Aquest matí i per sorpresa de tothom inclosos els partits que donen suport al Govern, el President Torra ha anunciat una remodelació. Aquest fet arriba quan s’estan produint una allau de baixes del PDeCAT que passen a formar part de JuntsxCat.

Es veuen afectats per la remodelació, Miquel Buch a Interior, que serà substituït per Miquel Sàmper Mariàngela Vilalonga a Cultura, que serà substituïda per la fins ara Directora General Àngels Ponsa, i Ma. Àngels Chacon a Empresa i Coneixement. El seu lloc l’ocuparà qui va ser eurodiputat per CiU, Ramon Tremosa,

La consellera Chacón, de fet, era l’única dirigent de PDeCAT que mantenia el carnet a l’executiu, mentre que el maresmenc Miquel Buch sembla que havia comunicat fa poc al president Torra la seva intenció de deixar el govern.

Els canvis també arriben quan falten pocs dies perquè se celebri la vista del President Torra al Suprem. A més, continua sense saber-se la data de les eleccions al Parlament, tot i que la remodelació del Govern pot fer pensar que el President no té pressa per convocar-les.

 

CULTURA: Àngels Ponsa i Roca  (Artesa de Segre, 1960)

Nomenada pel MH president Quim Torra per substituir Mariàngela Vilallonga Vives com a consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona i màster en gestió pública per la Universitat Autònoma de Barcelona. De 1988 a 1991 va ser professora d’història de l’art a l’Escola Massana. Ha estat secretària de la delegació d’Òmnium Cultural a Sant Cugat del Vallès i membre del Consell Social de la Llengua i del Consell Escolar de Catalunya.

Militant de Convergència Democràtica de Catalunya, va ser membre del comitè local de Sant Cugat i comarcal del Vallès Oriental, així com presidenta de la sectorial de Cultura des de 2008. Després les eleccions municipals de 1995 fou escollida tinent d’alcalde de Sant Cugat del Vallès, i ocupà el càrrec fins a 2003.

Diputada al Parlament de Catalunya en la IX i X legislatures. Ha estat portaveu del grup parlamentari de CiU en la Comissió de Cultura i Llengua.

El juny de 2018 va esdevenir directora general de Cooperació Cultural i el juliol de 2019 va ser nomenada directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques després d’una reestructuració del Departament.

EMPRESA I CONEIXEMENT: Ramon Tremosa i Balcells (Sant Boi de Llobregat,  1965)

Nomenat pel MH president Quim Torra per substituir M. Àngels Chacón i Feixas com a conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona l’any 1992, posteriorment hi va col·laborar com a professor associat de Teoria econòmica, i l’any 1999 es va doctorar amb una tesi referida a l’impacte de la política monetària sobre els resultats empresarials en la manufactura catalana (1983-1995). L’any 1999 també va realitzar un Màster en Anàlisi Econòmica Aplicada a la Universitat Pompeu Fabra. Des de l’any 2002 és professor titular del departament de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona.

Militant de Convergència Democràtica de Catalunya des de 1985, el 2002 abandonà el partit per discrepàncies amb el pacte amb el Partit Popular. També encapçalà una plataforma d’economistes en contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 2006.

Diputat al Parlament Europeu entre 2009 i 2014, va ser membre de les Comissions d’Economia i Transports. En el seu llibre El sobiranisme necessari exposa la seva visió de com ha d’actuar el catalanisme a la UE.

Re-elegit diputat les eleccions al Parlament Europeu de 2014 i membre de les Comissions d’economia i de Comerç Internacional, a més de ser membre de les delegacions dels Estats Units i d’Israel.

Amb l’eurodiputat d’ICV Raül Romeva, Tremosa ha sigut un dels eurodiputats més compromesos amb la defensa del català i de Catalunya davant la Unió Europea, destacant-se tots dos en el procés de preparació de les mentalitats europees a una eventual independència catalana.

INTERIOR: Miquel Sàmper Rodríguez (Terrassa 1966)

Nomenat pel MH president Quim Torra per substituir Miquel Buch i Moya com a conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Llicenciat en Dret i en Ciències Polítiques i de l’Administració ha dedicat bona part de la seva trajectòria professional a l’advocacia, especialment en assumptes civils, penals i matrimonials. Ha estat Degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, President del Consell de l’Advocacia Catalana i adjunt a la presidència del Consell General de l’Advocacia Espanyola. Va ser, també, un dels impulsors de la primera Oficina d’Intermediació Hipotecària de l’Estat Espanyol.

L’any 2015 va ser candidat de CiU a l’alcaldia de Terrassa, quedant en quarta posició amb tres regidors. Després de les eleccions va optar per abstenir-se, facilitant la investidura de Jordi Ballart, candidat del PSC, com a alcalde, en detriment del pacte que proposaven Terrassa en Comú i ERC. Quatre anys després va repetir a les llistes del partit, aquest cop amb el nom de Junts per Terrassa, com a número dos del conseller a l’exili Lluís Puig. En aquella ocasió va obtenir dos regidors.