A Mataró s’han registrat diversos robatoris en els darrers dies. Els afectats han estat tant a establiments com persones que es trobaven a la via pública. Això a fet que gent s’hagi organitzat per fer patrulles ciutadanes, mentre l’Ajuntament demana, per enèsima vegada, reforços policials mentre no donada suport a les patrulles.  L’associació veïnal de Rocafonda dona suport a la de Molins mentre constata que les causes d’aquests delictes se situen “en les profundes desigualtats que patim, a les quals afegim les actuacions de grups que, intencionadament, se n’aprofiten i les magnifiquen”. En plena polèmica sobre les “ocupacions” i la delinqüència a la ciutat, l’Ajuntament de Mataró ha desallotjat l’edifici “El Teler” del Camí Ral de nou. Esquerra diu que davant la inseguretat, cal responsabilitat davant la negativitat de l’alcalde a resoldre el problema. Junts per Mataró, per la seva part, diu que el problema de seguretat no és nou ni ve de fora, és un repte de ciutat ignorat durant anys pels responsables institucionals

En els darrers dies s’han registrat robatoris tant a comerços com a persones que anaven pel carrer. Mossos d’Esquadra ha confirmat que una botiga d’artesania situada al carrer de Cuba s’ha llevat amb la persiana aixecada, la porta d’entrada trencada i l’interior regirat. Els lladres s’han endut la caixa registradora amb els diners que hi havia dins. També hi ha hagut un robatori amb força al centre veterinari del carrer Argentona. El restaurant tailandès situat a l’avinguda Maresme se han trobat l’entrada destrossada després que una pedra impactès amb ella. No van endur-se res tot i que van provocar grans desperfectes a la part interior. La càmera de seguretat del local va poder enregistrar els fets. A més, també van entrar a la floristeria de la Ronda dels Països Catalans. Els autors van trencar una reixa i van fer malbé la centraleta de la caixa forta. Com en el cas anterior, tampoc van poder emportar-se res.

A banda del ja conegut cas del carrer Amàlia i de es afectacions als negocis, un lladre va robar a una dona de 60 anys al carrer Jaume Isern ahir. A aquest cas, se li suma un nou, un home que passejava per la Plaça Santa Anna també ha patit un intent de robatori amb agressió. La víctima ho ha denunciat a través de les xarxes socials on ha mostrat les ferides produïdes durant el forcejament amb l’agressor.

Davant d’aquesta situació, l’alcalde de Mataró, David Bote, en un vídeo fet públic a les xarxes socials mira cap a Barcelona per justiricar l’increment dels fets delictius que ha experimentat Mataró en els darrers mesos. Segons Bote, aquesta pujada ve motivada per l’increment de la pressió policial a Barcelona i entorns, fet que hauria traslladat part de l’activitat delictiva de la capital catalana cap a ciutats com la capital del Maresme. Una conjectura que el consistori en conjunt denuncia des del passat mes de gener.

L’alcalde posa com a exemple el fet que un dels detinguts durant la setmana passada en un dels nombrosos fets delictius registrats a la ciutat (no especifica quin), havia estat detingut fins a 16 vegades anteriorment a Barcelona, “sense que això evités que arribés als nostres veïns“, afegeix.

És per això que, en aquest mateix missatge, l’alcalde ha anunciat que des de Mataró s’actuarà “amb mà dura“. A més, des del consistori demanen a la Generalitat un reforç permanent de la dotació de Mossos, ja que de moment és temporal. Com també demanen que les forces de seguretat elaborin amb urgència un pla de xoc per reduir les xifres de delictes a la ciutat, i que el Govern central introdueixi com a agravant la reincidència en els delictes de furt.

Arrel de la sensació d’augment de delinqüència, alguns veïns i veïnes de la ciutat i mitjançant les xarxes socials, s’han organitzat amb patrulles ciutadanes, davant la manca de solucions que han dit que els hi ofereixen des del consistori. L’Ajuntament al respecte han tret un comunicat en el que indiquen que “valora positivament la col·laboració ciutadana en prevenció de qualsevol tipus de delinqüència i incivisme a la ciutat, però recorda que és absolutament necessari que aquesta es produeixi dins dels termes establerts per la legalitat vigent i amb cura escrupolosa de la seguretat pròpia i aliena“. En aquest sentit, l’Ajuntament “no pot donar suport a cap mobilització veïnal per crear patrulles ciutadanes”, ha indicat.

Per altra banda, l’Ajuntament en el mateix comunicat, informa que la Policia Local de Mataró s’ha reunit i ha traslladat els respectius advertiments a representants d’un col·lectiu que ha anunciat a les xarxes socials l’organització de patrulles.

