La línia R1 de Rodalies Renfe estarà tallada quatre dies durant el pont de la Puríssima. La futura estació central de Barcelona es prepara per a veure circular els trens de la línia del Maresme pel seu interior encara que sense parada
El pont de la Constitució serà el final dels talls per enllestir l’estació de la Sagrera, que encara els hi falten uns quants anys perquè els passatgers puguin entrar a l’estació a agafar el tren.
Perquè quedin les vies enllestides, requerirà el tall de circulació de l’R1 durant quatre dies. En aquest període instal·laran l’últim tram de via pendent, de menys de 50 metres. Faran les obres de connexió amb les corresponents comprovacions de seguretat. Inclòs un simulacre d’evacuació, sol·licitat per l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF). Cosa que no s’havia tingut en compte en un primer moment.
Després del pont de la Puríssima està previst que els trens de la línia del Maresme (R1) estrenin la nova infraestructura. El 9 de desembre serà el dia històric perquè els usuaris podran veure com avancen l’estació per dins.
Finalització de les obres
Els prop de dos quilòmetres del traçat que transcorren sota cobert ja estan pràcticament a punt perquè comencin a circular els trens. Com anuncia La Vanguardia, els operaris de l’administrador d’infraestructures ferroviàries (Adif) estan acabant d’instal·lar les vies sobre la llosa, la catenària rígida sota el sostre i les instal·lacions de seguretat associades. Falten únicament els últims metres de connexió amb la línia ferroviària a un costat, en l’àmbit de la rambla Prim, i a l’altre, sota el pont de Bac de Roda, on es produeix un desnivell d’una certa complexitat tècnica.
Una vegada estiguin circulant l’R1 per l’interior de la Sagrera, es repetirà l’operació amb la línia de Granollers. Encara no hi ha calendari, però serà llavors quan es conclourà la cobertura de la planta inferior de la futura estació. Els trens de Rodalies seguiran sense parar a la Sagrera però a partir d’aquest moment circularan sota terra de punta a punta de Barcelona des de la Riera Blanca, abans d’entrar a Sants, fins a la sortida de la Sagrera.
Un “pulmó” per al servei de Rodalies
Des d’Adif subratllen que la construcció de la nova estació intermodal de la Sagrera amaga “grans complexitats” i, alhora, manifesten que té “molta importància” per la xarxa ferroviària. Segons avança ACN, Ubalde apunta que la nova estació oferirà “més comoditat i seguretat” als passatgers i millorarà “la capacitat operativa” de la xarxa. “Davant qualsevol incidència, la Sagrera ens farà de pulmó“, ha afegit. En aquest sentit, i un cop finalitzades totes les obres, l’estació disposarà de tres plantes i ocuparà una superfície de 215.000 metres quadrats. En el nivell inferior hi haurà vuit vies i quatre andanes pels trens regionals (les línies Barcelona-Mataró i Barcelona-Granollers). Al mig hi haurà un gran vestíbul amb aparcaments als extrems, mentre que al nivell superior hi haurà vuit vies i quatre andanes pels trens d’alta velocitat.
A més, l’estació disposarà d’un espai d’estacionament per a trens d’alta velocitat que comptarà amb un total de 12 vies. Allà es prepararan els trens que han de fer un nou servei, un model inèdit a l’Estat. A banda de descongestionar la circulació de trens, Ubalde destaca la importància que tindrà aquest espai de cara als pròxims anys. “La liberalització de l’alta velocitat ens obligarà a treballar amb diferents operadors, i aquest projecte és molt ambiciós“, ha conclòs.