La 62a edició del Premi Iluro, convocada per la Fundació Iluro, te quatre candidats a optar als 6.000 euros. L’acte es celebrarà el dimarts, 17 de novembre, a les 19.30 h, si les circumstàncies del moment ho permeten, a l’Ateneu de la Fundació Iluro

Torna el Premi Iluro de la Fundació Iluro, malgrat la pandèmia. La 62a edició del Premi Iluro que enguany ha augmentat la seva dotació a 6.000 euros, ha rebut en termini quatre treballs que optaran al Premi Iluro 2020.

Els títols dels treballs presentats per ordre de recepció són:

  1. Dionís Baixeras 1862-1943. Un pintor entre el Maresme i els Pirineus.
  2. Ambaixades a Caldetas (Caldetes i Llavaneres, llocs inesperats per a seus diplomàtiques).
  3. Quinze cognoms. Història d’una família. Diari d’una recerca històrica en temps de pandèmia.
  4. El jove Gaudí i l’abella de Mataró. Inspiració perdurable en la seva obra.

Com en els darrers anys, a més de les investigacions històriques, podien concórrer al certamen tots els treballs relacionats amb les humanitats i les ciències socials. De la mateixa manera, l’àmbit territorial d’estudi també era obert a obres que no estiguessin exclusivament centrades en Mataró o el Maresme, sinó de qualsevol àmbit territorial en què Mataró o el Maresme hi tinguessin una presència destacada o un interès especial.

El jurat d’aquesta convocatòria incorpora com a president al Dr. Joaquim Nadal i Farreras (Universitat de Girona), i està compost pel Dr. Jaume Dantí i Riu (Universitat de Barcelona); el Dr. Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida); el Sr. Alexis Serrano Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme); el Dr. Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), que actua com a secretària.

A l’Ateneu es podrà visitar l’exposició que presenta la història de les seixanta-una edicions del Premi amb una mirada diversa. La infografia agrupa els treballs premiats per ordre cronològic de continguts i no segons l’any d’edició o del Premi i, d’aquesta manera, permet visualitzar més fàcilment els períodes més estudiats i apreciar l’amplitud historiogràfica de Mataró i el Maresme.

L’acte de proclamació del veredicte de la 62a convocatòria serà acollit a l’Ateneu de la Fundació Iluro (La Riera 92 de Mataró), el dimarts, 17 de novembre, a les 19.30 h, si quan arribi el moment ho permet fer-ho.

Durant l’acte es presentarà l’obra guardonada a la darrera edició, publicada en el marc de la Col·lecció Premi Iluro, amb el títol EL POETA MATARONÍ JOAN PUJOL (s. XVI) O LA POESIA EN EL SEU CONTEXT, de Pep Valsalobre i Eulàlia Miralles (Accèssit Premi Iluro 2019), un treball que glossa la figura i estudia la producció de Joan Pujol, un poeta d’origen mataroní fins ara poc conegut que, de la mateixa manera que Pere Serafí, fou una excepció en la literatura del segle XVI, perquè escriví en català.

El jurat d’aquesta convocatòria incorpora com a president al Dr. Joaquim Nadal i Farreras (Universitat de Girona), i està compost pel Dr. Jaume Dantí i Riu (Universitat de Barcelona); el Dr. Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida); el Sr. Alexis Serrano Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme); el Dr. Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), que actua com a secretària.