Desallotgen l’edifici ocupat del carrer Sant Simó de Mataró. L’Ajuntament ha ofert allotjament alternatiu d’urgència a una família amb dos nadons que vivia a l’immoble ocupat. Per la seva part, la PACC denuncia la ineficàcia i la incompetència dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Mataró

Segons informa el Capgròs, la casa ocupada del carrer Sant Simó de Mataró va ser desallotjada el dilluns, dia 14, per ordre judicial. La comitiva judicial, Mossos d’Esquadra i Benestar Social de l’Ajuntament van donar compliment a l’ordre de desnonament de l’immoble, situat al número 9-11, i que ha estat objecte de diverses actuacions preventives en els darrers mesos.

Tot i que no s’ha informat del nombre exacte de persones que residien en aquest edifici del casc antic, l’Ajuntament sí que ha confirmat que hi vivia almenys una família amb dos nens. El consistori li ha ofert un allotjament alternatiu d’urgència, ja que té l’obligació de fer front als casos d’emergència habitacionals com aquest.

Els Mossos, a petició judicial, van intervenir amb efectius de seguretat ciutadana i amb membres de l’ARRO. Tot i que el desnonament es va dur a terme sense incidents, sí que hi va haver moments de tensió entre persones que residien a l’habitatge i membres de la Plataforma d’Afectats per la Crisi i el Capitalisme (PACC) que van obligar a intervenir a la policia. Tot i així, no hi va haver cap detenció ni identificació.

En els darrers mesos hi ha hagut operacions policials d’identificació de residents de cases ocupades arreu de Mataró, amb forma de dispositius conjunts de Mossos d’Esquadra, Policia Local i Policia Nacional. L’edifici del 9-11 del carrer Sant Simó ha estat una de les dianes habituals d’aquests operatius, fins que s’ha acabat produint el desallotjament d’aquest dilluns.

El desallotjament del carrer Sant Simó. Foto: Cedida

La PACC denuncia la inacció de l’Ajuntament

Fonts de la PACC, mitjaçant Twitter han denunciat la inactivitat dels Serveis Socials per donar una alternativa habitacional a les famílies desnonades. Segons en el comunicat, “des de juliol la nostra organització ha mediat entre la propietat i les famílies per resoldre la situació, davant la passivitat de l’Ajuntament de Mataró“.

Segons la plataforma, el passat mes de juliol de 2020, les dues famílies vulnerables residents a l’edifici fins ara ocupat al carrer Sant Simó van posar-se en contacte amb elles per buscar alguna sortida a la situació. “Estaven vivint a un habitatge propietat de particulars i s’havia donat ordre judicial d’executar el desnonament“, indicant en el comunicat.

La Plataforma d’Afectats per la Crisi i el Capitalisme inicia llavors la mediació entre la propietària de l’immoble i les famílies residents. L’objectiu era poder fer una entrega voluntària i pacífica de les claus de l’immoble a la propietària, després de trobar una alternativa habitacional per a les dues famílies.

El dia del desnonament, però, Serveis Socials no van fer acte de presència, en contra del requeriment judicial, insta el comunicat de la PACC. Aleshores, es va pactar amb la propietat l’allargament de l’ocupació fins al 14 de setembre, per tal que les famílies afectades trobessin una alternativa. La propietària també va poder entrar a l’habitatge per verificar-ne l’estat, segons ha indicat gràcies a la mediació. A més a més, com a gest de bona voluntat, la PACC diuen en el comunicat que es van oferir a tapiar l’entrada de la planta baixa, on sovint hi havia conflictes amb persones que hi entraven a les nits tot i no residir-hi de manera habitual.

Finalment, aquest dilluns es va executar el desnonament i la PACC denuncia que Serveis Socials de l’Ajuntament de Mataró no van donar cap mena d’alternativa a les famílies (una d’elles, amb dos fills menors a càrrec seu). Un cop es van personar en el desnonament, “tampoc van donar cap solució immediata a les famílies, sinó que les redirigien a les oficines sense saber si obtindrien cap sortida a la seva situació“, segons indica la PACC en el seu comunicat.

Indica la plataforma que tant la comitiva judicial com la propietat i el cos dels Mossos d’Esquadra sabien per avançat que la PACC es presentaria al desnonament per acompanyar a les famílies afectades. En cap cas es volia impedir el desnonament, només garantir una alternativa habitacional per a les persones vulnerables. “Els aldarulls denunciats pels mitjans de comunicació van ser ocasionats per persones conflictives que ocupaven l’edifici, als quals la PACC no defensava, i que extorsionaven a la propietat exigint un pagament en metàl·lic per abandonar el bloc“, expliquen.

També denuncien que les tres membres de la PACC que es van personar van patir agressions verbals i físiques per part d’aquestes persones. Una d’elles va haver d’anar a hospital de Mataró a causa de les lesions rebudes. I posen en relleu que “el paper de la PACC en aquest conflicte sempre ha estat de mediació“. “Entenem que han de ser les institucions competents les qui garanteixin un habitatge digne, no les veïnes de la ciutat”, diuen.

En el mateix comunicat indiquen que l’alternativa que han ofert Serveis Socials a les famílies és de “dues nits a un hostal, en el cas de la família amb menors, i una nit a un allotjament de Barcelona en el cas de l’altra parella desnonada“. La PACC indica que s’ha fet càrrec de l’allotjament de les famílies mitjançant la caixa de resistència. I acaben el comunicat, fen les següents preguntes: “quina és l’alternativa per a les famílies vulnerables? Que estan fent les institucions per garantir un habitatge digne? Fins quan allargaran la inactivitat i donaran alternatives reals?

 

Comunicat de la PACC