S’arriba els 835,56 punts de risc de rebrot a Mataró segons informa el Departament de Salut de la Generalitat. El que fa a Catalunya en les últimes 24 hores s’han produït 3.418 nous contagis. El risc de rebrot puja a Catalunya fins als 438,48 punts i més de 200.000 contagis acumulats. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper obligarà als comerços de 24 hores tancar a les 22 hores. Sàmper diu que aquesta mesura  eviteran mesures més dràstiques com el “toc de queda” però avisa que seran “més estrictes” si no es compleixen. Mentre el president del Col·legi Oficial de Metges, Jaume Padrós, es mostra “descoratjat” i assegura que una part de la societat “no està a l’altura” del moment pels seus incompliments. Metges, infermers, treballadors socials i administratius d’atenció primària denuncien a les xarxes que estan desbordats davant la segona onada de la COVID

Mataró continua creixent exponencialment al que es refereix al risc de rebrot. Si el dia anterior s’havia superat els 780 punts, avui s’ha notificat a 835,56 punts. 

Seguiment epidemiològic a Mataró

Segons dades de Salut /Dades COVID els mataronins ingressats a l’Hospital ja són 43, quatre més que l’última dada registrada. Segueix deu mataronins a l’UCI i la xifra de confirmats acumulats es col·loca a 2.718 mataronins i mataronines.

Evolució de la pandèmia i la tendència de risc de rebrot a Mataró

Catalunya segueix sense fre també

Catalunya suma aquest dilluns de nou xifres molt elevades. Hi ha 3.418 nous contagis en un marc amb un increment notable de nou de l’índex de rebrot. El risc a Catalunya se situa en 438,48 enfront dels 406,93 reportats el diumenge. El percentatge de positius continua superant el 8%. S’han superat ja els 200.000 contagis, amb una xifra total de 203.397.

Seguiment epidemiològic a Catalunya

Són dades extretes de la web del Departament de Salut de la Generalitat, que també indiquen que la xifra global de morts és de 13.619, la qual cosa suposen 17 més en les últimes 24 hores. Quant als pacients ingressats actualment a Catalunya, la xifra frega el miler, situant-se en 1.308. Un total de 214 pacients es troben ingressats en la unitat de vigilància intensiva.

Evolució pandèmia i tendència de risc de rebrot a Catalunya
Evolució pandèmia i tendència de risc de rebrot a Catalunya

Un dels últims positius a Catalunya ha estat el secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha donat positiu en coronavirus. Argimon ha donat positiu en coronavirus “per contacte estret amb un convivent“, ha informat la conselleria de Salut en un comunicat aquest dilluns. Trobant-se en seguiment estricte de la preceptiva quarantena, malgrat tenir una PCR de contacte estret negativa, al cinquè dia va començar a tenir símptomes. Després d’una segona PCR, el resultat va confirmar el positiu, ha informat el departament.

Més de 100 denúncies per incumpliment de les restriccions anticovid

La Policia Local ha identificat 113 persones i ha interposat 108 denúncies per incomplir portar mascareta, menjar o beure al carrer i fer reunions de més de sis persones. Aquestes identificacions i denúncies s’han produït entre divendres 16 d’octubre, dia en què van entrar en vigor les mesures, i ahir diumenge, 19 d’octubre.

Més de la meitat de les denúncies (60) han estat per no dur mascareta; 37 per reunions de més de sis persones i/o consum de menjar i begudes a la via pública; 5 per consum d’alcohol a la via pública, i 6 per incompliment de restriccions d’activitat en establiments. La Generalitat és qui determina l’import de les sancions, que oscil·la entre els 100 € i els 3.000 €.

Des de l’entrada en vigor de les noves restriccions, la Policia Local ha intensificat les actuacions d’informació i control sobre aquelles activitats i espais que el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) ha assenyalat com a prioritaris per contenir la transmissió del virus. A més, cinc equips d’informadors estan donant suport en la difusió i control de la nova normativa als espais i activitats públiques.

