Les noves mesures per combatre l’augment de contagis s’ha anunciat en roda de premsa aquest migdia. Tancament de la restauració durant quinze dies i altres mesures que afecten l’oci i el comerç són les principals mesures. També la recomanació del teletreball en l’àmbit laboral i les classes virtuals a les universitats
El president substitut, Pere Aragonés ja va avisar dilluns que en “les setmanes vinents hem de sacrificar l’activitat social per garantir la salut“. I avui s’ha començat a fer afectives aquestes declaracions. El Govern ha acordat un paquet de recomanacions i restriccions per reduir al màxim la mobilitat i la interacció social al conjunt de Catalunya aquest mateix dimecres. Com ja vàrem informar que una de les mesures era el tancament dels bars i restaurants fins a finals de mes, però l’executiu no només ha aturat pràcticament del tot l’activitat de la restauració i l’hostaleria. Les noves mesures afecten també al comerç, tant local com a les grans superfícies, a l’àmbit esportiu, cultural i lúdic, i la celebració d’esdeveniments com congressos, que queden suspesos durant quinze dies.
S’han pres “decisions difícils” per intentar aturar el contagi
El president substitut, Pere Aragonès, hi ha recalcat que “és necessari” reduir la mobilitat i les interaccions socials per evitar un confinament total. “Ho volem evitar de totes, totes“, ha deixat clar durant la roda de premsa. “Cal actuar avui per evitar un confinament total les setmanes vinents“, ha recalcat.
El vicepresident ha fet una crida a la ciutadania “a acompanyar l’esforç dels professionals sanitaris que hauran de fer esforç extraordinari” per donar resposta a l’augment de contagis que es preveu els pròxims dies. “Hem de canviar el nostre dia a dia per preservar la vida, per preservar la salut“, ha indicat Aragonès que ha recordat que “per poder recuperar els espais socials i d’activitat econòmica” cal rebaixar la corba de contagis. I a apel·lat a la responsabilitat de la ciutadania.
Les noves mesures
Les principals mesures que ha anunciat en roda de premsa l’òrgan de govern de la Generalitat han sigut:
- Es continuen prohibint les trobades i reunions de més de 6 persones.
- Les empreses no poden oferir un contacte personal proper, excepte que sigui un servei essencial, sanitari o sociosanitari. Es prohibeixen els serveis de tractament de bellesa, excepte els serveis de perruqueria.
- Els establiments i locals comercials minoristes han de reduir al 30 % l’aforament.
- Els establiments amb una superfície superior a 400 metres quadrats han de tenir control d’aforament amb controls d’accés o sistemes telemàtics amb dades en temps real.
- En els centres comercials també hi ha d’haver sistema de control d’aforament a les zones comunes, i es restringirà l’accés i ús de zones recreatives com zones infantils, ludoteques o àrees de descans.
- Els actes religiosos i cerimònies civils han de limitar l’assistència al 50 % de l’aforament.
- El transport públic ha de mantenir la seva oferta al 100 % encara que hi hagi una disminució de passatgers. Només es poden produir restriccions en horari nocturn.
- Les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, cinema o exposicions tindran un aforament del 50 %, amb seients preassignats i l’horari de tancament a les 23.00 h.
- Les instal·lacions i equipaments esportius de caràcter lúdic es poden utilitzar amb un aforament del 50 %. Es prohibeix l’ús d’aquells equipaments esportius que no estiguin supervisats.
- Totes les competicions esportives no professionals queden ajornades.
- Se suspèn l’obertura al públic de parcs d’atraccions i fires d’atraccions.
- Els parcs i jardins públics i les àrees de joc infantils tancaran a les 20.00 hores.
- Se suspèn l’obertura al públic de salons de joc, casinos i sales de bingo.
- Se suspenen les activitats de restauració i només podrà haver-hi entregues a domicili o recollida a l’establiment amb cita prèvia. Els restaurants dels hotels podran continuar oberts només per a clients dels hotels.
- En els establiments hotelers l’aforament dels espais comuns es limita al 50 % de l’aforament.
- A les universitats, la docència teòrica serà en format virtual.
- Se suspèn la celebració presencial de congressos, convencions, fires comercials i festes majors.
- Els mercats no sedentaris poden mantenir l’activitat amb un capacitat del 30 %.
També han fet recomanacions de reduir la mobilitat i la interacció social. Es recomana que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible. I Es demana el teletreball a les empreses. “S’han de posposar els sopars i les trobades amb els amics“, ha insistit a la ciutadania el president substitut, Pere Aragonés.
El Comerç també tocat per les mesures
Entre les restriccions que ha aprovat el PROCICAT per intentar reduir la xifra de contagis, també s’ha tocat el sector del comerç. Es limita l’aforament dels comerços. Els clients hauran de mantenir una distància de metre i mig i, si no és possible, només hi podrà accedir un a dins l’establiment per evitar encreuaments i aglomeracions. A més, els locals amb més de 400 m2 hauran d’instal·lar sistemes de control d’entrada i aforament a temps real. Pel que fa als centres comercials, s’hi aplicaran les mateixes restriccions. Un màxim del 30% d’aforament, fluxos de circulació a dins i control d’accés, però també s’hi suma la prohibició de l’ús de les zones recreatives comunes.