Suport de l’AV de Rocafonda a la de Molins

La junta de l’associació veïnal de Rocafonda expressa el solidari i amical suport a les persones de l’AV de Molins per la seva actuació, feta amb seny i moderació, diuen en un comunicat. Pensen que ha estat en la línia dels valors que defensen les AV de Mataró: entesa de les problemàtiques, recerca de la convivència i col·laboració per resoldre-les.

La seva comprensió vers els veïns i veïnes que avui estan enfadats per la manca de seguretat als nostres barris. Comparteixen plenament el seu malestar que també és el seu.

Pensen que la policia, tant la local com els mossos i la nacional, ha d’actuar de forma ferma i proporcionada en tots els fets delictius que es donin a la ciutat i que la justícia ha d’actuar de manera serena, objectiva i efectiva. Però la policia no pot resoldre els problemes que provoquen aquests fets.

Diuen que s’ha d’entendre les causes que produeixen fets com els robatoris, les ocupacions, etc. “Nosaltres les situem en les profundes desigualtats que patim, a les quals afegim les actuacions de grups que, intencionadament, se n’aprofiten i les magnifiquen. Aquestes causes ara estan agreujades per la crisi que vivim, que augmenta la pobresa d’àmplies capes de la societat“.

Critiquen les administracions que permeten que nois i noies, potser sense cap altre camí que la droga i els robatoris, campin sense control ni suport pels nostres barris, perjudicant tothom: a si mateixos i a la societat.

Exigeixen per, tant al govern de la ciutat com al de Catalunya i a la ciutadania: fassin una actuació adequada i efectiva davant qualsevol acte delictiu. Volen que s’implementi urgentment de programes socials per a aquests joves, junt al compromís d’ells d’iniciar camins de formació i de treball. Reclamen un compromís de tota la gent de Mataró per revertir una situació tan complexa com injusta, creixent i de conseqüències inimaginables. “Només la consciència, comprensió i solidaritat de la realitat i sobretot dels responsables polítics per resoldre aquesta situació farà que millori la convivència veïnal“.

Per últim apel·len a totes les entitats veïnals, culturals, esportives, etc. a fer un front comú per col·laborar a millorar la convivència a la nostra estimada ciutat de Mataró, que volem digna, cohesionada i segura.

Document: Comunicat de suport a l’AV de Molins-Torner-1R de Maig

Desallotjat  l’edifici “El Teler” de nou

En plena polèmica sobre les “ocupacions” i la delinqüència a la ciutat, l’Ajuntament de Mataró ha desallotjat l’edifici “El Teler” del Camí Ral de nou. Ha procedit al desallotjament preventiu davant la falta d’acreditació per part de la propietat i també en detectar problemes greus de salubritat a l’immoble. Per aquest motiu, la Policia Local ha fet desallotjar l’habitatge, que estava ocupat il·legalment. En el moment de l’actuació hi havia cinc persones a qui s’ha ofert allotjament provisional, que han rebutjat. Un dels ocupants ha estat detingut per un presumpte delicte de desobediència i resistència a l’autoritat. Per la tarda s’ha dut a terme de manera subsidiària una neteja i desinfecció de l’habitatge i s’ha tapiat l’accés al mateix.

Segons informa l’Ajuntament es va demanar a la propietat a finals d’abril que aportés informe tècnic de la solidesa de l’edifici, que adoptés les mesures cautelars oportunes i fes les reparacions pertinents a fi de garantir la solidesa estructural evitant danys a finques veïnes, arran de queixes veïnals que denunciaven possible risc per a les persones.

El passat mes de febrer ja es va desallotjar i tapiar el local d’aquest mateix edifici (l’antic casal ocupat El Teler), que no reunia els requisits per ser habitat i provocava moltes queixes veïnals per sorolls, insalubritat i temes de seguretat. Tot l’edifici és objecte de seguiment des de fa mesos per part de la Unitat de Convivència i Civisme de la Policia Local, segons informen des de l’Ajuntament. Els fets arriben la mateixa setmana que l’Ajuntament ha reconegut un augment de les ocupacions il·legals d’immobles a Mataró, coincidint amb un repunt dels delictes en ple confinament.

Esquerra diu que davant la inseguretat, cal responsabilitat 

En un comunicat Esquerra Republicana – Moviments d’Esquerra diuen que davant la percepció creixent d’inseguretat dels veïns arran de les difícils situacions viscudes aquests darrers dies d’increment d’ocupacions i de furts, a propòsit també de les declaracions al respecte fetes públiques per l’Alcalde de Mataróvolen expressar el següent:

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres a Mataró ha estat, està i estarà sempre al costat de la ciutadania i del govern de la ciutat per demanar una justícia eficaç, més recursos policials i sobretot, unes sòlides polítiques socials que eradiquin de veritat el problema real que la crisi sanitària ha agreujat: la desigualtat, la pobresa, l’exclusió social, l’atur, la gana, la manca d’habitatge,

Cal demanar l’ajuda que correspongui per millorar la situació i cal demanar-la allà on calgui. Naturalment, el nostre Grup Municipal hi contribuirà, acompanyant el govern de la ciutat allà on faci falta.