Informadors COVID Mataro. Foto: Capgròs
Informadors COVID Mataro. Foto: Capgròs

La Generalitat obligarà els comerços de 24 hores a tancar a les deu de la nit

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha anunciat que el PROCICAT aprovarà aquest dilluns que els comerços oberts 24 hores tanquin a les 10 hores, com a mesura per a evitar la propagació del coronavirus. El conseller ha explicat, en una entrevista aquest dilluns en Ràdio 4 recollida per Europa Press, que és una mesura per a evitar la venda d’alcohol a joves, que afecta un sector limitat, i ha destacat que és una decisió que “pretén no arribar al toc de queda“, en ser preguntat si s’aplicarà aquesta mesura a Catalunya.

El conseller ha fet un balanç positiu del primer cap de setmana en què s’aplicaven mesures per a reduir la incidència de la covid-19, entre les quals destaca el tancament de bars i restaurants, i ha defensat que en aquesta segona ona el Govern anirà “per la via de la teràpia pedagògica i d’evitar mesures dràstiques“.

Sàmper ha reconegut que hi ha gent que no té voluntat de fer cas de les mesures, ha dit que és fàcil enganyar a la policia però no al virus, i ha avisat: “Si amb la teràpia no tirem endavant, serem més restrictius, que és el que no volíem fer“. També ha sostingut que intentaran no arribar a aquesta duresa, però ha advertit que “hi ha la possibilitat de l’estat d’alarma” en el cas de necessitar implementar restriccions a la lliure circulació, després del que ha instat que la ciutadania demostri que saben fer les coses bé.

Sobre si es regularà l’accés a parcs naturals després de l’increment de visitants aquest cap de setmana al Parc del Montseny, Sàmper ha explicat que és una competència de les diputacions i ha demanat que no es tornin a veure les imatges d’aquesta finalitat de setmana: “No és sostenible, ni per a nosaltres, ni per al Montseny“.

Els metges de Barcelona denuncien incompliments

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha lamentat el “poc sentit col·lectiu” mostrat en el primer cap de setmana amb bars i restaurants tancats per a parar els contagis de la COVID, segons informa El Periódico de Catalunya. Amb relació a les imatges sobre incompliments i trobades a l’exterior, Padrós ha afirmat en Catalunya Ràdio que hi ha una part de la societat que “no està a l’altura del moment“.

Haig de confessar que per primera vegada des que ha començat la pandèmia estic una mica descoratjat“, ha afirmat. Ha assegurat que gran part de la població fa les coses “” però ha assegurat que “hi ha qui pensa que tot això no va amb ells“. Ha afegit que els pròxims dies les xifres no aniran bé i ha fet una crida a ser autoresponsable.

Padrós també ha demanat que les mesures tinguin “un comú denominador al conjunt d’Europa” i ha criticat que hi hagi ciutadans que marxin de Catalunya per a poder fer el que no es pot fer aquí. “Ens juguem moltíssim“, ha insistit.

Els CAP estan desbordats

Els treballadors dels centres d’atenció primària demanen ajuda per fer front a la situació en què es troben de fa temps i que la pandèmia de la COVID ha agreujat encara més.

Un grup de treballadors de centres de salut de l’atenció primària, infermers, treballadors socials, administratius i metges, han posat en marxa una campanya a Twitter amb l’etiqueta #SOSAtencióPrimària.

Es queixen que són a primera línia en la batalla contra la COVID, però no es prioritza les seves necessitats a l’hora de reforçar el sistema sanitari.

Els tuits els adrecen als responsables de Sanitat dels governs català i espanyol, Alba Vergés i Salvador Illa.

Asseguren que estan al límit i se senten impotents i alerten que si cau l’atenció primària, cau el sistema sanitari del país. Denuncien que, a la feina que tenen ara, s’afegirà a partir d’aquest dilluns la gestió dels tests d’antígens.

https://twitter.com/jmestreslucero/status/1317925886151327744