La Generalitat aixeca les restriccions de mobilitat en la comunitat i la mascareta continuarà sent obligatòria en espais tancats i en els oberts haurà de fer-se servir quan no pugui garantir-se la distància de seguretat. “Distància, higiene de mans i mascareta“, és el lema que han repetit les autoritats catalanes. Es recupera la mobilitat total i els aforaments es limiten fins al 25 de juny a un 50% als espais tancats i a un 75% als oberts
La Generalitat ha volgut solemnitzar aquest dijous la recuperació de la gestió de la desescalada, fins ara tutelada pel Govern central. En una roda de premsa conjunta, el president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera de Salut, Alba Vergès; i el conseller d’Interior, Miquel Buch, han anunciat que la fase 3 finalitza aquest dijous a Catalunya i que des de la mitjanit la comunitat entra en la “fase de represa“, l’adaptació catalana de la “nova normalitat“.
Catalunya donarà per acabada la fase 3 de la desescalada aquesta mitjanit i llavors activarà la represa de la nova normalitat. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha signat el decret que suposa la fi de la fase 3 de l’Estat i la recuperació de les competències per part del Govern, que a partir d’ara decidirà com es gestionen les restriccions pel coronavirus. D’entrada, Torra ha deixat clar que es permet la mobilitat total al país i que els aforaments es limiten fins al 25 de juny a un 50% als espais tancats i a un 75% als oberts.
Amb la decisió del Govern, Barcelona i la seva àrea metropolitana –on més contagis hi ha hagut– i la regió sanitària de Lleida –que fa dues setmanes va patir nous brots en una fàbrica i una festa particular– hauran passat només 24 hores en fase 3, en la qual van entrar aquest dijous. A partir de la mitjanit ja hauran superat, al costat de la resta de zones sanitàries que portaven una o dues setmanes en fase 3, l’última etapa de la desescalada.
Torra ha firmat el decret que regula l’entrada de Catalunya a la nova normalitat una vegada s’ha publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) que tot Catalunya està en la fase 3 de desconfinament.
La novetat més important de la nova etapa serà que s’aixequen les restriccions de mobilitat en la comunitat. La mascareta continuarà sent obligatòria en espais tancats i en els oberts haurà d’usar-se quan no pugui garantir-se la distància de seguretat. “Distància, higiene de mans i màscara”, és el lema que han repetit les autoritats catalanes.
A partir del 25 de juny Vergés explica que es produeix un “canvi de concepte” en la reglamentació. Desapareixen els percentatges i seran els mateixos ciutadans els qui hauran de garantir que es compleix la distància d’un metre i mig respecte a la resta d’individus que hi hagi en aquest espai, sigui obert o tancat.
Per a llocs molt concorreguts, el Procicat estableix l’obligació de sectoritzar els espais. En el cas dels llocs tancats, amb límit de mil persones -el doble en el cas que hi hagi localitats preasignades– i de dues mil persones per als espais a l’aire lliure -tres mil amb seients preasignats-. Tots aquests espais hauran de tenir accessos d’entrada i sortida diferenciats i no permeables entre ells, així com controlar els fluxos de circulació de la gent per a evitar aglomeracions.
A més d’aquestes mesures, el Govern treballarà també en plans sectorials per a establir les normatives concretes en una quinzena d’àmbits d’activitat com el transport, l’educació, l’esport, els locals d’oci i restauració o les festes populars.
El president Torra, en la roda de premsa, s’ha mostrat crític amb el govern espanyol i ha assegurat que creu que “un altre estat d’alarma era possible“. “Ningú es va posar en contacte amb nosaltres per a informar-nos que s’aplicaria un estat d’alarma“, ha lamentat i ha recordat que la Generalitat va actuar amb celeritat davant la pandèmia: “Abans que es decretés l’estat d’alarma ja vàrem tancar col·legis, vam confinar Igualada i vam prendre diverses mesures de restricció en transport públic“.
