Habilitar el Centre Cívic Gatassa en un Centre d’Acollida Municipal provisional, atendre a totes les persones que necessiten una primera atenció així com els serveis d’atenció al domicili i donar aliments i àpats a persones i famílies que passen per situacions de vulnerabilitat són alguns dels serveis que fa Benestar Social i que durant la crisi del coronavirus han augmentat de forma considerable

Benestar Social ofereix serveis a les persones i famílies que es troben en situacions vulnerables i s’organitza en equips tècnics que es centren en les següents àrees: primera atenció, infància i família, atenció a les persones grans, promoció social i el desenvolupament de la Llei de la Dependència. Els principals objectius són cobrir les necessitats bàsiques de la ciutadania, prevenir situacions de risc social, millorar l’autonomia personal i ajudar en les dificultats derivades de les relacions personals, familiars o comunitàries.

Des que es va decretar l’Estat d’Alarma, el 14 de març, Benestar Social ha esdevingut un servei essencial que ha vist augmentar la demanda general de la ciutadania en un 124,87%.

A nivell concret, una de les primeres accions que es van fer des de Benestar Social, amb la col·laboració de Creu Roja, va ser habilitar el Centre Cívic Espai Gatassa com a Centre d’Acollida Municipal per a les persones sense sostre. Aquest alberg provisional, que va entrar en funcionament el 2 d’abril, se suma al Centre d’Acollida Municipal permanent de Can Soleret.

Una altra de les emergències que es cobreixen ha estat la provisió d’aliments a les famílies vulnerables de la ciutat. Aquest servei, des del 2016, es centralitza al Centre de Suport Alimentari Entorns gestionat per Creu Roja, Càritas i l’Ajuntament amb el suport del Banc dels Aliments. Aquest centre, que proporcionava suport alimentari a una mitja de 2.065 persones beneficiàries, ha vist com ha augmentat la demanda de lots alimentaris en un 103,97%, arribant a 4.212 persones de 1.569 famílies.

Pel que fa als àpats diaris que es repartien en espais municipals, com per exemple els casals de la gent gran, aquests s’han incrementat en un 139,68% passant dels 63 àpats abans de la pandèmia als 151 actuals que s’entreguen a domicili. A aquests se li han de sumar els que ofereixen en el Menjador Social de la Fundació Sant Joaquim que també han vist augmentar considerablement la demanda, passant de 60 àpats diaris de mitja, als 73 actuals (un 16.67% més).

Cal destacar també els Serveis d’Atenció a Domicili que, no només s’han mantingut durant tot l’estat d’alarma, sinó que s’han vist incrementats, proporcionant suport a 198 persones dependents més que abans de la COVID19.

Una de les habitacions del Centre d’Acollida Municipal Gatassa