Catalunya disposarà de 3 milions de test d’antígens en les pròximes setmanes, segons Vergés. Segons Salut, aquesta nova prova, que complementa la PCR, és menys costosa i dóna el resultat de forma gairebé instantània. Els microbiòlegs adverteixen que els tests d’antígens per a detectar el coronavirus són més ràpids, més barats, però menys fiables

El divendres passat es va estrenar a Catalunya els tests antígens. S’han repartit 500.000 dispositius del milió que havia adquirit la Generalitat. Segons el Govern, el 80% ja està disponible als Centres d’Atenció Primària (CAP), als hospitals i residències geriàtriques.

Després de comprovar la seva efectivitat en els laboratoris dels hospitals de Bellvitge, Vall d’Hebron i Can Ruti, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que el govern català ha comprat dos milions de dosi més.

La detecció ràpida per guanyar la batalla contra el coronavirus, junt amb la recerca de la vacuna i els antivirals, és un dels aspectes més prioritaris pels científics. I en aquest punt, els tests de diagnòstic ràpid s’ha convertit una de les millors armes per a frenar els possibles brots.

Què són els tests antígens

A mitjan setembre, la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat va aprovar una nova eina de diagnòstic i cribratge. Són els tests ràpids d’antígens, capaços de diagnosticar el virus des de l’inici del contagi amb la mateixa fiabilitat que les PCR i en només 15 minuts.

L’antigen de la COVID19 és una prova de diagnòstic directe del virus que detecta partícules estructurals del mateix en mostres respiratòries (hisop nasofaringi). El gran avantatge, a més que permet tenir el resultat en tot just 15 minuts, és que té una elevada sensibilitat en els primers dies de la infecció. Concretament, la sensibilitat en els primers dies de contagi (0-3 dies) és d’un 100% i del 4-7 dies del 90%. Això permet un diagnòstic ràpid i urgent d’aquells pacients amb simptomatologia o que hagin tingut contacte estret amb una altra persona amb diagnòstic positiu al virus. La presa de mostra és nasofaríngia i no és necessari acudir en dejú.

Foto resultat dels tests antígens

Els microbiòlegs adverteixen de la manca d’eficàcia

La farmacèutica Mila Berruete, especialista en anàlisis clíniques i responsable del laboratori de Policlínica Guipúscoa, del Grup Quirónsalud, on des del 30 de setembre pot realitzar-se aquesta prova, explica que “la rapidesa, el fàcil maneig, la senzilla interpretació i el baix cost” són els principals avantatges del test d’antígens, amb una fiabilitat quant a sensibilitat i especifiqueu “similar a la de la PCR“. “Però en pacients simptomàtics, perquè requereix una càrrega viral més alta en l’organisme, per la qual cosa en els primers cinc dies un positiu és similar a un positiu de la PCR. En canvi, no està indicat per al garbellat massiu de la població“, matisa aquesta especialista.

Les principals diferències d’aquest test amb la PCR i els tests serològics són que tant la PCR com la detecció antigènica detecten el virus, són proves diagnòstiques, mentre que els tests serològics detecten anticossos, són epidemiològiques“, assenyala Mila Berruete, que aclareix quin és el test més adequat en cada cas: “Els tests serològics són per a detectar si s’ha passat o no la malaltia, encara que l’ésser positiu no eximeix de les mesures de seguretat que ha de tenir tothom. La PCR i la detecció antigènica serveixen per al diagnòstic. La detecció antigènica, si es realitza en els primers cinc dies, seria equivalent a la PCR, mentre que la PCR, per tractar-se de la millor prova donada la seva elevada sensibilitat i especificitat, és la d’elecció en la resta de casos“.

El catedràtic de Microbiologia de la UPV, Guillermo Quindós, assenyala que “la PCR és molt bona, molt sensible per a detectar el virus, mentre que els antígens, que es basen a detectar proteïnes, necessiten que hi hagi una concentració bastant alta de proteïnes en el virus perquè la prova surti positiva“. Explica que els tests d’antígens seran especialment eficaços per a trobar a les persones que estan “en la fase més aguda de la malaltia“. És a dir, als quals més possibilitats tenen de contagiar als altres.

