L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) vol agilitar la instal·lació de talperes a l’estació de Mataró. Estaven adjudicades des del 2019 però el concurs va quedar desert i caldrà iniciar un nou procediment. Recordem que Foment va instar la companyia al compliment d’aquestes recomanacions. Les obres, de fet, es van licitar tot just l’estiu passat, però a dia d’avui encara no s’han adjudicat
L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) va informar ahir que impulsa la instal·lació de talperes hidràuliques per a esmorteir els cops i minimitzar accidents com els que s’acumulen en la via 4 de l’estació de Renfe de Mataró i que es va saldar amb 17 ferits lleus a causa de l’impacte.
Actualment, la talpera de la via 4 de Mataró on han tingut lloc els diferents sinistres és una estructura de formigó amb dos talperes rígides sobre un travesser de fusta. Després de l’accident de 2012, molt més aparatós que el d’aquest dimarts, es va redactar un informe del succés que acabava recomanant “estudiar la possibilitat” de renovar aquests topalls.
Per als finals de via d’estacions amb un elevat nombre de trens la recomanació és posar-hi unes taperes hidràulics que amorteixin millor l’impacte en cas d’error humà en la frenada i, per tant, evitar accidents com els que s’acumulen a la via 4 de Mataró des de 2009. A dia d’avui, però, aquesta obra encara no s’ha fet.
L’estiu passat es va fer un primer pas i es va treure a licitació la renovació dels topalls de Mataró, juntament amb els d’altres estacions, com la de Sant Vicenç de Calders, Vilanova i la Geltrú o Arenys de Mar. Un cop esgotat el termini per a la presentació d’ofertes, el setembre de 2019, la companyia encara no ha adjudicat els treballs.
El concurs va quedar desert després de la seva licitació al juliol del 2019. Ara, Adif impulsa altres fórmules per a agilitar el projecte, com ja ha succeït en l’estació de França i a l’Hospitalet de Llobregat.
El cost de l’actuació supera els 200.000 euros i, si no sofreixen més contratemps, les obres podrien començar dins de sis o vuit mesos. Recordem que el del passat dimarts va ser el tercer xoc amb ferits en l’estació de Mataró després dels del 2009 i el 2012.
Davant la lentitud en la millora de la infraestructura, la Comissió d’Investigació d’Accidents Ferroviaris del Ministeri de Foment va fer un altre informe a finals de 2019, relatiu a un accident similar que hi va haver a l’estació de França el 2017. En aquest nou informe, de fa només uns mesos, s’insta Adif al “compliment de les recomanacions” de l’accident de Mataró.
Tampoc hi ha balises de control de velocitat
A més de la renovació dels topalls, Foment també va recomanar a Adif instal·lar unes balises de control de velocitat i frenada que augmentessin encara més la seguretat en el final de via. Aquestes balises són un sistema d’alarma automàtic que fa frenar el tren si el conductor no respon. Vuit anys després de les primeres recomanacions, aquestes balises tampoc s’han instal·lat.