La majoria d’escoles de Mataró cancel·len els casals d’estiu: “Amb la normativa que se’ns ha imposat és impossible”. L’Ajuntament de Mataró admet que hi ha molta incertesa sobre la manera en com fer complir les mesures sanitàries necessàries, així com “por” a possibles contagis. Més enllà dels casals d’estiu, les escoles, instituts i escoles bressol municipals són reticents també a la reobertura dels centres a partir de la segona fase. Tot i el desacord, escoles i instituts obriran malgrat “eren més partidaris de preparar curs de cara al setembre“, segons admeten des de la regidoria d’Educació

Segons informa ACN, bona part de les escoles públiques de Mataró han cancel·lat els casals d’estiu. Inicialment es van obrir inscripcions per a un total de dinou casals, però actualment ja n’hi ha onze de cancel·lats. Segons han denunciat algunes associacions de famílies, amb la normativa que s’ha “imposat” com a conseqüència de la crisi sanitària “és impossible realitzar un casal d’estiu atractiu per als nens“. En aquest sentit, critiquen que el Departament d’Educació es “precipités” a l’hora d’anunciar que les escoles obririen al juny i que hi hauria activitats a l’estiu sense que s’hagin concretat les mesures per a la tornada a les aules: “No hem tingut suficient suport de l’Administració, qui davant d’aquesta situació hauria d’haver previst alternatives“.

L’Ajuntament de Mataró admet que hi ha molta incertesa sobre la manera en com fer complir les mesures sanitàries necessàries, així com “por” a possibles contagis. Això ha empès a moltes associacions de famílies, que són les que gestionen els casals d’estiu, a fer-se enrere: “No podem oferir-lo per responsabilitat i sobretot per la salut dels nostres infants“, es lamenten. A més, els vuit casals que mantenen la seva intenció de tirar-lo endavant sabran en els pròxims dies sí poden fer-lo, ja que un dels requisits per rebre la subvenció municipal és que hi hagi almenys 30 alumnes inscrits, una circumstància que encara avui no es compleix en alguns centres, amb les preinscripcions ja tancades. Des de l’Ajuntament, però, allargaran el termini per concedir les subvencions i esperaran a saber si hi ha famílies que a última hora decideixen apuntar els seus fills i es poden confirmar tots vuit casals. Un d’ells, però, parteix amb un volum d’inscripcions molt baix -només té una dotzena d’alumnes- i podria afegir-se a la llista de cancel·lacions.

El que sí farà el consistori és reinvertir el pressupost de subvencions previst i que no s’assignarà a les escoles que han cancel·lat els seus casals perquè els centres on sí es faci puguin tenir una ajuda extraordinària per fer front a despeses relacionades amb les mesures de seguretat. L’Ajuntament de Mataró confirma que, per aquesta temporada, seran 8 els casals d’estiu subvencionats que estaran en funcionament, que donaran una oferta de 640 places entre tots ells. Normalment, cada estiu se’n porten a terme 19. De fet, el termini per cursar la inscripció acaba aquesta mitjanit i s’han inscrit uns 638 nens i nenes però que han escollit més d’un centre, per grau de preferència. Molts d’aquests casals es porten a terme en equipaments municipals, com ara escoles, on l’Ajuntament treballa aquests dies en tasques de desinfecció.

Una mare porta el seu fill a una escola de Mataró, en una imatge d’arxiu (ACN)

Malestar a les AMPA’s, AFA’s i entitats de lleure

Diverses famílies de la ciutat i entitats que treballen en el sector denuncien la cancel·lació de casals d’estiu subvencionats i demanen solucions per als nens i nenes aquest estiu. Així ho han fet saber a Mataró Audiovisual i així ho han explicat també a través de publicacions fetes a les xarxes socials, on afirmen que més de 700 infants s’han quedat sense plaça de casal d’estiu municipal i que això obligarà les famílies a buscar altres alternatives com portar a l’infant a un casal més llunyà o més car o demanar a familiars que se’n facin càrrec. Segons fonts a les quals ha tingut accés Mataró Audiovisual, dels 19 casals previstos només se’n farien 7 i barris com Cerdanyola, Pla d’en Boet i Peramàs, aquest any es quedarien sense casal municipal.

Les famílies demanen solucions a l’ajuntament, que és qui consideren hauria de donar resposta a les necessitats derivades de la crisi del coronavirus i criden a mobilitzar-se a través de les xarxes socials. Concretament la principal acció la plantegen per les 10 de la nit on animen a les famílies afectades a demanar explicacions a través de les xarxes, fent servir el hashtag #EstiuActiuDeVeritat amb mencions a l’alcalde David Bote, l’Institut Municipal d’Educació i a l’Ajuntament.

Reticents a obrir per juny l’escola

Més enllà dels casals d’estiu, les escoles, instituts i escoles bressol municipals són reticents també a la reobertura dels centres a partir de la segona fase, que en el conjunt de l’àrea metropolitana podria ser a partir del 8 de juny si no hi ha rebrots que facin allargar una setmana més la fase 1. Tot i el desacord, escoles i instituts obriran malgrat “eren més partidaris de preparar curs de cara al setembre“, segons admeten des de la regidoria d’Educació. També obriran amb tota seguretat les escoles bressol, que són de titularitat municipal, tot i que la decisió final es prendrà la pròxima setmana. El servei amb el servei d’estiu fins a mitjans de juliol.