Es tracta d’un projecte expositiu de Mapasonor i del Museu de Mataró sorgit de la voluntat d’explorar el patrimoni sonor mataroní i d’aproximar-nos a la diversitat de la societat que l’habita.

La mostra és fruit del projecte de recerca al voltant de la sonoritat de la ciutat desenvolupada per l’Associació de Creació Documental Mapasonor. Al llarg dels darrers cinc anys els membres d’aquest col·lectiu han realitzat enregistraments de l’entorn sonor mataroní i han recollit els testimonis de diverses persones que viuen a la ciutat.

Els sons enregistrats han estat seleccionats i editats segons criteris etnomusicològics i antropològics per crear una composició sonora, que segueix els principis del paisatge sonor, que és l’element central del projecte expositiu.

La mostra expositiva es desplega en tres vessants: el paisatge sonor; els relats i testimonis orals; i, el recull de les principals dades i indicadors socioeconòmics de la ciutat, que permeten contextualitzar l’experiència sonora.

“Mataró: de Mancos a Djembereng”, va obrir-se el passat dia 9 d’octubre i es podrà veure fins a l’11 d’abril del 2021. La mostra ofereix al visitant la possibilitat de fer una immersió en l’entorn sonor mataroní i de viure una experiència sensitiva i sensorial. L’exposició compta amb un espai d’audició obert, en el qual es pot escoltar el paisatge sonor, i amb dotze punts d’audició individuals, des d’on es poden escoltar les entrevistes i converses amb diferents mataronins de procedència i història vital diversa i significativa.

L’exposició compta amb un programa d’activitats, visites dinamitzades i recursos educatius per al públic escolar. Ha estat un projecte participatiu en la seva concepció i ho vol continuar sent comptant amb la col·laboració ciutadana.

El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de trenta entitats i institucions i gairebé una cinquantena de persones, que han accedit a ser gravades i, en alguns casos, entrevistades, o que han participat en el projecte des de la vessant de recerca i assessorament.

Un cop oberta l’exposició l’Associació Mapasonor impulsarà una iniciativa de creació d’un banc de sons de la ciutat de Mataró. Totes aquelles persones que vulguin contribuir al projecte podran fer servir el seu dispositiu mòbil com a gravadora i enviar els seus enregistraments via WhatsApp.