Esperant ratificació del TSJC
Ara bé tot, com ha dit Pere Aragonés el pla haurà de passar el filtre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè les mesures afecten drets. Si és avalat pels tribunals, la resolució es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) previsiblement la nit de dijous perquè entri en vigor divendres. “Si el TSJC no ratifica les mesures, tenim previst els instruments per poder-les portar a terme“, ha indicat Pere Aragonés a la pregunta d’un periodista. Ha recalcat que té “instruments” com el decret llei que es va aplicar al juliol a la comarca del Segrià o a l’àrea metropolitana per garantir-ne la cobertura legal.
“La nostra decisió està basada i emparada única i exclusivament en criteris mèdics“, ha indicat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Pel que fa a la declaració de l’Estat d’alarma, Pere Aragonés ha reiterat que “és una possibilitat” però que confien que el Tribunal ratifiqui les mesures aprovades, ja que ha insistit que “només responen a criteris mèdics i epidemiològics“.
Alba Vergés avisa del repunt a les residències i a l’UCI
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha repassat les dades de contagi que han crescut “de forma intensa” els darrers dies, “S‘ha passat de 7.000 casos setmanals fins als 12.000 casos actuals, un volum que està tensant el sistema sanitari“. Ha avisat la consellera que “tenim 61 residències amb un brot actiu” i 220 casos nous detectats la darrera setmana. Vergés ha recalcat que Catalunya no està “en la situació de març“, però que “es comença a veure l’impacte del virus en les residències de gent gran“.
Pel que fa a l’UCI, Alba Vergés, ha remarcat que han augmentat un 11% els ingressos de malalts de COVID19 en els últims set dies. “I hi ha alguna zona que l’ocupació de l’UCI s’apropa al 35%“. Segons Vergés, a diferència de la primera onada, aquesta vegada hi ha hagut un augment sostingut de nous casos però cal “aturar aquest creixement intens” que s’ha registrat els darrers dies. “Hem de prendre mesures i demanar aquest esforç extraordinari, no a uns sectors en concret, sinó a tota la població en general“, ha afirmat la consellera. Malgrat això la consellera ha concretat que Catalunya podria augmentar dels 600 llits crítics actuals fins als 900.
La cultura un altre cop tocada
Les restriccions que ha aprovat el PROCICAT per intentar reduir la xifra de contagis preveuen reduir al 50% l’aforament de totes les activitats culturals, els espectacles públics i les activitats recreatives. A més, s’haurà d’establir un sistema de preassignament de seients i tots els locals i sales hauran de tancar a les 23 hores. Pel que fa als actes religiosos i les cerimònies civils es podran continuar celebrant amb la meitat de la capacitat habitual.
Roda de Premsa
Multes fins a 6.000 euros si incompleixes les restriccions
Les noves restriccions a la interacció social aprovades pel PROCICAT s’enfronta a possibles multes de fins a 6.000 euros qui les incompleixi. Pels incompliments de les restriccions existeix un règim sancionador, que fins ara ha permès tramitar 60.000 denúncies de les quals ja s’han cobrat més de 3.000 en l’àmbit de Catalunya.
El nou conseller d’Interior, Miquel Sàmper ha apuntat volgudament un cas comú com a detonant d’una possible sanció. Si una família no fa cas de la nova resolució i dissabte organitza un sopar a casa amb una altra bombolla amb qui “no té res a veure” i un veí avisa els Mossos, poden arribar a caure “sancions importants“. La més habitual, ha dit, és de 300 euros, però en cas de multireincidència pot arribar a més de 6.000 euros.
Interior ja ha anunciat un reforç en la coordinació entre cossos de seguretat per assegurar aquest objectiu. El conseller hi ha matisat que “l’esperit és dissuasiu, no recaptatori“. Sàmper ha interpel·lat a la ciutadania perquè si detecta incompliments, “no tingui cap inconvenient” a comunicar-ho a les forces de seguretat. “És més, els demanem que ho comuniquin“, ha assenyalat.
Per altra banda, el conseller Sàmper ha afirmat que hi ha hagut una “important millora” en la coordinació policial que acompanyarà les mesures a partir d’ara. Les policies locals, ha dit, reportaran diàriament als Mossos d’Esquadra un informe que recollirà el nombre d’efectius afectats per la COVID19, així com les denúncies fetes, els incompliments de les restriccions detectats o si s’han tancat locals o hi ha hagut incidents “rellevants“.
La Federació Catalana de Basquetbol una de les primeres a suspendre
La Federació Catalana de Basquetbol en un comunicat ha sigut de les primeres federacions a anul·lar el començament de les competicions durant quinze dies.
Seguint les indicacions i recomanacions de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física així com de les autoritats sanitàries la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) ajorna l’inici de totes les seves competicions, d’àmbit català. Aquesta duració de quinze dies i dins les mesures extraordinàries per contenir l’expansió de la pandèmia causada per la COVID19. Aquest ajornament afectarà, cada cap de setmana, a 1.000 partits i un total de 30.000 participants, segons informa el comunicat.
Aquesta decisió l’han pres dins la situació d’excepcionalitat a causa de la COVID19, i tot seguint les recomanacions de les autoritats competents. La mesura però, no afectarà la pràctica i desenvolupament dels entrenaments dels equips dins els seus clubs. Els Campionats de Catalunya com els Campionats de Promoció arrencaran, si les autoritats així ho indiquen i autoritzen. Aquestes competicions es faria el cap de setmana del 31 d’octubre i 1 de novembre amb la disputa de la 3a jornada i 1a jornada respectivament.
Acaba el comunicat demanant una vegada més als clubs afiliats comprensió, responsabilitat i col·laboració davant aquestes mesures que són en benefici de tots i totes.