Ajuntament i entitats oferten propostes educatives i de lleure per a l’estiu 2020 perquè cap infant es quedi sense plaça. Sota el lema “A Mataró, estiu actiu” s’han posat en marxa un seguit d’activitats per a infants i joves de la ciutat amb diferents propostes com són els casals d’estiu, les activitats als Espais Joves i l’obertura de les aules d’estudi, el teatre musical del Centre de Formació Tres Roques, el Campus Xnergic del TecnoCampus Mataró-Maresme, el servei bressol estiu de la xarxa d’Escoles Bressol de la ciutat i el Casalet d’agost. L’objectiu és oferir un ventall de propostes d’educació en el lleure per aquest estiu 2020 amb totes les mesures que l’escenari actual requereix

El dilluns 29 de juny va ser el dia d’inici de la majoria de propostes d’educació en el lleure que es poden fer a Mataró. Sota el lema “A Mataró, estiu actiu” es recullen aquelles activitats que reben el suport directe de l’Ajuntament de Mataró com són els Casals d’Estiu, organitzats per diferents AFAS o entitats, a escoles de diferents punts de la ciutat. Després de les baixes que es van produir davant de les normes sanitàries i de distanciament de la represa, s’han ofertat 575 places a set escoles de les quals s’han omplert 429, quedant vacants 146. A la ciutat també es realitza el Casal Tu També del Centre d’Educació Especial Les Aigües, adreçat a infants amb necessitats educatives especials i que aquest estiu 2020 compta amb 20 inscrits.

La xarxa d’Escoles Bressol Municipals ofereix, fins al 24 de juliol, el servei Bressol Estiu per a infants d’entre 1 i 3 anys.

L’Ajuntament també ofereix casals lingüístics per alumnes de secundària amb baixa competència lingüística en català. Aquests es fan als Instituts Laia l’Arquera i Thos i Codina amb 2 grups a cada centre, amb 10 alumnes per grup.

A més d’aquestes places, molts infants de la ciutat han començat els campus esportius que organitzen els diferents clubs i entitats de la ciutat i que compten amb el suport de l’Ajuntament de Mataró sempre i quan es fan en instal·lacions esportives municipals.

Joves

La xarxa d’Espais Joves de la ciutat (La Llàntia, Rocafonda, Cerdanyola i Pla d’en Boet) també han organitzat activitats per aquest estiu per a la franja d’edat dels 12 als 25 anys. S’han ofert 20 places, en horari de 9.30 a 13.30 h, per a cada Espai Jove per complir amb la normativa de distanciament i aforament. A les tardes es continua oferint el servei d’assessorament i acompanyament als joves així com la possibilitat d’accedir a les sales d’estudi.

El Centre de Formació Permanent Tres Roques ha organitzat dos tallers de Teatre Musical, un per a infants de 10 a 14 anys i un altre per a joves des de 15 anys.

Els joves també poden aprofitar per formar-se i fer el curs de premonitors en el lleure, titulació necessària per a treballar en e l món de l’educació en el lleure, realitzant activitats amb infants i joves, com ara casals d’estiu, colònies, campaments, monitors voluntaris en associacions de lleure, casals infantils, ludoteques, menjadors escolars…

TecnoCampus Mataró-Maresme ofereix Xnergic, un moviment creat en un entorn universitari que pretén despertar vocacions tecnològiques en els joves entre 12 i 18 anys, en un moment en què han d’orientar el seu futur acadèmic i professional. L’objectiu d’aquesta proposta és donar a conèixer, de manera pràctica i vivencial (learning by doing), les possibilitats que ofereix la tecnologia i transmetre’ls la passió per programar o desenvolupar tecnologia.

Estiu actiu per a tothom

L’activitat de seguiment en els àmbits educatius i en el lleure que es desenvolupa en els Centres Oberts Municipals de Pla d’en Boet i de Rocafonda durant el curs, té continuïtat durant l’estiu per als mateixos infants que passen per diferents situacions de vulnerabilitat. L’activitat, gestionada per la Fundació Pere Tarrés, compta amb 42 places per a infants de 6 a 12 anys que comptaran amb casal d’estiu del 29 de juny fins al 24 de juliol.

Benestar Social també fa possible que una vintena d’infants facin les estades nàutiques de l’Escola de Vela Mataró on aprenen diferents esports com el caiac, el pàdel surf, la navegació a vela i conceptes del món marítim.

I l’oferta es complementa amb propostes gestionades per entitats del Tercer Sector que compten amb el suport de l’Ajuntament i que són:

  • El Casalet d’agost gestionat per Creu Roja, amb 35 places, per a infants de 3 a 12 anys que es fa de 10 a 17 h.
  • El Casal gestionat per Càritas Interparroquial de Mataró que compta amb dos grups amb un total de 70 places, per a infants d’entre 5 i 15 anys.
  • La Fundació Salesians Sant Jordi disposa de 80 places, de les 200 en total, per a infants amb alguna necessitat educativa especial.

Totes les propostes d’educació en el lleure per aquest estiu 2020 s’han hagut d’adaptar a la normativa vigent pel que fa a l’ús de mascaretes, grups reduïts, distanciament socials i neteja i desinfecció. Una tasca que compta amb l’assessorament, formació i suport dels diferents departaments de l’Ajuntament de Mataró.L’Ajuntament i entitats han ofertat propostes educatives i de lleure per a l’estiu 2020 perquè cap infant es quedi sense plaça

Visita del regidor Miquel Àngel Vadell al Casal de l’Escola Angeleta Ferrer

Visita del regidor Miquel Àngel Vadell al Casal de l’Escola Angeleta Ferrer

Pel que fa a les propostes de l’Ajuntament s’han ofertat 575 places en els 6 casals dels 19 que es fan habitualment. En aquest sentit, el regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell, ha explicat durant la visita que ha fet al Casal d’Estiu de l’escola Angeleta Ferrer que cap infant s’ha quedat sense plaça en un casal d’estiu aquest any. Actualment gairebé 150 han quedat vacants. Ha informat el regidor que des del consistori s’ha proporcionat el material necessari als 6 casals d’estiu que s’han organitzat aquest any. També explica que s’ha fet un acompanyament en la formació dels monitors per saber com han d’actuar en cas de detectar algun cas de coronavirus a l’aula.

Nico Bobadilla, coordinador de l’Associació Dinàmic, responsable del Casal d’Estiu de l’escola Angeleta Ferrer ha indicat que els nens i les famílies han arrencat el casal amb molt entusiasme, però també amb dubtes i pors. Respecte a les mesures de seguretat i higiene, el coordinador ha informat que cada matí prenen la temperatura a tothom qui entre al centre i que fan entrades esglaonades. Els infants han de portar gots per no beure directament de les fonts, gels hidroalcohòlics i sabó a cada aula. Segons Nico aquestes mesures poden permetre un retorn a les aules necessari per poder tornar a veure els seus companys i companyes i sobretot expressar el que han viscut durant el confinament.