Si ahir vàrem dir que va haver-hi un lleuger descens del risc de rebrot, avui hem d’indicar que s’apropa als 1.000 punts, en concret als 997,24 punts. Hem de lamentar dues morts de persones de Mataró per la COVID. El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, ha indicat que ha resultat un 2,7% de positius a les PCR realitzats al Mataró Parc, dada provisional ara com ara. En marxa la vacunació de la grip a l’Atenció Primària Metropolitana Nord. La campanya durarà fins a finals d’any, per vacunar de manera esglaonada a totes les persones per a les quals està indicada la vacunació

Segons les dades subministrades pel Departament de Salut de la Generalitat, la corba del risc de rebrot que des del 28 de setembre no ha parat de pujar, i que ahir va fer un lleuger descens, torna a pujar. Ja vam dir ahir que s’havia d’agafar en pinces i el resultat d’avui ho confirma. La següent dada registrada és del 17 d’octubre que marca 997,24 punts. Més de 150 punts més que ahir que era de 842,10 punts. Aquesta pujada podría ser degut a l’alt percentatge de proves PCR que es van fer a Mataró Parc. Segons les dades suministrades des de Salut, el dissabte 17 es van fer 1.974 proves.

Seguiment Epidemiològic a Mataró
Seguiment Epidemiològic a Mataró A data d’avui

El que fa a casos confirmats acumulats, hem passat de les 2.820 persones d’ahir, a les 2.941 persones d’avui. Un increment de positius de 121 persones. Hi ha hagut 5 persones de Mataró ingressades i una més ha hagut d’anar a l’UCI. El més greu és que hem de lamentar la mort de dues persones.

Evolució Pandèmis i tendència de risc de rebrot a Mataró
Evolució Pandèmis i tendència de risc de rebrot a Mataró a data d’avui

Un 2,7% de positius provisional a les PCR realitzats al Mataró Parc

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, en roda de premsa, ha informat aquest dimarts 20 d’octubre que les més de 3.000 proves PCR fetes aquest cap de setmana en el centre comercial Mataró Parc han donat, amb dades provisionals, un 2,7% de positivitat per COVID19.

En roda de premsa telemàtica, Ramentol ha dit que encara han d’analitzar-se unes 500 mostres, per la qual cosa els resultats no són definitius.

Sí que ha considerat “important destacar” que en la franja d’edat compresa entre els 25 i els 34 anys el percentatge de positius ha ascendit fins al 5%, és a dir, pràcticament el doble que el percentatge mitjà.

Roda de Premsa Telemàtica del Secretari general de Salut, Marc Ramentol
Roda de Premsa Telemàtica del Secretari general de Salut, Marc Ramentol

Recordem que aquest cap de setmana es va fer el primer cribratge massiu a un centre comercial a Catalunya, precisament a Mataró Parc.

Es van instal·lar dues carpes amb cinc punts de presa de mostres i va haver-hi una vintena de punts de programació per a registrar les dades de tots els que es feien les proves perquè, posteriorment, poguessin conèixer el resultat.

També el secretari general de Salut, el doctor Marc Ramentol, ha afirmat avui que els indicadors sobre la situació epidemiològica a Catalunya no són bons i ha fet una crida a la població a tancar files amb el sistema de salut i els seus professionals. “Hem de seguir d’una manera que el sistema sanitari no pateixi i pugui compaginar les necessitats assistencials COVID i les no COVID. Ara és l’hora de tornar a tancar files amb el sistema públic de salut i amb els seus professionals“.

Ramentol ha assenyalat que “el sistema sanitari està preparat per augmentar la capacitat assistencial, diagnòstica i de rastreig” però ha advertit que “tot això pot no ser suficient per contenir la segona onada epidèmica si no tenim de nou l’esforç i el compromís dels ciutadans de Catalunya“.

84 residències amb casos confirmats de COVID19

Ramentol també ha concretat que a data de 18 d’octubre hi ha 363 persones de residències de gent gran amb una PCR confirmada de COVID19, cosa que representa menys de l’1% de la població resident a Catalunya. També ha detallat que hi ha 84 residències amb algun cas confirmat que significa al voltant d’un 6% de les residències de gent gran. I ha indicat també que entre el 9 i el 15 d’octubre es van fer un total de 4.126 proves PCR en l’àmbit residencial, el 6,7% de les quals van donar positiu.

Les UCI estan gairebé al 80% d’ocupació

Pel que fa a la valoració de l’àmbit assistencial, la sotsdirectora del Servei Català de la Salut, la Dra. Marta Chandre, ha explicat que els ingressos als hospitals estan creixent d’una manera accelerada: “veiem des de fa dies que l’activitat Covid impacta a tots els nivells assistencials. El tant per cent de consultes a urgències de primària ha passat d’un 18 a un 25% i el mateix ha passat als hospitals“. Chandre també s’ha referit a l’increment d’ingressos a les UCI “les nostres UCI estan gairebé al 80% d’ocupació, el 62% són malalts no COVID i un 38% pacients amb COVID i pel que fa als llits convencionals. Veníem d’unes setmanes que els ingressos de la malaltia representaven un 7% i avui en dia s’han incrementat al 14%“. Però, més enllà de les xifres, la sotsdirectora ha destacat que li preocupa la tendència: “Ens cal sobreguardar l’activitat de tothom, en aquest moment epidemiològic i aquesta tendència no pot acabar afectant l’atenció a les persones tinguin COVID o no en tinguin“. La sotsdirectora ha remarcat que no pot quedar compromesa l’atenció a les persones.