La “facilitat” per a fer la prova i la rapidesa a l’hora de conèixer el resultat atorga un clar avantatge, segons el catedràtic: “Podrem rastrejar més ràpidament. Si per a saber el resultat d’una PCR podem trigar 24 hores a Euskadi –en altres comunitats es triga fins a quatre o cinc dies a donar el resultat–, ara en 15 o 20 minuts podrem donar el resultat als rastrejadors i a partir d’aquí identificar als contactes i fer-los el test també a ells“. Un altre aspecte a tenir en compte és que els tests d’antígens rebaixaran “la saturació en els laboratoris, que estan treballant 24 hores al dia“, ja que “el test d’antígens no fa falta manar-lo al laboratori per a saber el resultat“. Afegeix Guillermo Quindós que, si hi hagués dubtes amb el diagnòstic, “sempre es pot demanar una PCR“.

Els microbiòlegs avisen dels riscos dels tests d’antígens en cribratges

La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (Seimc) expressa en un document els seus seriosos dubtes sobre la utilització que s’està fent en molts llocs d’Espanya dels tests d’antígens. “Disposem d’escassa informació relacionada amb el diagnòstic en individus asimptomàtics, per la qual cosa la seva utilitat en l’estudi de contactes i cribratges en poblacions és actualment discutida”, assenyala la Seimc. “No serveix per a garbellats massius. Per a aquesta funció no els recomanen ni les institucions sanitàries ni l’Organització Mundial de la Salut ni el primer fabricant, Abott“, corrobora la doctora María Tomás, portaveu de la Seimc.

Els tests d’antígens tenen similituds amb les PCR: també es realitzen a partir de mostres nasofaríngies que es recullen amb un hisop a través del nas. Però entre totes dues proves hi ha una gran diferència. Mentre que les PCR ofereixen resultats durant tota la infecció del pacient, un període aproximat de 14 dies, els tests d’antígens només funcionen en pacients que es troben en el pic de la infecció. A més, els científics avisen que les proves han de fer-se en un context clínic i per professionals sanitaris.

No podem equiparar els tests d’antígens amb les PCR. Els tests d’antígens ens diuen el nombre de pacients que tenim amb la càrrega més gran viral mentre que amb les PCR disposem d’un panorama general del nombre de pacients infectats“, ressalta Tomás, que adverteix contra la “falsa sensació de seguretat” que ofereixen les noves proves: “Algú que dóna negatiu en els tests d’antígens pot pensar que no està infectat i fer vida normal, però en els dies posteriors al test, la seva càrrega viral pot pujar molt, i en aquest període ja ha contagiat”. Tomás, especialista en microbiologia a l’Hospital de La Corunya, exposa un estudi científic en el qual es va comprovar que una jove que va donar negatiu en aquests tests va contagiar en els dies posteriors a onze persones.

La PCR és molt més eficaç

El president de l’Associació de Laboratoris d’Anàlisis Clíniques d’Espanya, Santiago Martínez, ha explicat en Avui dia els dubtes dels seus associats sobre l’efectivitat dels garbellats massius. Diu Martínez que els resultats dels tests d’antígens, que s’usen en aquestes proves, depenen del fet que el test es faci bé, que tingui fiabilitat i després interpretació correcta.

Però l’essencial és que, si el pacient porta només tres o quatre dies infectat, la quantitat de virus en el seu organisme és petita i la prova pot donar negativa. I serà un resultat fals perquè, “en cinc o sis dies més, la persona haurà desenvolupat la malaltia“. Però, mentre es detecta, continuarà contagiant. Martínez explica que, en cas de positiu, sí que és efectiva i fiable gairebé al cent per cent.

El president dels Laboratoris insisteix que la PCR és molt més eficaç perquè, des del primer moment, és capaç de detectar el virus per molt petita que sigui la seva presència en l’organisme. No obstant això, aquestes proves requereixen altres condicions per a la seva realització, ja que han d’enviar-se a un laboratori, i esperar mínim 24 hores al resultat.

Mila Berruete, responsable de laboratori de la Policlínica Guipúscoa, destaca també “la rapidesa, el fàcil maneig, la seva senzilla interpretació i el baix cost” com els majors avantatges del test d’antígens de la COVID19 i, igual que Guillermo Quindós, avisa que “no està indicat per al cribatge massiu de la població“.

Aquesta especialista considera que la fiabilitat d’aquest test és “similar a la de la PCR quant a sensibilitat i especificitat, però en pacients simptomàtics. El test requereix una càrrega viral més alta per a l’organisme, per la qual cosa en els primers cinc dies un positiu és similar a un positiu de la PCR. En canvi, no està indicat per a practicar un garbellat massiu de la població“, ja que pot donar lloc a més errors en els diagnòstics. Assegura, per tant, que “la PCR és la millor prova donada la seva elevada sensibilitat i especificitat“.