Fa just un més que en Manuel Cuyàs dedicava el seu article a advertir-nos d’un silenci que albirava llarg.

Tot i l’anunci, teníem el convenciment que el tornaríem a llegir. Però avui ens hem despertat amb la notícia de la seva mort. En Manuel ha lluitat fins a darrera hora, però finalment la malaltia l’ha vençut.

De petits ja aprenem que la vida no serà per sempre i anem veient com les persones que estimem i tenim més a prop ens van deixant, sense que ni elles ni nosaltres ho hàgim demanat.

La família i els amics més propers trobaran a faltar en Manuel, sobretot ara que feia poc que havia estat avi per partida doble, però no seran els únics.

En Manuel, com el seu germà Jordi, que va morir encara no fa tres anys, han deixat una obra que serà per sempre. El primer com escriptor i periodista, i el segon com artista i formador en el camp de les arts plàstiques.

En Manuel, si bé va començar com a professor, aviat va ser cridat per les administracions per fer gestió cultural. Després de col·laboracions a la premsa local, va saltar a “El Punt Diari”. El seu darrer salt professional important va ser de “El Punt del Maresme” a la redacció nacional del mateix diari, passant a ser-ne el responsable en l’àmbit de cultura.

Però pel gran públic, sobretot pels que no són mataronins, en Manuel era conegut per la seva participació apassionada a les tertúlies radiofòniques i televisives.

La seva obra escrita també és considerable, essent escollit per redactar la biografia del President Pujol, que novament el va fer popular. Jo recordo especialment “El net del pirata”. Perquè, en aquest llibre, l’autor parla d’ell i el seu entorn familiar. Però ha escrit un grapat d’obres en què parla de Mataró, els seus llocs i la seva gent Recordem “El Manyà encès” dedicat a en Terri.

La pandèmia el va privar del seu darrer acte públic a Mataró, previst pel 12 de març passat a Can Palauet. Aquell dia Cuyàs havia de presentar el seu darrer llibre publicat: Pere Casanovas, l’escultor dels altres. Una vegada més parlava de cultura i d’un personatge de Mataró que ha treballat per artistes reconeguts. Els seus temes preferits.

En Manuel ha estat i serà recordat sempre com “un senyor de Mataró”, frase que ell mateix va pronunciar referint-se al seu pare.

Quim Fernàndez