Malgrat totes aquestes noves indicacions, Torra ha apel·lat en deure “cívic” de tots els catalans i catalanes. Ha recordat que en l’àmbit individual, el distanciament social, la rentada de mans i la mascareta obligatòria continuaran sent imprescindibles per a evitar la propagació del COVID19.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit també en la prudència de la ciutadania i ha confirmat que Catalunya obrirà els parcs infantils perquè els nens puguin tornar al carrer, però sempre amb tota la precaució necessària.
Mataró en fase 3 avui i preparant la “nova normalitat”
A partir d’avui 18 de juny, Mataró ha entrat en Fase 3 del Pla de Desescalada, fase que durarà només 24 hores, fins a la propera mitjanit, segons ha anunciat el Govern de la Generalitat. Malgrat que el 21 de juny és la data acordada per a la finalització de l’estat d’alarma, que va començar el passat 14 de març, la Generalitat ha recuperat ja les seves competències i per tant serà qui determini les condicions de la nova normalitat al territori. Un cop la Generalitat reguli les condicions de la nova normalitat es preveu que l’Ajuntament aprovi un nou Decret per adaptar el municipi a les directrius que es marquin.
A banda dels canvis generals marcats per l’Estat per a la fase 3 –permetre la mobilitat entre les diferents regions sanitàries de Catalunya, incrementar fins a 20 el número de persones que es poden reunir, ampliar els aforaments en establiments i equipaments– Mataró aplicarà mitjançant Decret noves mesures dins els seu àmbit de competències per regular l’ús de l’espai públic i els equipaments municipals.
Així, pel que fa l’ús de parcs i places, es recorda que cal mantenir distància social suficient, que cal fer ús de la mascareta quan no es pugui garantir el distanciament social i que no es poden fer reunions de més de 20 persones. S’aixeca la prohibició d’utilització dels jocs infantils i dels aparells d’activitat física, tot i que es recomana evitar-ne l’ús, així com la pràctica de jocs i esports de contacte personal.
Pel que fa a les platges, a la fase 3 es manté la distància mínima entre persones de 4 metres a la sorra i 2 metres a l’aigua. Igualment es recomana deixar lliures els primers 6 metres de la vora del mar. Igual que amb els parcs, es recomana no fer ús dels equipaments esportius, dels jocs infantils ni aparells de gimnàstica.
El passeig Marítim, entre la riera de Sant Simó i l’accés al Port, es reobrirà al trànsit de vehicles a les 9 h del dia 24 de juny.
Especificitats d’ús de platges i establiments durant la Nit de Sant Joan
Es prohibeix l’accés a les platges des de les 20 h del 23 de juny i fins a les 9 h dels dia 24.
Els establiments de restauració, cafeteria, terrasses i comerç de conveniència (inclòs les guinguetes de les platges) podran funcionar amb normalitat dins l’horari màxim que tinguin autoritzat en cada cas per la normativa sectorial o llicència. No es concediran autoritzacions especials per allargar l’horari de tancament.
No s’autoritzaran revetlles ni sopars populars la nit de Sant Joan (del 23 al 24 de juny).
Equipaments i serveis municipals
En fase 3, als centres cívics s’inicia l’activitat associativa amb restriccions.
Pel que fa els equipaments culturals, a les biblioteques s’obriran els espais de consulta i el servei d’ordinadors amb aforament reduït. Als museus s’ampliarà l’aforament al 50%.
Respecte als equipaments esportius, s’obre el Poliesportiu Municipal Jaume Parera, la Piscina Municipal a partir del 25 de juny i el Centre Municipal d’Esports el Sorrall a partir del 22 de juny, tots ells amb restriccions. A partir del 29 de juny es preveu també l’obertura de les instal·lacions esportives pels Casals Esportius d’Estiu.
Quant als equipaments educatius, es preveu l’ús de les instal·lacions d’aquelles escoles que fan Casals d’Estiu; també l’obertura del Servei d’Estiu a les Escoles Bressol Municipals i del Centre de Formació Tres Roques per a les activitats d’estiu.
La resta d’instal·lacions i equipaments obriran segons les seves necessitats, demandes i capacitats operatives dels serveis o entitats gestors.
D’altra banda, el 26 de juny es reprenen els casaments a l’Ajuntament.