Mataró aquest dilluns entra a la Fase 1 de la desescalada a on entre altres coses es permetran reunions fins a 10 persones, mobilitat entre municipis de la mateixa regió sanitària i l’obertura de terrasses. A més de les mesures generals, Mataró comptarà amb agents cívics de suport i obrirà els parcs i alguns museus. En aquest sentit, l’Ajuntament també obrirà l’Oficina d’Atenció al ciutadà amb cita prèvia. Les franges horàries només es mantenen per als passejos i l’esport, les permeses també en la fase 0. La resta de noves activitats permeses es podran realitzar a qualsevol hora, sense que hi hagi distincions per a majors o nens. La fase 1 permet començar a celebrar espectacles culturals però molt restringits. Ahir el delegat del Govern a Barcelona es va reunir telemàticament amb els alcaldes i alcaldesses del Maresme per confirmar l’evolució positiva i posar en valor el treball conjunt dels ajuntaments

A la roda de premsa del ministre Salvador Illa, celebrat després del Consell de Ministres ha anunciat que l’Àrea Metropolitana Nord el dilluns 25 de maig entra a la Fase 1 de la desescalada. Aquesta fase que millora la Fase 0,5 o avançada que va otorgar el Ministeri de Sanitat, entra en vigor el dilluns 25 de maig i segons el publicat en el BOE haurem d’esperar l’evolució dels propers 15 dies per poder passar a Fase 2.

Així des de dilluns es podrà tenir contacte social en grups reduïts de persones que no siguin vulnerables ni tinguin patologies prèvies amb trobades –a l’exterior, en terrasses o en domicilis particulars- de fins a 10 persones. Els bars i restaurants poden obrir les seves terrasses amb un aforament del 50%. També es permet la pesca i la caça i l’obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense fins a cita prèvia i aquells que tinguin superfícies superiors hauran de delimitar “espais” amb aquestes dimensions. Les limitacions d’aforament per a aquest tipus d’establiments es fixa en el 30%.

Les persones que viuen a la mateixa casa poden viatjar juntes i ocupar totes les places. S’ha de garantir el teletreball i els ajuntaments poden autoritzar mercats a l’aire lliure amb limitacions. També poden obrir biblioteques i museus –amb restriccions- i els establiments turístics i hotels, sense utilitzar les zones comunes. Es pot viatjar a les segones residències que es trobin dins de la mateixa àrea autoritzada.

Les biblioteques també poden obrir per a serveis de préstec i devolucions i els museus permetran visites amb estrictes mesures de reducció de l’aforament a un terç i mantenint les distàncies de seguretat per evitar el contacte personal. Les vetlles es podran fer amb una limitació de 15 persones a l’aire lliure i de 10 en espais tancats.

A més de les mesures generals, Mataró comptarà amb agents cívics de suport i obrirà els parcs i alguns museus. En aquest sentit, l’Ajuntament també obrirà l’Oficina d’Atenció al ciutadà amb cita prèvia.

Franges horàries

Només es mantenen per als passejos i l’esport, les permeses també en la fase 0. La resta de noves activitats permeses es podran realitzar a qualsevol hora, sense que hi hagi distincions per a majors o nens. És a dir, el Govern permet anar a una terrassa, o acudir a un museu o a una botiga de roba sense límits horaris.

L’ordre dóna potestat a les comunitats autònomes perquè modifiquin les franges horàries. Podran avançar-les o endarrerir-les amb un marge de dues hores però no ampliar la durada total de cada franja. El Govern permet aquesta flexibilitat després de la sol·licitud de diverses comunitats per a evitar les hores de més sol.

Avui també ha informat el Ministeri de Sanitat, publicat en el BOE, que els municipis de menys de 10.000 habitants aquestes franges no existeixen.

Bars, restaurants i cafeteries

Per altra banda, segons informa Mataró Audiovisual, els bars, restaurants i cafeteries de la nostra ciutat estan treballant de valent per deixar-ho tot llest. I ahir alguns d’ells ja van fer revisió amb els tècnics de l’Ajuntament per coordinar la reordenació de l’espai. Tot així encara queden alguns caps per lligar com per exemple l’ús dels lavabos dels establiments.

Tots aquests mesos d’inactivitat han sigut durs pel sector de la restauració, segons ja va informar Enric Bartrés, president del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i Maresme, i que molts no podran aixecar la persiana. També alguns no han pogut vendre a domicili i d’altres s’han reinventat i han obert noves línies de negoci que mantindran un cop acabi el confinament.

Alguns dels propietaris que hem contactat amb ells, asseguren que tenen moltes ganes d’aixecar les persianes i demanen també la solidaritat dels mataronins i mataronines per afrontar amb èxit aquesta nova fase.

