Des d’avui fumar a la via pública o espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima de 2 metres está prohibit. Mentre els hotels, terrasses, restaurants, bars i guinguetes hauran de tancar a la 1 de la matinada i no podran tenir taules de més de 10 persones. Per la seva part, Salut ha fet més de 15.500 proves PCR arreu del territori. Han dut a terme diferents estratègies en funció de les necessitats de cada territori i de com i on es localitza la infecció
La consellera de Salut, Alba Vergés, en el marc de la darrera reunió del PROCICAT, va signar ahir la resolució que inclou noves mesures extraordinàries per controlar la COVID19. D’entre aquestes mesures destaquen l’horari de tancament de bars i restaurants a la 1 h de la matinada, sense que es puguin admetre nous clients a partir de les 00:00 hores, així com la limitació de fumar en la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es pugui garantir la distància de seguretat de 2 metres. La norma entra en vigor avui coincidint amb la publicació en el DOGC.
Mitjançant aquesta resolució, s’aprova la declaració d’actuacions coordinades en salut pública, entre la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat, per respondre davant la situació especial de risc derivada de l’increment de casos positius per COVID19, manifesta des del 14 d’agost de 2020.
Sobre la prohibició de fumar a l’aire liure si no hi ha prou distància interpersonal de seguretat, la resolució contempla que la limitació s’aplicarà tant al consum de tabac com al de qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, catximbes o assimilats.
La resolució també recorda a la ciutadania la recomanació de limitar les trobades socials fora del grup de convivencia estable, així com també que aquestes trobades socials siguin d’un màxim de 10 persones.
Salut ha fet més de 15.500 proves PCR en els cribratges intensius de COVID arreu del territori
Salut ja ha fet un total de 15.556 proves PCR en el conjunt de cribratges intensius de COVID arreu del territori català. Les proves han tingut un total de 345 positius de COVID19 asimptomàtics, cosa que suposa un percentatge del 2,22 % de les mostres analitzades.
Totes les actuacions de cribratges massius s’han fet coordinadament amb els ajuntaments dels municipis implicats i amb el suport comunitari de les diverses entitats locals.
A Barcelona, el Departament de Salut ha fet un total de 835 proves PCR per al cribratge intensiu de COVID19 al barri de Torre Baró aquest cap de setmana (15 i 16 d’agost). Un 2,75% d’aquestes proves han estat positius en el virus (23 casos).
D’altra banda, des d’ahir dilluns i fins al dimecres 19 d’agost s’està fent el cribratge massiu al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona. Entre les 9 del matí i fins a les 19h d’ahir dilluns 17 d’agost s’hi havia fet un total de 554 PCR en aquesta zona, de les 1.200 que està previst fer-hi. Un 2,71% van donar resultat positiu en COVID19 (15 casos).
Pel que fa a Santa Coloma de Gramenet, des que va començar la recollida de mostres el dilluns 10 d’agost a la tarda fins al divendres 14 d’agost es van fer un total de 3.028 PCR, amb un percentatge de positius del 3,24% (98 casos). En aquesta localitat, les PCR es van fer a residents de carrers concrets dels barris Llatí i Fondo.
A Vilafranca del Penedès ara fa una setmana que es va començar el cribratge intensiu de la població d’una àrea bàsica de salut (ABS), on entre el dilluns dia 10 d’agost i fins al divendres 14 d’agost, el darrer dia, es va fer un total de 3.022 proves PCR, de les quals un 0,53% van donar resultat positiu en COVID19 (16 casos).
Quant al cribratge massiu a Terrassa, va començar el divendres 7 d’agost i finalment es va desenvolupar un dia més del previst, fins al dilluns 10 d’agost. Al llarg dels tres dies de recollida de mostres (7, 8 i 10 d‘agost), a Terrassa es van fer 1.513 proves PCR amb un 1,06 % de positius (16 casos).
Més dies de proves PCR a Santa Coloma i a Sabadell
S’ha decidit estendre el cribratge massiu a Santa Coloma de Gramenet dos dies més als residents de l’Avinguda dels Banús i al Carrer de Dalt dels Banús. La nova recollida de mostres es desenvolupa des d’ahir i tot el dia d’avui 18 d’agost, al Centre Cívic Pins, al barri de Fondo, de 8h a 20h.
Pel que fa a Sabadell, avui dimarts 18 d’agost també s’inicia una nova acció de cribratge massiu de COVID19 al barri de Ca n’Oriac, dirigida específicament a persones asimptomàtiques d’entre 15 i 35 anys, que ja han estat avisades mitjançant un SMS. Les proves PCR es faran dos dies (avui dia 18 i demà dimecres 19 d’agost), al centre d’atenció primària (CAP) Ca n’Oriach, de 10h a 14h i de 15h a 19h
Estratègia proactiva de Salut de cerca de casos
Va ser fa unes setmanes quan Salut va posar en marxa aquesta nova estratègia de cerca massiva de possibles casos de COVID19 amb proves PCR en persones asimptomàtiques. Una estratègia focalitzada en localitzacions específiques de la geografia catalana on havia pujat tant el nombre de casos com l’índex de contagi.
Les proves PCR van començar a Ripollet, Sabadell, Granollers i Torregrossa. A Ripollet, durant tres dies, es van fer 2.176 PCR, amb un 0,60% de positius (13 casos). A Sabadell es van recollir mostres per a 3.222 PCR, que van donar un 1,58 % de casos positius de COVID-19 (51 casos). Pel que fa al cribratge massiu a Granollers, s’hi van fer 1.053 proves PCR de les quals el 10,26% van ser positiu en COVID (108 casos). I a Torregrossa s’hi van fer 153 PRC de les quals, un 3,27% van ser positius (5 casos).
En global, Salut considera els resultats d’aquests cribratges massius com a molt satisfactoris ja que es tracta de casos d’asimptòmatics que, de no ser detectats, haurien transmès la COVID19.
Totes aquestes intervencions han estat possibles gràcies al lideratge de l’atenció primària i vigilància epidemiològica amb la col·laboració dels professionals dels hospitals, del SEM i el suport dels ajuntaments. I sobretot gràcies a la participació i la implicació de la ciutadania dels diversos territoris en la contenció de la COVID19, per aturar els contagis de la malaltia.