1.512,52 punts es col·loca com la novena ciutat amb el risc de rebrot a Catalunya, un risc de rebrot desbocat a tot el territori. La cinquena ciutat amb més casos confirmats per PCR/TA, amb 688 casos confirmats. Segueix sent la segona amb la Taxa PCR/TA més alta, amb 5.655,86. La quarta ciutat amb més PCR/TA fets, amb 7.274.

La part positiva és que la ciutat és la ciutat amb una rt d’1,88 que la situa en la posició 24 del rànquing de ciutats catalanes. I al que fa al percentatge de PCR/TA positius, Mataró amb 9,70 % és col·loca en la posició 50.

Club del mil risc de rebrot a Catalunya a dia d'avui

Club del mil risc de rebrot a Catalunya a dia d’avui

Les UCIs a punt del col·lapse

Des del començament del mes d’octubre fins al dia d’avui, els hospitals públics de Catalunya han duplicat els pacients de COVID19 a l’UCI. Inclús en algun lloc els han triplicat. El que fa tenir la sensació d’arribar al col·lapse que es va tenir els mesos de març i abril. Però encara no s’ha produït, però segons els responsables dels hospitals no volen reproduir aquells mesos. Per això posen de sobre avís a les autoritats i a la ciutadania en general.

Hospitals com el Clínic de Barcelona, la Vall d’Hebron o l’Hospital de Mataró, estan en un percentatge molt alt d’ocupació, o pràcticament plenes. En molts d’aquests hospitals la revifada de l’ocupació es va produir fa dues setmanes, quan quasi no hi havia pacients de la covid a les UCIs catalanes.

Catalunya és una de les comunitats, juntament amb Ceuta, Navarra i Astúries que en la darrera setmana han augmentat més el percentatge d’ocupació a les UCIs i als ingressos als hospitals.

Des del passat dimecres a Espanya ha arribat i superat el milió de contagis des de l’inici de la pandèmia. Aquesta xifra representa el 2% de la població espanyola. Una xifra que és l’oficial, els casos que han sigut confirmats per una prova en el laboratori. Però de segur que aquesta xifra fa temps que la vam superar.

UCI B de l'Hospital de Mataró ocupat per un pacient
UCI B de l’Hospital de Mataró ocupat per un pacient

La Consellera Budó no descarta un altre confinament

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern no ha descartat un “confinament domiciliari“, com el del mes de març. “No està previst d’una manera immediata, però no podem fer cap afirmació categòrica“, ha dit al programa Via Lliure” de RAC1. és una de les mesures que la Generalitat contempla si no es pot controlar més la situació.

Budó ha indicat que “el confinament domiciliari és present en els debats de govern, és una possibilitat que es posa damunt la taula en funció de com avancin les dades epidemiològiques“. I això comportarà al tancament de les escoles. “Amb molta probabilitat també s’hauran de tancar les escoles si hi ha un confinament total“, ha afirmat a RAC1.

Respecte al “toc de queda“, la portaveu del Govern ha comentat que l’horari exacte encara s’està estudiant, però que “l’horari que tot apunta que aplicarem amb el toc de queda és d’11 a 6 del matí. Intentarem fixar-lo a les 11 per garantir que hagin acabat els espectacles culturals i la gent pugui arribar a casa“, ha respost. El que si és segur és que el volen tirant endavant com més aviat millor. Quan l’Executiu espanyol els hi concedeixen l’Estat d’Alarma.

Budó ha reiterat que l’expressió “toc de queda” no els hi agrada, i que prefereixen dir “confinament nocturn” o “restricció de mobilitat en horari nocturn“.

No s’ha volgut pronunciar si el “confinament nocturn” aniria acompanyada de poder treure les restriccions als bars, restaurants i centres de bellesa. Ha comentat que decidiran la setmana que ve si treuen les restriccions o l’allarguen. “Serà a partir de dilluns de la setmana que ve que veurem de quina manera es poden aixecar, o no, les restriccions a bars i restaurants“, ha dit Budó.