Catalunya se suma a diverses comunitats a les quals demana l’Estat d’Alarma. Ho ha fet en el marc d’una reunió extraordinària celebrada aquesta tarda al palau de la Generalitat. Sánchez avisa que la “situació és greu” pel que “el Govern està preparat per a prendre les mesures necessàries”.

El Govern ha convocat una reunió extraordinària a les 18.30 hores amb l’objectiu de prendre una decisió sobre si demanar o no l’Estat d’Alarma. I després s’han reunit amb la resta de grups parlamentaris telemàticament. El resultat de la reunió ha sigut que el Govern ha decidit demanar la declaració de l’estat d’alarma a l’executiu espanyol.

Es sol·licita l’Estat d’Alarma per aplicar un “toc de queda” nocturn, segons ha informat el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés.

Catalunya se suma a un degoteig de comunitats que les últimes hores han comparegut per anunciar que sol·liciten l’estat d’alarma. Juntament amb Catalunya les altres comunitats que ho han demanat són Euskadi, Extremadura, Astúries, La Rioja i Navarra. Mentre Madrid, Comunitat Valenciana, Múrcia i Castellà i Lleó s’han limitat a anunciar “tocs de queda”.

Roda de Premsa d’Aragonés i Budó

Aquesta nit han comparegut a roda de premsa el vicepresident Pere Aragonés i la consellera de presidència Meritxell Budó per explicar la sol·licitud de l’Estat d’Alarma.

Aragonès ha declarat que “tot indica que haurem de prendre mesures de restricció de la mobilitat“. Pel que ha declarat que quan l’Executiu Espanyol els hi donin l’Estat d’Alarma, el Govern declararà el toc de queda nocturn. “La situació ens recorda massa la que vam viure al març“, diu el vicepresident. Tampoc descarta més endavant, es puguin prendre més mesures de restricció de la mobilitat si l’evolució de la pandèmia és negativa.

El Govern vol el comandament únic a Catalunya. Pel que Aragonès ha dit que el Govern “ha de tenir les eines per prendre mesures i evitar entrebancs jurídics innecessaris. Per això necessitem un estat d’alarma descentralitzat on Catalunya sigui l’única autoritat, assumint totes les responsabilitats“. També ha demanat la ciutadania que es quedi a casa aquest cap de setmana.

El vicepresident diu que ha mantingut contacte telefònic amb el president espanyol i el ministre de Sanitat per fer-los saber que Catalunya vol un estat d’alarma per poder prendre les mesures que cregui convenients i afirma que la resposta que ha rebut per part d’ells “ha estat positiva“.

Per la seva part, la consellera Budó ha informat que ha demanat al govern espanyol que declari l’estat d’alarma de manera urgent. Quan estigui declarat, la consellera de Presidència, Budó ha remarcat que convocarà un PROCICAT, probablement demà, per prendre mesures urgents.

Meritxell Budó insisteix que cal reduir al màxim la interacció social i la mobilitat. “No podem tornar a veure imatges com les de la setmana passada“.

Pressió per Pedro Sánchez per decretar un nou Estat d’Alarma

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja havia apuntat aquest matí que el toc de queda a Catalunya estava sobre la taula i que podria aplicar-se sense esperar a l’Estat d’Alarma. Vergés argumenta que Catalunya es va dotar d’un decret llei que permet “prendre les mesures necessàries” per a limitar la mobilitat en el seu moment. Però l’Executiu d’aquesta tarda ha demanat al Govern de l’Estat l’Estat d’Alarma.

La pressió de les comunitats autònomes farà que el Govern de Pedro Sánchez estigui més a prop de convocar un nou Estat d’Alarma. No seria d’estranyar que Sanchéz convoqués un Consell de Ministres extraordinari per declarar-ho. Malgrat que l’Executiu prefereix que és sumes el PP, el Govern de l’Estat té suficient suport parlamentari. PNV, Cs i els independentistes li donen suport.

La pressió sobre l’Executiu de Pedro Sánchez perquè declari l’Estat d’Alarma en un Consell de Ministres extraordinari va refermar després de la declaració institucional realitzada aquest divendres pel president del Govern.

Sánchez avisa que la “situació és greu”

Pedro Sánchez adverteix que la situació de la pandèmia és “greu” atès que s’han duplicat els contagis respecte al pitjor dia de la primera ona del coronavirus a Espanya.

El president en una compareixença aquest migdia ha reclamat col·laboració i unitat de tots per a evitar un segon confinament com el de la primavera. Ha indicat que “el Govern està preparat per a prendre les mesures necessàries”.

Sánchez ha afirmat que “la decisió sobre les mesures a adoptar i el moment de la seva adopció serà presa per les comunitats i es posarà en coneixement del Ministeri de Sanitat abans de la seva implantació, que és el que estem veient de llarg a llarg del nostre país”.

D’altra banda, el president ha aplaudit la col·laboració del Govern amb les comunitats autònomes en les mesures adoptades en el Consell Interterritorial de Salut. On aquest dijous es va aprovar una “guia de resposta primerenca”, que ha resumit en la compareixença.