Segons Salut, hi ha 12 ciutats que han superat els 1.000 punts de risc de rebrot. Mataró amb 1.152,04 punts ha entrat de ple en les 12 ciutats amb més de mil punts. Catalunya ha registrat fins a aquest dijous 214.425 casos confirmats acumulats de coronavirus. Espanya ha superat el milió d’infectats per la COVID19 ahir, després que el Ministeri de Sanitat hagi registrat 16.973 nous positius a tot el país. Avui es debatrà si es decreta un nou estat d’alarma per aplicar un toc de queda
Segons les dades subministrades pel Departament de Salut de la Generalitat, la corba del risc de rebrot torna a pujar exponencialment. Ja vam dir ahir que estàvem a prop dels 1.000 punts i el resultat d’avui ho confirma. La següent dada registrada és del 18 d’octubre que marca 1.152,04 punts. Més de 150 punts més que ahir que era de 997,24 punts. Segons les dades subministrades des de Salut, el dissabte 187 es van fer 835 proves. El més preocupant és que la taxa de reproducció també continua incrementant-se i ha passat d’1,66 a l’1,75. Molt a prop que cada persona contagiada o transmeti a dues.
El que fa a casos confirmats acumulats, hem passat de les 3.049 persones d’ahir, a les 2.820 persones d’avui. Un increment de positius de 229 persones. Hi ha hagut 1 persona de Mataró ingressada més que ahir. Pel que fa a l’UCI segueixen 9 persones ingressades. No hem de lamentar cap defunció avui.
El “club” dels 1.000 punts
Aquest fet de superar els 1.000 punts, entrem en el “club” de les 12 ciutats amb més de mil punts. A més junt amb Reus, són les dues ciutats amb més de 100.000 habitants a entrar a aquesta llista. Reus amb 104.373 habitants en el cens de 2019 i Mataró amb 128.265 habitants.
Aquesta llista l’encapçala VIC amb 1.708,85 punts. Les altres ciutats són Manlleu, Salt, Palafrugell, Canovelles, Martorell, Banyoles, Puigcerdà, Vilafant, Reus i Mollet. A la que ara s’afegeix Mataró.
Club de ciutats amb més de mil punts de risc de rebrotCatalunya registra 4.107 casos i tres morts
Catalunya ha registrat fins a aquest dijous 214.425 casos confirmats acumulats de coronavirus. Ahir la xifra va ser de 210.318, segons dades de la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web.
La taxa del risc de rebrot Segueix pujant fins als 566,92 punts, el dimecres aconseguia un nivell de 541,45, i 24 hores després ha pujat més de 25 punts. Mentre que la velocitat de reproducció de la malaltia (rt) s’ha situat avui a 1,40.
Pel que fa a pacients ingressats actualment són 1.626 pacients, amb un augment de 184 persones més que ahir. Un total de 282 pacients es troben ingressats en l’UCI, 39 més que ahir. Malauradament hem de lamentar tres morts, el que fa que s’elevi a 13.704 les defuncions a Catalunya en tota la pandèmia. Les morts han sigut 8.355 en hospital o centre sociosanitari, 4.207 en residència, 854 en domicili i 288 que no són classificables per falta d’informació.
Espanya, primer país de la UE amb un milió de casos de la COVID
Espanya ha superat el milió de contagis per la COVID19 ahir, després que el Ministeri de Sanitat hagi registrat 16.973 nous positius i 156 morts més en relació amb el total de casos confirmats el dia anterior. Des de l’inici de la pandèmia, doncs, el govern estatal registra 34.366 defuncions i 1.005.295 casos confirmats per proves diagnòstiques. Es tracta del primer país de la Unió Europea que supera el milió de contagiats.
Avui es debatrà si es decreta un nou estat d’alarma per aplicar un toc de queda
Salvador Illa va dir sobre el toc de queda enfront del coronavirus que “no hi ha pressa cap decisió”. Però s’estudiarà després que Espanya sigui el primer país de la UE que hagi aconseguit el milió de casos confirmats de coronavirus. No va voler avançar si s’estudiava la seva implantació ni sobre la franja horària en la qual s’aplicaria.
Diverses comunitats, com Castella i Lleó, la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa, proposaran al Govern un toc de queda per a frenar els contagis de COVID19. Aquestes comunitats s’han mostrat favorables a aquesta mesura. L’actitud de Madrid en les últimes setmanes fa imprevisible la seva posició sobre aquest tema.
Extensió d’un mes del toc de queda
Segons aquestes autonomies, assenyalen que és una mesura que hauria d’estendre’s almenys un mes perquè sigui eficaç. I així poder reduir el contagi abans que arribi Nadal. És l’època que inquieta especialment a tots els consellers de Sanitat autonòmics.
El toc de queda és una mesura senzilla d’aplicar, però un problema polític i jurídic, en impedir el moviment pels carrers durant tota la nit, vulnera un dret de les llibertats que té emparada la Constitució. Pel que només cap si el Govern Estatal declara l’Estat d’Alarma. El que el ministre Salvador Illa el que vol evitar és aprovar l’estat d’alarma limitat només per al toc de queda i després trobar-se que no té suport polític en el Congrés per a prorrogar-lo després dels primers 15 dies.
L’estat d’alarma era un dels escenaris que ja contemplava el pla de resposta primerenca enfront del coronavirus aprovat al juliol per a contenir la propagació del virus. Aquesta restricció fa que es limita molt la possibilitat que els ciutadans s’animin a acudir a aquestes reunions que no estan permeses. I tampoc altera la vida de la resta dels ciutadans que ja no sortien a aquesta hora, la gran majoria.