Els cossos de seguretat han desallotjat amb autorització judicial, ahir 16 de juliol, els edificis ocupats del carrer de Jaume I, després de la denúncia de l’AV de Cerdanyola a l’Ajuntament. S’han desallotjat 37 habitatges (25 ocupats i 12 buits). L’operatiu conjunt ha identificat 45 persones de les quals 10 han sigut traslladades a les dependències del Cos Nacional de Policia per qüestions d’estrangeria. Després de la desocupació el propietari dels dos edificis, la SAREB ha tapiat els accessos. Bangaly Touré, el president de l’Associació de Veïns de Cerdanyola ha indicat que manté la reivindicació de “garantir més mesures de seguretat en el barri

Ahir, a les vuit i mitja del matí un nombrós operatiu format per 70 agents de Mossos, Policia Nacional i policia local accedia als blocs ocupats per a desallotjar pacíficament, un a un, als inquilins il·legals. La policia local va cridar als pisos, per a obligar els ocupes a sortir al carrer, allí esperaven els Mossos d’Esquadra per a una primera identificació i, posteriorment, passar als agents del Cos Nacional de Policia que revisaven si algun d’ells vulnerava la llei d’estrangeria, com va ser el cas de cinc d’ells. Finalment, l’operatiu, segons va informar l’intendent major de la policia local de Mataró, Mateo Sánchez, es va saldar amb 45 persones identificades que ocupaven 25 pisos dels 37 que havien estat forçats il·legalment. D’aquestes 45 persones identificades 10 s’han traslladat a dependències del Cos Nacional de Policia per qüestions d’estrangeria.

Entre el nombrós públic que es va congregar ahir per a seguir el desallotjament estava Bangaly Touré, el president de l’Associació de Veïns de Cerdanyola, qui en una entrevista a Ràdio La Veu de la mà del nostre col·laborador Fede Cedó, va advertir que “ningú s’atreveixi a acusar de racisme, simplement s’ha acabat amb un focus de delinqüència que afecta a tot un barri“. Touré, senegalès d’origen, manté la reivindicació de “garantir més mesures de seguretat en el barri“.

Recordem que el dilluns la Policia Local entregava als ocupants la notificació de la incoació del procediment de declaració d’inhabitabilitat, per part de l’Ajuntament i també l’adopció de la mesura cautelar de desallotjament per qüestions de salut i seguretat. Després de notificar la decisió municipal els ocupes, el mateix Ajuntament va oferir allotjament provisional a les persones empadronades a la ciutat i en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, deu unitats familiars van ser derivades a Benestar Social, de les quals només set es van acabar presentant. D’aquestes, tres van acceptar l’allotjament provisional, segons informa El Periódico.

En paral·lel, el consistori també ha obert un expedient sancionador a la SAREB, propietària de l’edifici, per deixar desatès l’immoble. En aquest sentit, se li ha requerit que prengui mesures per a evitar que l’edifici es torni a ocupar (després de la desocupació, l’ha tapiat) i que es posi solució als problemes de salubritat que existeixen.

Amb el tancament d’aquest bloc, Mataró acaba amb un dels principals focus de conflictivitat, tot i que la Policia Local manté oberts diversos expedients similars per altres ocupacions. Es calcula que hi han uns 400 pisos ocupats, alguns d’ells de perfil molt conflictiu però també famílies amb infants petits i en situació de vulnerabilitat. Les darreres estimacions de l’Ajuntament situen en més de 3.000 els habitatges buits que no estan al mercat a Mataró, propietat majoritàriament de grans tenidors o de bancs. A més, també hi ha el temor que els ocupes desallotjats aquest dijous puguin tornar a ocupar altres immobles en els pròxims dies.

256 pisos socials de la SAREB ocupats a Badalona es destinaran a lloguer social a Badalona

L’Ajuntament ha optat per l’opció de obrir expedient sancionador als propietaris de la SAREB. En canvi, l’Ajuntament de Badalona va tancar el dimecres un principi d’acord amb la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària, SAREB, en virtut del qual es desallotjaran més de 250 pisos ocupats que es destinaran a lloguer social. El conveni entre la SAREB i l’Ajuntament de Badalona se signarà oficialment la primera quinzena de setembre, per la qual cosa a primers del mes d’octubre ja es podran a començar a adjudicar habitatges. En paral·lel, segons va revelar ahir l’alcalde, s’iniciarà un procés de preadjudicació que al seu torn permetrà agilitar els tràmits judicials per al desnonament.

D’aquest fet s’ha fet ressò el portaveu de Junts per Mataró, Alfons Canela, que indicava en un tuit que “Ahir llegíem aquestes dues notícies sobre el tractament que s’ha fet a immobles de la SAREB des dels consistoris de Mataró i Badalona“.

Concentració Veïnal a Cerdanyola per reclamar seguretat i civisme

Un centenar de persones es van concentrar diumenge, 12 de juliol, a la plaça Illa Cristina, per reclamar més seguretat i civisme al barri. Convocats per l’Associació Veïnal de Cerdanyola Durant l’acte els concentrats van desplegar una pancarta on es podia llegir “per la seguretat i el civisme” i es va fer també la lectura d’un manifest, a càrrec del president de l’Associació Veïnal, Bangali Touré. L’acte va comptar amb el suport de la resta d’associacions veïnals de la ciutat, a on en el seu nom hi va parlar Remei Merchan.