Es realitzen 266 PCR i es detecten 10 positius arran del brot de coronavirus a un bar de Mataró. El percentatge de positius és del 3,75 %, el 90 % són asimptomàtics, i la majoria havia menjat a l’interior del local. L’objectiu de la intervenció ha estat la detecció de casos asimptomàtics per trencar la cadena de transmissió de la infecció

Arran del brot de coronavirus detectat a un bar de Mataró, el Servei Català de la Salut va decidir realitzar una intervenció proactiva liderada pel Centre d’Atenció Primària (CAP) Mataró Centre –que forma part del Consorci Sanitari del Maresme– amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró i el Servei de Vigilància Epidemiològica, amb l’objectiu d’identificar els possibles casos positius entre els clients i trencar la cadena de transmissió de la infecció.

Casos positius

El resultat de les 266 PCR realitzades els dies 4 i 5 de setembre ha estat de 10 casos positius, que representa un percentatge del 3,75 % del total de proves realitzades. El 90 % d’aquests pacients són asimptomàtics i només un dels positius havia estat a la terrassa del local, fet que reforça la idea que el risc d’infecció a l’exterior és més baix.

Aparició del brot

El dia 31 d’agost, l’Ajuntament de Mataró va comunicar als responsables del CAP Mataró Centre que hi havia dos casos positius de COVID19 entre la plantilla d’un bar de Mataró. Després de realitzar les PCR a la resta de personal, el resultat va ser de 10 treballadors positius d’un total de 16 cambrers.

La PCR dels dos primers positius es va realitzar el 28 d’agost, però els símptomes d’un d’ells havien començat el dia 23, així que es va decidir fer un rastreig de tots els clients des del dia 21 al 29 d’agost, ja que el restaurant va tancar el dia 30.

Rastreig i resposta ciutadana.

El rastreig dels clients s’ha realitzat amb la col·laboració dels propietaris del bar i, gràcies a la important resposta ciutadana, s’ha aconseguit identificar un total de 464 clients.

Els professionals del CAP Mataró Centre, que ha centralitzat la gestió d’aquest brot, han estat els encarregats de la realització de l’estudi dels contactes, trucant a tots els clients, i de realitzar les PCR. S’han fet proves a més de la meitat de les persones identificades, prioritzant aquells clients que van menjar a l’interior del local, els que hi van anar diverses vegades durant la setmana i les persones de risc per patologies cròniques.

La coordinació entre les institucions i la ràpida actuació han permès detectar aquests 10 nous casos positius i trencar la cadena de contagis per aturar-ne el brot.