L’alcalde David Bote (PSC), juntament amb el regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez (PSC) i el regidor d’Ocupació i Empresa, Sergi Morales (ECPM), ha donat a conèixer les línies generals del pressupost municipal pel 2021.

 

L’Alcalde David Bote. Foto El Periódico

Bote ha explicat que el govern es proposa continuar batallant contra els efectes de la pandèmia mantenint l’esforç en l’àmbit de la protecció de la salut. Això ho farà dotant-se de fons per afrontar les mesures necessàries, com ho ha fet el 2020.

L’alcalde es mostra convençut que el 2021 serà el darrer any de la pandèmia. Malgrat tot, deixarà la ciutat en situació complicada en l’àmbit econòmic i social. Per això serà un any en què s’hauran de mantenir les polítiques de xoc i reconstrucció.

Per aconseguir aquests objectius, l’Ajuntament aprofitarà els fons de recuperació de la Unió Europea, per la qual cosa ja s’ha posicionat amb diferents actuacions.

Els eixos principals del nou pressupost seran: la lluita contra la pandèmia, el pla de reconstrucció i el valor dels serveis públics. Pel que fa al darrer punt, agafaran força la millora en l’eficàcia de l’organització i la sostenibilitat, i la priorització de la cartera de serveis. Per aconseguir-ho, afirma Bote, caldrà l’esforç progressiu per part de tothom, perquè només entre tots tirarem endavant.

Justament, una part d’aquest esforç de tothom, consistirà a fer front a l’increment de l’IBI i la taxa de brossa domiciliaria.

Per la seva banda, el regidor Sergi Morales ha insistit en el fet que per garantir els serveis públics cal aportar més recursos i que, si volem millors serveis, necessàriament el seu cost serà més elevat.

En la seva intervenció també ha fet incidència en la necessitat de garantir el fons de contingència, disposar de mesures de reconstrucció econòmica i social i l’increment dels ajuts per aquells que tinguin dificultats per afrontar l’augment dels impostos.

Finalment, el regidor d’Administració i Bon Govern, Juan Carlos Jerez, ha situat el desequilibri del 2020 en 10,3 M d’euros, tot i que espera tancar-lo sense dèficit.

Jerez preveu pel 2021 una situació similar a la de 2020. És per això que el govern proposarà al Ple un increment del 6% en el cas de l’IBI i d’un 17,5 % per a la taxa de brossa, justificada en part per l’increment del cost del nou contracte. Això equivaldrà a un increment mitjà de 28 euros en el rebut mitjà de l’IBI, que passarà dels 480 als 508 euros en el cas del residencial. Pel que fa a la taxa de la brossa, el tram mitjà, que suposa el 80 % del total de rebuts, passarà dels 114,95 euros actuals als 135,8 el 2021.

També desapareixerà la bonificació per utilització de les deixalleries, mesura que va implantar el govern de CiU en el temps de l’alcalde Mora. Jerez ha justificat aquesta mesura per la dificultat de gestió que representa.

Amb tot això, el govern treballa amb la hipòtesi d’un dèficit de 8,3 M pel 2021, dels quals cobriria 3,3 M amb l’increment dels ingressos de l’IBI i la brossa i 5 M als quals faria front amb el Pla de racionalització que està treballant amb l’objectiu de fer més eficient l’administració municipal.