En quines condicions poden obrir? Les terrasses poden obrir al 50% de la seva capacitat després de les intenses critiques de l’hostaleria al criteri inicial del Govern del 30%. En tot cas, els bars i restaurants han d’assegurar la distància de dos metres entre taules (o agrupacions de taules) en les quals pot reunir-se un màxim de deu persones. Els ajuntaments poden ampliar les llicències d’espai, però sempre haurà de respectar-se la proporció de taules-superfície i la part per als vianants haurà d’incrementar-se també de manera proporcional.

Els amos dels establiments han de netejar i desinfectar les taules i les cadires i prioritzar la mantelería d’un sol ús. Si no fos possible, s’ha d’evitar que diversos clients usin la mateixa, agrega el BOE. Igual que a les botigues, han de posar a la seva disposició gels hidroalcohólicos, es fomentarà el pagament amb targeta de crèdit i es netejarà el datáfono després de cada ús. A més, les vaixelles han d’emmagatzemar-se en recintes tancats i, si no és possible, lluny de les zones de pas, ha d’evitar l’ús de cartes comunes i eliminar productes habituals en les taules com palilleros o tovalloneres. L’ocupació màxima de les condícies és d’una persona, excepte si necessita assistència.

L’activitat hotelera està permesa en aquesta fase. Els establiments poden obrir totes les seves habitacions, encara que no estaran operatives les zones comunes, com els restaurants. Els objectes susceptibles de ser manipulats pels clients, com els ascensors, han de desinfectar-se cada dues hores, segons marca l’ordre. I han d’instal·lar-se cartells informatius en els idiomes més habituals exposant les restriccions en l’ús de les instal·lacions i les normes d’higiene.

També sobre turisme, es poden reprendre les activitats de “turisme actiu i naturalesa per a grups d’un màxim de deu persones per empreses registrades com a empreses de turisme actiu“. Aquestes activitats es concertaran, preferentment, mitjançant cita prèvia.

Activitat Cultural

La fase 1 permet començar a celebrar espectacles culturals però molt restringits. Només de menys de 30 persones en llocs tancats i amb un terç de l’aforament. Si són a l’aire lliure es poden ajuntar fins a 200 persones però sempre que es mantingui la distància mínima de seguretat. Les instal·lacions han de desinfectar-se abans de cada representació. La direcció artística “procurarà” que els artistes en l’escenari mantinguin la distància de seguretat. No pot compartir el vestuari si no s’ha desinfectat.

També poden reprendre’s els rodatges sota estrictes condicions de seguretat. La fase 1 permet gravar en platons i en l’exterior si compten amb la corresponent autorització de l’Ajuntament. Si hi ha interacció física directa entre actors i actrius “hauran d’establir-se mesures específiques per a cada cas particular pels responsables del rodatge a partir de les recomanacions de les autoritats sanitàries“.

Reunió sobre les mesures de desescalada amb els alcaldes i alcaldesses del Maresme

Ahir el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, confirmava que l’evolució de la incidència del COVID19 a la comarca és positiva i posa en valor el treball conjunt amb els ajuntaments, en una reunió telemàtica que va tenir amb els alcaldes i alcaldesses del Maresme.

En la reunió es va intercanviar informació sobre les mesures de desescalada del COVID-19 al territori. Durant la sessió, s’han repassat les dades epidemiològiques de la comarca, on alguns municipis es troben a la fase 1 i d’altres a la fase 0 avançada.

El delegat ha explicat que la incidència de l’epidèmia segueix disminuint en el territori i que el  Govern ha proposat que, a partir de dilluns que ve, els municipis adscrits a la Regió Metropolitana Nord passin a la fase 1. Coincidirien així amb els municipis de l’Alt Maresme, que estan adscrits a la Regió Sanitària de  Girona i que ja van canviar de fase dilluns passat.

Juli Fernàndez ha remarcat que “tot fa pensar que seguim pel bon camí, malgrat que no ens podem relaxar perquè el risc de rebrot encara és molt present. Hem de recordar als nostres veïns i veïnes que tot just ara iniciem la desescalada, encara que a vegades tinguem sensació d’eufòria perquè comencem a veure mesures d’alleujament”

El delegat ha afegit que “ara hem d’estar més coordinats que mai, i és molt positiu que la relació amb els ajuntaments sigui fluïda i intensa per seguir avançant de forma segura en la desescalada”.

Els alcaldes i alcaldesses han plantejat qüestions pràctiques sobre la gestió del desconfinament en l’àmbit del comerç, de l’espai públic, de la mobilitat o sobre l’obertura de centres escolars. En aquest sentit,  el delegat del Govern a Barcelona ha recordat que demà divendres hi ha una reunió convocada entre el director dels Serveis Territorials d’Educació, Pere Massó, i els regidors i regidores d’Educació del Maresme per parlar del pla de reobertura dels centres escolars. A més, el delegat ha ofert als alcaldes i alcaldesses una reunió amb el director de Centres  Públics del Departament d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per aclarir dubtes.