El risc de rebrot a Catalunya a 541,45 punts

Per la seva part, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID19 a Catalunya, el doctor Jacobo Mendioroz, s’ha expressat en la mateixa línia i ha subratllat que “la situació epidemiològica a Catalunya és complicada” i que “encara és aviat per poder veure l’impacte de les mesures que s’han pres per ajudar-nos a contenir el brot“.

Seguiment Epidemiològic a Catalunya
Seguiment Epidemiològic a Catalunya

Ara mateix, segons dades del Departament de Salut de la Generalitat, la taxa de positius confirmats per PCR és de 230,35 per cada 100.000 habitants; el risc de rebrot és de 541,45 i la Rt d’1,38. A més, entre el 10 i el 17 d’octubre s’han fet 169.689 PCR, però malgrat això, la positivitat d’aquestes proves se situa als 10,93% del total. Els casos confirmats acumulats de positius creix fins als 210.318

Evolució Pandèmia i tendència de risc de rebrot a Catalunya
Evolució Pandèmia i tendència de risc de rebrot a Catalunya

En marxa la vacunació de la grip

Els centres d’atenció primària de la Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), àrea que inclou el Vallès Oriental i l’Occidental, el Barcelonès Nord i el Maresme, van iniciar la campanya de vacunació contra la grip a finals de la setmana passada. El dia d’avui, tots els equips d’atenció primària estan vacunant.

La campanya durarà fins a finals d’any, per vacunar de manera esglaonada a totes les persones per a les quals està indicada la vacunació, abans que la grip arribi al seu llindar epidèmic.

Aquest any, s’han ubicat en aquesta zona un total de 81 dispositius annexes que se sumen als espais habilitats als centres d’atenció primària (CAP). Els dispositius són espais cedits pels ajuntaments -com centres cívics o biblioteques- i permeten realitzar la vacunació de manera externa en alguns centres, per millorar circuits i evitar aglomeracions.

Campanya de vacunació fins el 15 de desembre

Està previst que la campanya de vacunació s’allargui fins al 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic. La població que ho requereixi es podrà anar vacunant de manera esglaonada, repartida al llarg d’aquests dos mesos. En l’actual context de COVID19, cal que la vacunació es faci garantint les mesures de seguretat necessàries i evitant acumulacions de gent. Per això, és important repartir totes les persones que s’han de vacunar al llarg de tot del període que dura la campanya. Així mateix, com en anys anteriors, els equips faran la vacunació oportunista als usuaris que es visitin al CAP per altres motius però que també tinguin indicada la vacuna contra la grip.

Per facilitar la informació als usuaris de l’atenció primària de la Metropolitana Nord que s’han de vacunar, s’ha habilitat un espai al web on es recullen les dades de cada CAP, distribuïts per municipis (espai de vacunació, dates i horaris concrets):
http://primaria.icsmetropolitananord.cat/vacunacio-grip-2020

Per la seva part l’Ajuntament de Mataró ha cedit tres centres cívics municipals per a la vacunació de la grip als centres d’atenció primària (CAP). El Centre Cívic Municipal Pla d’en Boet, Molins i Rocafonda són aquests espais perquè puguin realitzar la campanya de la vacunació de la grip de manera externa i així millorar circuits i evitar aglomeracions donada la situació provocada per la Covid-19.

Una professional del CAP Dr. Robert, de Badalona, vacunant a una usuària, al Centre Cultural El Carme.
Una professional del CAP Dr. Robert, de Badalona, vacunant a una usuària, al Centre Cultural El Carme.
Com demanar cita prèvia

Cal programar les visites, per repartir-les al llarg de tot el període òptim de vacunació. Els usuaris poden demanar cita prèvia mitjançant:
• Web de programació de visites citapreviasalut.cat Allà, cal introduir el primer el codi CIP i, després, clicar el banner #VACUNA’T
• Telèfon:
◦ Badalona, St. Adrià del Besòs, Maresme i Vallès Oriental: 93 326 89 01
◦ Santa Coloma de Gramenet: 93 462 86 00
◦ Vallès Occidental: 93 728 44 44

Qui s’ha de vacunar

La vacunació contra la grip està indicada per a:
• Persones de 60 anys o més
• Dones embarassades i puèrperes
• Infants d’entre 6 mesos i 2 anys amb antecedents de prematuritat (nascuts abans de les 32 setmanes de gestació)
• Persones amb malalties cròniques
• Persones de centres per a la gent gran o altres institucions tancades
• Persones amb obesitat mòrbida
• Persones que en cuiden d’altres que pertanyen a qualsevol dels col·lectius esmentats o que hi estan en contacte
• Professionals de la salut, sociosanitaris i docents

Grip i COVID19

Aquest any, en l’actual context de COVID-19, la vacunació contra la grip pren més rellevància que mai, ja que ha de permetre reduir les hospitalitzacions i la mortalitat a les persones amb més risc de malaltia greu, i disminuir la càrrega assistencial sobre el sistema de salut. A més, cal tenir en compte que els símptomes de la grip i la COVID-19 són similars, així que evitar casos de grip evita haver de fer el diagnòstic diferencial amb la COVID.