Concentració veïnal al barri de Molins per reclamar la desocupació d’un local antic d’una sucursal bancària que els acusen de intents d’ocupació a domicilis i diversos robatoris. Aquest divendres al matí el local ha aparegut tapiat de dalt a baix fet per l’Ajuntament de manera subsidiària. Esquerra Republicana i Junts per Mataró han fet cadascú un comunicat al respecte dels fets ocorreguts ahir al barri de Molins

Unes 150 persones, veïnes del barri de Molins, es varen concentrar ahir al vespre al carrer Nicolau Guanyabens, davant d’un local d’unes antigues oficines d’una entitat bancària a on hi havien cinc joves majors d’edat convivint en el local ocupat. Els veïns els acusen de diversos robatoris e intents d’entrar a domicilis per ocupar-los.

Mitjançant les xarxes socials es va promoure una concentració davant del local, a on es van presentar agents antidisturbis dels Mossos d’Esquadra. Els Mossos van fer de mediadors perquè els cinc ocupants marxessin de l’immoble, i van ser reallotjats a un altre lloc.

Segons informa el Capgròs, aquest divendres al matí el local ha aparegut tapiat de dalt a baix. Semblava una iniciativa dels propis veïns (tal i com ha publicat en primera instància aquest mitjà) però aquest divendres al migdia l’Ajuntament ha confirmat que ha estat el propi consistori qui ha blocat l’accés a l’immoble. Els treballs s’han fet de manera subsidiària, ja que en teoria li pertocarien al propietari del local, una entitat bancària.

El local, tapiat després de la concentració. Foto: R. Gallofré (Capgròs)

L’Associació de Veïns de Molins en un comunicat es desvinculen de la concentració d’ahir i de qualsevol manifestació que es faci mentre duri l’estat d’alarma per la COVID19. En el mateix comunicat indiquen que no descarten mobilitzacions més endavant i asseguren que estan en contacte amb les persones afectades que hi ha hagut a la zona per organitzar-se i reclamar solucions a l’Ajuntament i als Mossos d’Esquadra.

L’Ajuntament no ha fet cap declaració ni comunicat al respecte, malgrat la confirmació del tapiat del local. Però si ho ha fet Esquerra Republicana en un comunicat que ha enviat aquest mitjà. En ell indica que entenem que la seguretat i la convivència són com dos pilars fonamentals de la societat, elements imprescindibles de l’Estat del Benestar. Cal preservar-los per poder exercir tots els drets en llibertat. Rebutgen categòricament totes les actituds que puguin crear malestar i tensió entre els conciutadans. Volen mostrar el suport als veïns afectats per la situació.

Per altra banda, i sense evadir cap responsabilitat, diuen que “cal remarcar que la situació és un reflex de la vulnerabilitat, de la pobresa i la desigualtat que pateix una part de la població“. Insten a que “tot el Consistori, Govern i Oposició, han de mostrar-se units i des de la comprensió als veïns demanar ajuda a totes les instàncies supramunicipals per garantir en primer lloc la seguretat, la convivència i la llibertat, que permetrà actuar en allò que és realment important: la lluita contra la desigualtat, l’educació, l’ocupació i la cultura“.

Document: Comunicat en relació als fets ocorreguts al carrer Nicolau Guanyabens

Per la seva part, Junts per Mataró ha manifestat que ahir a Mataró es va fer palesa l’enorme conflictivitat social i convivencial que comporten les usurpacions d’immobles. Segueixent dient que “és una realitat que davant la degradació social, l’abandonament institucional, la falta de salubritat i l’urbanisme antisocial, sorgeixen grupuscles de persones organitzades a aquests efectes, que aprofitant-se de la desorganització social i l’estigmatització dels barris, es dediquen a buscar immobles per fer-ne una usurpació contra la voluntat de la propietat“. Segons el grup municipal, estan convençuts que “la solució a aquest problema no pot afrontar-se només des de l’àmbit judicial o policial. Es necessita invertir en educació, prevenció, sensibilització i un urbanisme més social i amable, d’aquí la importància de la intervenció local“.

Junts per Mataró, reitera en les reivindicacions, ja presentades en altres ocasions, i que segueixen sobre la taula per resoldre la present situació:

  • Requerir al Departament d’Interior perquè incrementi amb caràcter permanent els efectius del Cos de Mossos d’Esquadra destinats a la ciutat de Mataró.
  • Revisar el funcionament de les Juntes de Seguretat local i, alhora, que es duguin a terme auditories locals de seguretat i s’estableixin programes de bones pràctiques adaptades a les necessitats de lluita contra la criminalitat del segle XXI.
  • Que la Fiscalia General de l’Estat prengui consciència de la problemàtica i l’abast d’aquesta situació i dicti unes instruccions clares als fiscals de zona per tal que formulin acusació pública en aquells supòsits d’ocupacions delinqüencials expressades i acusin per grup o organització criminal.
  • Que en aquells partits judicials, com el de Mataró, en els que la problemàtica sobre les ocupacions i els delictes adjacents, suposi una sobrecàrrega de treball, es creï la figura del Fiscal especialitzat (que pot dependre del de delinqüència organitzada o econòmics atès les vinculacions delinqüencials, amb els grups criminals, la tracta, la immigració il·legal ,el blanqueig, etc.).
  • Que el Departament d’Interior de la Generalitat, juntament amb la resta de forces i cossos de seguretat de l’Estat, elaborin amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies (grups i organitzacions criminals) que trafiquen amb persones i afavoreixen la immigració il·legal i les usurpacions d’immobles etc.
  • Que tant el CGPJ, com el TSJ de Catalunya, i les pertinents audiències, estableixin uns criteris interpretatius clars, mentre no es produeix una modificació legislativa sobre la matèria, per tal de garantir la seguretat jurídica en la lluita contra les ocupacions i els delictes adjacents.
  • Instar al govern espanyol a la modificació del Codi Penal per tal que adeqüi els tipus penals a les realitats socials i delinqüencials actuals, igualment que es procedeixi amb la major celeritat a modificar la vetusta llei d’Enjudiciament Criminal, per tal que s`adapti a la criminalitat del s.XXI i permeti investigacions més transversals i transnacionals.

Document: Comunicat en relació als fets ocorreguts ahir al vespre al carrer Nicolau Guanyabens