El president del Consell Comarcal del Maresme, Damià del Clot, ha dit que “la reunió d’alcaldes i alcaldesses ha estat especialment útil per conèixer de primera mà els criteris subjacents a les dues velocitats que caracteritzen la desescalada a la comarca del Maresme. També hem agraït i alhora reivindicat l’acompanyament de la Generalitat en el procés de readaptació d’escenaris de la vida pública i la reunificació de criteris que han de presidir el desconfinament”

La gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran, ha confirmat que fa 14 dies la incidència a la comarca del Maresme era de 25 casos per 100.000 habitants i que en els últims 7 dies ha baixat a 10. També ha destacat l’important paper de l’Atenció Primària en la detecció dels casos i seguiment dels contactes.

Per la seva banda, la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha destacat els principals canals de comunicació a disposició de la ciutadania i dels ajuntaments, a través del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) i de les preguntes freqüents sobre les mesures de desconfinament.

L’Ajuntament informa

Espais públics

Amb l’objectiu d’activar i desenvolupar a la ciutat la Fase 1 del Pla de transició cap a la normalitat de les activitats socials, econòmiques i de servei públic, mitjançant un decret d’alcaldia d’ahir 23 de maig s’estableix que:

 • Tots els parcs i places de la ciutat quedaran oberts a la circulació de persones a peu o amb cadira de rodes, però no podran circular-hi vehicles a motor ni vehicles elèctrics de mobilitat personal. No es poden utilitzar els jocs infantils, les pistes esportives ni els aparells d’activitats física dels parcs de salut, tampoc seure en els bancs ni tocar mobiliari urbà. No estarà permès practicar jocs o esports de contacte personal ni tampoc s’hi poden reunir més de 10 persones. S’ha de mantenir la distància social de 2 m i portar mascareta quan no es pugui garantir. Es permet l’ús de correcans.
 • Les platges seguiran tancades al públic general. Únicament està permesa als majors de 14 anys la pràctica de la pesca recreativa a totes les platges en l’horari que estableix el Pla municipal d’usos de les platges (de 21 a 8 h) i la pràctica d’esports aquàtics individuals de 6 a 10 h utilitzant el carril habilitat a la platja del Varador.
 • El trànsit de vehicles al passeig Marítim entre la riera de Sant Simó i l’accés al Port es mantindrà tancat.
 • Es restablirà el control horari i tarifari de les zones d’estacionament regulat (zona blava i zona taronja).
 • Es mantindrà la limitació de l’horari màxim d’obertura dels establiments de restauració, cafeteria, terrasses i comerç de conveniència a les 23 h, sense que en cap cas puguin excedir l’horari ordinari autoritzat per la seva normativa sectorial o llicència.

Equipaments i serveis municipals

El decret d’alcaldia també estableix la reobertura dels equipaments i serveis autoritzats a la Fase 1, d’acord amb les condicions i protocols d’aforament, distància física i seguretat establerts per les autoritats sanitàries, i les capacitats operatives dels serveis o entitats gestors:

 • Oficina d’Atenció Ciutadana de La Riera, 48, a partir del 25 de maig, amb cita prèvia.
 • Biblioteques, a partir del 2 de juny, per al préstec amb reserva prèvia.
 • Museus, a partir del 28 de maig, per a visites sense cap activitat.
 • Can Palauet, a partir del 2 de juny, amb cita prèvia, per donar servei a l’Arxiu Comarcal i Municipal.
 • El Clos Arqueològic de Torre Llauder i les sales d’exposicions de Can Palauet i Nau Gaudí es mantenen tancades al públic.
 • Els centres cívics de Cerdanyola i Rocafonda (26 i 27 de maig, respectivament), només pel que fa a les oficines d’atenció ciutadana amb cita prèvia i a l’atenció del Servei de Benestar Social.
 • El Centre Cívic Pla d’en Boet, a partir del 25 de maig, només per a atenció del Servei de Benestar Social i serveis municipals (Oficina d’Atenció Ciutadana es manté tancada).
 • El Centre Cívic Cabot i Barba, a partir del 25 de maig, de dilluns a dijous, per obertura de l’Oficina Jove, per atenció amb cita prèvia.
 • El Centre Cívic Molins es manté tancat.
 • El Centre Cívic Espai Gatassa es manté tancat.
 • La Pista Poliesportiva de Cirera, a partir del 25 de maig, per a les activitats del Club de Patinatge de Mataró.
 • L’Oficina Municipal d’Ensenyament, a partir del dia 2 de juny, per atenció amb cita prèvia.
 • El Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD), a partir de 25 de maig, per atenció amb cita prèvia.
 • Els Espais Joves de Rocafonda, La Llàntia i Cerdanyola, a partir del 25 de maig, per atenció individual amb cita prèvia. L’atenció individualitzada de l’Espai Jove de Pla d’en Boet es prestarà a l’Espai Jove de Cerdanyola.