Esquerra Republicana ha commemorat el 80è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys el 15 d’octubre i ho ha fet reivindicant la seva figura i els seus ideals. Altres partits i entitats han fet la tradicional ofrena floral al monument instal·lat a l’avinguda que porta el seu nom.

En aquest sentit, des de la secció local d’Esquerra Mataró, després de la cancel·lació de l’ofrena institucional, han mantingut la seva ofrena floral al monument de Lluís Companys. “Com cada any no podíem faltar a aquesta cita, això sí: seguint totes les mesures sanitàries establertes”.

Altres partits com Junts per Mataró i En Comú podem, juntament amb algunes entitats de la ciutat, com Òmnium, Mataró Cultural, el Grup de Recerca i de la Memòria Històrica, l’assemblea Nacional Catalana i el club d’Opinió Jaume Llavina també han fet la seva ofrena al monument del president assassinat el 1940 per les tropes franquistes. Els grans absents van ser el Partit dels Socialistes i els sindicats.

Al vespre, els republicans han organitzat una concentració, davant l’ajuntament de Mataró i amb distància de seguretat, per homenatjar al president Companys en un dia tan especial. A la concentració s’hi ha reproduït audiovisuals que posaven en valor la figura de Companys i la seva història, així com s’ha llegit el manifest que Esquerra Mataró ha preparat per a l’ocasió. Finalment, l’acte ha clos amb cinc salves d’honor i l’himne nacional de Catalunya.

Vídeo resum

El partit de Companys ens recorda que llibertat, igualtat, fraternitat, són les idees que van fer néixer, fa gairebé 90 anys, Esquerra Republicana de Catalunya, una eina de transformació social per a la qual molts s’hi van deixar la pell.