El Jutjat del Contenciós número 12 de Barcelona no ratifica el confinament de 6 persones amb positiu per coronavirus decretat per l’alcalde per falta de competències dels ajuntaments. La magistrada afirma que els ens locals no tenen competència per acordar mesures que limitin drets fonamentals

Segons informa ACN, la jutgessa del Jutjat del Contenciós número 12 de Barcelona ha tombat el confinament domiciliari que l’Ajuntament de Mataró ha ordenat a diferents persones afectades per la COVID19. La magistrada recorda que perquè una mesura pugui ser ratificada ha de ser acordada per una autoritat competent, i després de repassar les atribucions que tenen els ajuntaments, arriba a la conclusió que cap de les que pot exercir li atorga la potestat d’acordar mesures que signifiquin limitar drets fonamentals a les persones amb fins de protecció de la salut pública. Sí que podria recomanar el confinament, però en cap cas obligar-hi. La magistrada subratlla que la competència és de la Generalitat.

El confinament decretat pel consistori havia de ser per un període de catorze dies, des que les sis persones van donar positiu per COVID19 en una prova PCR, o fins que deixessin de representar un perill per la salut pública, segons recull l’auto. El decret, segons es recull en la resolució, estava avalat pel Ministeri Fiscal, que no s’oposa a aquest confinament domiciliari, i per un informe del Metge Forense de Guàrdia de Barcelona que explicitava que és “imprescindible l’aïllament i quarantena obligatòria d’aquestes persones al seu domicili o en el lloc que decideixi l’autoritat sanitària, fins que deixin de representar un risc per a la salut pública“, segons informa Mataró Audiovisual. L’Ajuntament, per la seva part, té quinze dies per recórrer aquesta decisió.

L’Ajuntament local va decidir desinfectar les zones comunes del bloc de pisos on resideixen els infectats. En aquells moments Mataró tenia una taxa de transmissió del coronavirus de 0’9 casos per cada 10.000 habitants i s’havien detectat 11 positius en els últims dies, dada que ja s’ha doblat en només una setmana. Ara, a Mataró, com ha passat en altres indrets de Catalunya, es troben que no poden executar ordres de confinament o limitacions malgrat que per qüestions sanitàries siguin lògiques perquè des del poder judicial s’estan aturant per manca de competències en aquest camp.

Recordem que dimecres de la setmana passada es detectava un rebrot de la COVID19 al barri de Cerdanyola de Mataró en sis membres d’una mateixa unitat convivencial. L’Ajuntament apuntava aleshores que els contagiats es trobaven confinats al seu domicili i indicava que s’havien activat tots els protocols necessaris per fer-ne el seguiment pertinent i assegurar que es trobessin en bones condicions.