Els instructors de l’expedient disciplinari consideren que les manifestacions fetes en una conversa privada de WhatsApp de policies locals de Mataró no constitueixen cap falta disciplinària tipificada i per això resolen el sobreseïment i arxiven la causa. Junts per Mataró vol elevar l’expedient a Fiscalia de Delictes d’odi i Esquerra se senten decebuts pel resultat previsible d’impunitat

Segons informa l’Ajuntament, l’expedient disciplinari incoat arran de les conclusions de l’expedient informatiu obert el passat 25 d’octubre per encàrrec de l’alcalde, David Bote, conclou que alguns dels comentaris continguts en una conversa privada de WhatsApp de policies locals de Mataró no constitueixen cap falta disciplinària tipificada a la Llei 16/1991, de 10 de juliol de les Policies Locals de Catalunya i determina el sobreseïment i l’arxivament de la causa.

L’elaboració d’aquest expedient ha anat a càrrec de dos instructors externs a l’Ajuntament de Mataró designats a proposta de la Subdirecció General de Coordinació de la Policia Local de Catalunya del Departament d’Interior de la Generalitat, a qui l’alcalde va demanar suport amb la finalitat d’aclarir els fets i determinar si hi havia responsabilitats susceptibles de sanció.

En la línia de l’informe de conclusions de l’expedient informatiu obert el passat 25 d’octubre, l’expedient disciplinari només ha pogut identificar dues persones com a presumptes autors d’alguna d’aquelles manifestacions.

La polèmica del xat policial del WhatsApp

La polèmica va sorgir en la plantilla de la policia local de Mataró arran d’una sèrie d’amenaces i insults contra independentistes abocats per alguns agents, amb expressions pròpies de radicals d’extrema dreta com ara “dadme una metralleta y acababa con el problema“. En les captures de pantalla que van transcendir es fa referència a l’ús de les armes contra els companys independentistes: “una ráfaga y correrán como conejos“. En altres casos, es mostraven contraris a l’ús de la violència però afegien que si per a erradicar la independència “hay víctimas, es como en la guerra, mueren inocentes“.

A la mierda con los indepes, no son compañeros” era una altra de les expressions utilitzades en el xat policial. Un altre, enyorat d’uns altres temps proposava “irnos al bar, arrearnos unas barrechas y que los enfadaos (independentistas) den la cara, empiecen a ponerse firmes y les rompan la cara al que lo joda“. Altres comentaris donaven suport a les tàctiques antiterroristes per a acabar amb els independentistes com proposava primer “detener al terrorista que los jalea, Torra“.

Manifestacions totes elles que han quedat sense càstig. Segons informa La Vanguardia, hi ha enuig d’altres agents que es van sentir agreujats. La decisió, adverteixen, generarà moltes més tensions en una plantilla que ja per si mateix està dividida ideològicament, la qual cosa ha propiciat conflictes que han estat degudament silenciats pels responsables de la institució policial.

Junts per Mataró vol elevar l’expedient a Fiscalia de Delictes d’odi

Junts per Mataró, mitjançant un comunicat, ha sol·licitat formalment poder consultar-ne el contingut, a la vista que les conclusions exposades a l’expedient “no constitueixen cap falta disciplinària tipificada a la Llei 16/1991, de 10 de juliol de les Policies Locals de Catalunya“.

El grup municipal indica que després de rebre les informacions del citat xat, creuen que són extremadament greu i perjudiquen enormement el prestigi d’aquest cos. “No podem entendre com després de 9 mesos es digui que només s’han pogut identificar dues persones i que les manifestacions que hi van escriure no es considerin un discurs d’odi contra aquells ciutadans dels quals dissenteixen políticament, quan la funció d’un cos de policia sempre ha de ser neutral, proporcional i oportuna i de vetllar per al normal desenvolupament de la convivència, de manera que tots els ciutadans, independentment de la seva condició social i de les seves conviccions polítiques, puguin exercir els seus drets amb llibertat“.

Junts creu intolerable, que en un grup de WhatsApp en què participaven 115 agents, més el 70% de la plantilla total del cos, puguin fer-se manifestacions d’aquest tipus sense que, ni tan sols, constitueixin cap supòsit de falta disciplinària. I finalitzar el comunicat dient que “continuarà exigint que es doni trasllat als organismes jurisdiccionals competents, com sigui la Fiscalia de Delictes d’odi de Barcelona, per tal que es prenguin les accions que consideri pertinents“.

Document: Comunicat de Junts per Mataró respecte a l’arxivament del xat de la Policia Local

Esquerra se senten decebuts pel resultat previsible d’impunitat

El grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviments d’Esquerres se senten decebuts pel resultat, perquè consideren que “tristament era previsible i no esperàvem que hi hagués cap sorpresa“.

En la mateixa línia d’impunitat que hem vist en multitud de casos recents que han implicat a membres de diferents cossos policials, l’expedient disciplinari, incapaç d’identificar els autors, considera que els insults i amenaces fets en el WhatsApp de la Policia Local de Mataró no constitueixen cap falta disciplinària tipificada a la llei i per això resolen el sobreseïment i arxivament de la causa“, segons ens han fet arribar amb un comunicat.

Com Junts per Mataró, revisaran “de dalt a baix l’expedient i les seves conclusions“. Finalitzant el comunicat enumerant el que ja pensaven quan va esclatar el cas, que passem a continuació:

  • La feina que han triat tots i cadascun dels agents de la Policia Local implica un comportament, públic i privat, presidit per la prudència i la imparcialitat. I res està més lluny d’això que el seguit d’insults, desqualificacions i referències a armes i violència, contra independentistes (tant ciutadans com altres agents) que hem pogut llegir a aquest xat.
  • Com a servidors públics (que no ho són a temps parcial) han de respectar a tots els ciutadans, en aquest sentit no es pot permetre aquesta mena d’insults i d’incitació a la violència contra qualsevol ciutadà i encara menys el fet de no haver mostrat penediment ni haver demanat disculpes de forma pública a la ciutadania de Mataró.
  • Manifestem la nostra més profunda tristesa i decepció en comprovar la inexistència de cap declaració pública ni de l’Alcalde ni del Govern de Mataró que complementi aquesta notícia en concret, condemnant aquesta mena de comportament, aquestes mostres d’odi i d’intolerància, sobretot si es tracta de servidors públics.

Document: Comunicat d’Esquerra respecte a l’arxivament del xat de la Policia Local