El 28 de juny és el Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI, una jornada per commemorar, reivindicar i reconèixer la diversitat en l’orientació sexual i la identitat o expressió de gènere, i el dret a la igualtat jurídica i social entre totes les persones. A Mataró enguany la programació, realitzada en col·laboració entre el Centre per a la Igualtat, Recursos per a les Dones, i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere (CIRD) i les entitats i associacions de la ciutat, s’ha adaptat a la nova normalitat oferint actes virtuals i de petit format

El Dia per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals, el 28 de juny, és una jornada per commemorar, reivindicar i reconèixer la diversitat en l’orientació sexual i la identitat o expressió de gènere, i el dret a la igualtat jurídica i social entre totes les persones.

La festa commemora els fets que van passar el 28 de juny de 1969 a Nova York, arran d’una batuda de la policia en un bar gai que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d’homosexuals, transsexuals i simpatitzants es manifestaren, i això va marcar l’inici de l’activisme homosexual.

En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTBI. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l’orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l’aniversari d’aquests altercats.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l’Alliberament LGTBI se celebra arreu del món amb activitats lúdiques i acolorides, marxes festives en què abunden les carrosses, les disfresses i la música al carrer, i predominen els tradicionals símbols de l’orgull gai: els triangles roses i la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí.

Programació 2020

Des de l’Ajuntament de Mataró, a través del Centre per a la Igualtat, Recursos per a les Dones, i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere (CIRD), amb la col·laboració d’altres entitats i organismes, s’ha elaborat un programa d’activitats per commemorar aquesta diada, reflexionar sobre el tema i afavorir el dret a la igualtat i la no discriminació.

El 28 de juny, en horari de matí i de tarda, a la pineda de la Platja del Callao, s’instal·larà el photocall “Mataró Orgullosa” per visibilitzar el compromís amb la diversitat i la llibertat de ser i estimar com vulguis. També es farà la lectura del Manifest a càrrec de Xevi Noya, membre de l’Associació Mataró LGTBI+.

L’acte institucional es farà el dilluns 29 de juny, a les 19 h, des del Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró. La conferència amb el títol “Lesbianes, de la inexistència a la visibilitat” anirà a càrrec de la presidenta de l’Associació Mataró LGTBI+, Heidi Pérez. Aquesta conferència es retransmetrà en directe per Mataró Audiovisual i per les xarxes socials ja que l’accés a la sala és restringit en compliment de la normativa actual d’aforaments.

Els altres actes es poden consultar en la programació i són la creació d’un mural a càrrec de la Vocalia de Dones de Rocafonda; una campanya a les xarxes socials amb el marc de perfil “Mataró amb orgull” organitzat per Mataró LGTBI+; una sessió de conta contes, amb el títol “Sóc una dona i estimo una dona” a càrrec de la Vocalia de Dones Laia L’Arquera de l’AV Pla d’en Boet; un vídeo de suport al col·lectiu LGTBI fet per Comissions Obreres; la projecció el 26 de juny de la pel·lícula, a través de la plataforma filmin, de “Bar Bahar, entre dos mundos” i la jornada de vela “Navegant amb orgull”, el 26 de juny, organitzada per l’Escola de Vela Mataró. Aquí podreu veure la Programació completa.