Mataró acollirà actuacions musicals, poesia i teatre en directe del 9 de juliol al 27 d’agost per primer cop després dels mesos de confinament degut al coronavirus. La cooperativa Clack, que capitaneja el festival amb la coorganització de l’Ajuntament de Mataró, el suport d’Òmnium Maresme i la col·laboració d’una vintena d’entitats del tercer sector cultural mataroní, reivindica la cultura artesanal amb la comunitat en un moment històric clau

Comunitat. Renaixement. Resistència”. Amb aquesta declaració d’intencions s’ha presentat aquest dijous a Mataró el festival ‘Nosaltres’, iniciativa amb la qual la cooperativa i productora mataronina Clack vol posar al centre la cultura artesanal en directe amb la comunitat després dels mesos de confinament i aïllament degut al coronavirus.

El festival, coorganitzat amb l’Ajuntament de Mataró, amb el suport d’Òmnium Maresme i la col·laboració d’una vintena d’entitats del tercer sector cultural mataroní, serà el primer espectacle post-Covid d’aquestes característiques que es realitza al Maresme i una de les primeres iniciatives culturals a Catalunya després del confinament. A més, el projecte compta amb el suport de les marques mataronines Capgròs, Aliança Mataró, Assegurances Feliu, Assolim i Pous.

La música, la poesia, el teatre i les arts escèniques arribaran als carrers de Mataró del 9 de juliol al 27 d’agost. Especialment al Pati de Can Marchal, entorn íntim on tindrà lloc el gruix de la programació del festival els vespres dels dijous de juliol i agost a partir de les 20:00 h, però també a localitzacions com el pati de l’Escola Rocafonda o els jardins de la Biblioteca Antoni Comas. Les entrades per a les diferents sessions del festival ja estan disponibles en aquest enllaç .

Moment de la roda de premsa del Festival Nosaltres

Després de mesos d’aïllament, pensem que ara és més necessari que mai reivindicar un ‘Nosaltres’ com a sinergia col·lectiva en la qual públic i artistes es puguin mirar als ulls i es trenqui així la dinàmica de solitud telemàtica a la que ens ha condemnat el COVID19 durant 100 dies”, han explicat a la presentació del festival els codirectors del mateix i socis de Clack Cristina Madrid i Eloi Aymerich, en referència al grafisme del festival, unes cordes entrellaçades que representen el lligam. Madrid i Aymerich també han posat èmfasi en “la cultura kilòmetre 0, de petit format i de qualitat” com a base del festival. Per la seva part, Maria José Pérez, regidora de Cultura a l’Ajuntament de Mataró, ha assegurat que “quan Clack va venir a presentar-nos el festival, ja estàvem pensant com redefinir les formes de programar cultura. Al pot petit hi ha la bona confitura, estem decidits a potenciar la cultura de km 0 a Mataró”. També ha fet referència a la implicació de les entitats mataronines Toni Pous, d’Òmnium Maresme: “Estem molt contents d’ajudar en aquesta iniciativa. Una de les coses que més il·lusió ens fa és que ho promogui una entitat privada amb suport institucional i després que hi hagi moltes entitats de Mataró al darrera, donant suport”.

Roda de Premsa sencera de la presentació del cartell del Festival Nosaltres

Actes destacats a la programació

El ‘Nosaltres’ començarà el proper 9 de juliol amb una actuació de l’actriu mataronina Clara de Ramon i tancarà la sessió la música electrònica del també mataroní Marc Nürel. La programació del festival contempla una taula de debat sobre la comunicació i la cultura post-COVID amb la popular escriptora Care Santos (Premi Nadal 2017), el doctor en Periodisme i ara director d’ El Periódico de Catalunya Albert Sáez, i la doctora en Sociologia i especialitzada en innovació social Liliana Royo.

Entre d’altres, a la programació del festival ‘Nosaltres’ destaquen la nit especial de Sant Jordi d’estiu (23 de juliol) amb teatre de Xevi Ribas, poesia catalana i castellana i cançó amazic; la ‘Vesprada de poesia Km 0’ (6 d’agost) amb el primer recital a la capital del Maresme de la mataronina Chantal Poch; i l’aposta per una mirada cultural jove i femenina amb veus com Suu (30 de juliol); Magalí Sare (13 d’agost); Carla Collado i Laia Llach (20 d’agost); o Gessamí Boada (27 d’agost).

“A Clack volem seguir posant en valor la mirada de la dona a la cultura”, ha afirmat la codirectora del festival, Cristina Madrid, que l’any passat va dirigir ‘Les Resilients’, documental sobre l’escena musical feminista a Catalunya que va ser premiat al Festival In-Edit. “Poder apropar a la gent la cultura a l’aire lliure després de tants dies de confinament té un punt de curatiu, de celebrar que estem juntes malgrat tot”, han conclòs els
codirectors Madrid i Aymerich, que han convidat al públic “no només de Mataró i el Maresme, sinó de tot l’àmbit metropolità” a gaudir de la cultura aquest estiu: “Volem que tothom se senti partícip del festival”.

Tota la informació relativa al ‘Nosaltres’ es pot consultar al web ‘ Nosaltres.cla ck.cat ’ i a l’Instagram @NosaltresFest , des d’on s’anirà informant amb el hashtag #NosaltresFest de les novetats del projecte durant els propers dies. Les entrades per a les diferents sessions del festival ja estan a la venda en a la plataforma ‘Codetickets’ .

Document: Nota de Premsa de la presentació del Cartell del Festival Nosaltres