Els independentistes es lamenten que en paral·lel amb la tan anunciada Taula de la Reconstrucció i Plans de racionalització, el govern municipal de PSC – ECP decideix apujar els impostos fins a un 6%, com és el cas de l’IBI.

 

El grup municipal de Junts per Mataró diu en un comunicat que són molts els fronts oberts i errors del govern municipal. Manca de lideratge de l’alcalde, actitud recorrent d’escenificació de clima de confrontació institucional amb el Govern de la Generalitat, seguidisme acrític del govern de l’Estat, incapacitat d’arribar a acords concrets amb l’oposició en uns moments crítics que demanden generositat, diàleg i acords, polítiques de prevenció i seguretat erràtiques amb actuacions excessivament lentes amb la problemàtica de les ocupacions, clientelisme amb les entitats i plataformes del seu entorn ideològic, urbanisme tàctic que està desfigurant l’espai públic, incapacitat d’agilitzar i simplificar la tramitació al departament de llicències en resposta a les crítiques per les traves i manca d’eficàcia que no cessen des del sector, deixadesa absoluta en neteja i manteniment, manca de suport i d’empatia amb els sectors econòmics que més pateixen els efectes de la crisi de la COVID19, com el comerç i la restauració… i un llarg etcètera.

Qualifiquen d’absoluta incoherència, en govern s’erigeix com a exemple d’estalvi institucional proposant una reducció dels salaris dels càrrecs electes mentre manté a l’equip de govern a 15 regidors més altres càrrecs de confiança tot i haver fet canvis en la seva composició el juliol passat. Canvis que asseguren, no es van fer en termes d’eficiència i eficàcia com caldria esperar, sinó per conveniències partidistes i seguint amb una gran atomització de les seves funcions.

Denuncien que, després d’anys de congelació -els dos últims abans de les eleccions locals- el 2020 s’aplica un augment contundent de la fiscalitat municipal a través d’una pujada generalitzada dels impostos i taxes municipals i, abans no acaba l’any, s’anuncia una nova pujada generalitzada.

Pel que fa a l’objectiu anunciat pel govern de garantir la sostenibilitat de la cartera de serveis de l’Ajuntament i la solvència de la institució, referint-se als contractes la concessió dels quals acabava aquest any (brossa, neteja edificis públics, Mataró Bus…), el grup liderat per Alfons Canela es lamenta que la finalització d’aquests contractes ja era sabuda des de feia temps, però potser no interessava parlar-ne abans de les eleccions.

Pel que fa a la racionalització, denuncien, una vegada més, que la Direcció de Cultura és la que s’ha endut el gruix de les retallades el 2020, amb 240.000 € menys, però, tanmateix, es va apujar fins a un 30% la despesa pública per a òrgans de govern. Un fet que qualifiquen de poc coherent.

Des de Junts per Mataró afirmen que tenen la mà estesa a treballar en un pacte sobre la fiscalitat de tots els mataronins i mataronines, però cal tenir en compte que ja vam discutir unes ordenances fiscals sense conèixer el pressupost i ara es planteja una nova pujada de les ordenances sense conèixer l’evolució fiscal de tot el mandat, ni els objectius d’aquest govern més enllà de la dinàmica de planificació que no s’acaba concretant en mesures executives.

Anuncien el seu vot negatiu a l’augment dels impostos, i demanen al govern que treballi per disposar de recursos sense augmentar la pressió fiscal sobre la ciutadania.

“És un mal símptoma que davant la previsió de davallada d’ingressos de tots aquells impostos i taxes que depenen d’una activitat -com l’ICIO, IAE o d’una transmissió, com la Plusvàlua- es compensi apujant la propietat en si, l’IBI”.

Per a Junts, cal que el govern es cregui Mataró i entengui la capacitat de retorn a la ciutat a través de l’emprenedoria, el comerç, l’empresa… com a ingredients que ens posaran a disposició de generar ocupació de qualitat a la ciutat.