Però per demanar ajuda, cal haver fet tot allò que fos possible i encara més, havent assumit la situació, havent liderat la resposta ciutadana, havent utilitzat tots i cadascun dels mecanismes que una ciutat important com la nostra té al seu abast, començant pel cos de la Policia Local. Cap administració coneix tant la realitat de Mataró com el seu propi ajuntament

Instal·lar-se a la queixa, rentar-se les mans repartint la culpa a altres i anunciar als quatre vents la impotència davant la situació és justament un compendi de tot allò que un governant no ha de fer.

Ara el mal ja està fet… Les conseqüències immediates que l’Alcalde hagi admès en públic que no es veu en cor d’afrontar el problema són: haver estès la sensació de derrota, d’impotència i de por entre molts ciutadans i per altra banda, encara pitjor, que hi hagi plataformes que vulguin erigir-se en justiciers pel seu compte.

La seguretat i la convivència són béns massa seriosos com per a tractar amb aquesta irresponsabilitat. A tot arreu, i també a Barcelona, tothom està fent grans esforços. Fem-los aquí també. Els temps que ens tocarà viure seran difícils i si algú no se sent capacitat o no està a l’alçada, millor que faci un pas al costat.

Document: Nota de Premsa d’ERC davant la inseguretat

Junts per Mataró diu que el problema de seguretat no és nou ni ve de fora

Per la seva part, el grup municipal de Junts per Mataró, ens han traslladat una nota de premsa en la que indiquen que:

La ciutat de Mataró viu aquests dies en un estat d’inseguretat constant. En els darrers dies s’han produït diversos robatoris arreu de la ciutat, molts d’ells contra persones grans i indefenses, però també a establiments comercials i de restauració. Això ha fet que les dades de fet delictius, en termes absoluts, hagin augmentat, sobretot els furts.

És també una realitat que davant la degradació de la convivència social, l’abandonament institucional, la falta de salubritat i l’urbanisme antisocial, sorgeixen grups organitzats per delinquir, aprofitant-se de la desorganització social i l’estigmatització dels barris per assaltar immobles i fer-ne una usurpació contra la voluntat del propietari/a.

A la nostra ciutat sabem que aquest augment de la inseguretat radica en la pèrdua de garanties sobre qüestions elementals per a una vida digna, com ara l’accés a l’habitatge, la salut, el treball, l’educació o un acompanyament social i, per això, suposa un gran perill simplificar la situació que vivim en l’atribució de culpes a determinats col·lectius. El problema de seguretat de Mataró no és nou ni ve de fora, és un repte de ciutat ignorat durant anys pels responsables institucionals. Apel·lar al discurs de la por és la forma de trobar culpables, però no soluciona res. La criminalitat prové de la pobresa, l’atur i la manca d’oportunitats. Això és, en definitiva, producte de la desigualtat.

Tanmateix, el repte de la seguretat és una tasca que cal que afrontem tots els grups polítics, totes les entitats, associacions, veïns i veïnes d’aquesta ciutat, de forma conjunta com a mataronins i mataronines. Però tot això, no es pot fer en el clima actual. Davant l’escalada delictiva que patim, és necessària la presència policial i actuacions perquè els problemes no es podreixin en l’oblit institucional mentre els veïns ho pateixen diàriament. Si a un barri, carrer o edifici, sigui quin sigui, hi ha un increment de delinqüència cal explicar les causes el generen, però també i sobretot cal donar resposta, de forma ràpida i contundent.

Malauradament, al Govern municipal li està costant agafar el bou per les banyes quan els problemes són peluts. I aquest ho és, i molt. No es pot pretendre solucionar els problemes afirmant que vénen de fora i esperar que de fora en vingui la solució. Mataró té la capacitat d’afrontar el repte que es presenta, i és el Govern del PSC i En Comú Podem qui ha d’actuar amb fermesa. Tots els grups municipals coincidim en demanar el compliment de les competències de totes les administracions púbiques allà on calgui. Ara bé, cal que el Govern de Mataró comenci a prendre decisions.

Des de Junts per Mataró, ja hem apuntat possibles solucions com augmentar el nombre d’agents policials per a arribar complir les ràtios de policia per habitant o la creació de la figura del Gerent de seguretat amb visió global de l’àmbit, per coordinar tots aquells aspectes de seguretat presents: des de la salut pública fins a l’educació passant pels problemes de delinqüència.

La seguretat ciutadana ha de tenir una visió social integradora de preservar la convivència i el bé comú per a tota la ciutadania. Ara tenim un problema d’ordre públic i calen mesures per combatre el delicte. Exigim al Govern municipal que actuï de forma immediata. Amb la seguretat no s’hi juga.

Document: Nota de Premsa de Junts per Mataró davant la inseguretat