Els sis mercats ambulants tornaran a celebrar-se a partir de dissabte 16 en les seves ubicacions habituals, tot i que amb mesures de seguretat com el control d’accés i l’esponjament de les parades per minimitzar el risc de contagis. Els mercats podran mantenir el nombre de parades habituals excepte a la plaça de Cuba, on es veuran reduïdes a la meitat

L’Ajuntament va suspendre a partir del 19 de març de manera temporal l’activitat dels mercats de venda no sedentària, inclosos els de fruita i verdura, amb motiu de l’estat d’alarma pel coronavirus.

La suspensió ha afectat als mercats de Cerdanyola, Cirera-Molins, l’Escorxador, plaça Gran, plaça de Cuba i Pla d’en Boet. La majoria d’ells se celebren habitualment els dissabtes, a excepció del de fruita i verdura de la plaça Gran (de dimarts a dissabte), i el de roba de la plaça de Cuba, que té lloc els dijous.

A partir del dissabte 16 de maig reiniciaran la seva activitat les parades d’alimentació dels mercats no sedentaris, però ho faran aplicant mesures per garantir, especialment, la distància de seguretat entre els usuaris i també respecte els venedors. Les parades de roba i altres productes no alimentaris no podran funcionar encara.

Les parades s’han redimensionat i reubicat, i tots els mercats poden activar al 100% la seva oferta d’alimentació a excepció del mercat de la plaça de Cuba. En aquest cas, la nova distribució de l’espai només permet el 50% de les parades, de manera que els venedors faran rotació per instal·lar-se els dissabtes cada quinze dies.

En el cas dels mercats de Cerdanyola i Cirera-Molins, que tenen lloc al passeig de Ramon Berenguer III i a la riera de Cirera, respectivament, es guanyarà espai per facilitar la circulació dels usuaris instal·lant les parades sobre la vorera. El mercat de l’Escorxador, al carrer d’Enric Prat de la Riba, augmenta la superfície de venda amb parades també al tram entre els carrers de José Francico Pacheco i de Don Quixot. Aquests tres mercats disposaran de dos punts de control d’accés situats als extrems de la superfície destinada a venda.

Al mercat de Pla d’en Boet les parades de fruita i verdura mantenen la ubicació habitual al carrer de Joaquim Puig i Pidemunt, però només s’hi podrà accedir des de l’avinguda de Lluís Companys. El mercat de la plaça Gran, per les característiques de l’espai i la limitació del nombre de parades, és l’únic que no precisarà control d’accés, malgrat es supervisarà l’aforament. Per últim, el mercat de la plaça de Cuba instal·larà les parades a la part de muntanya de la plaça, a tocar del carrer de Sant Joaquim i també a l’aparcament de zona blava entre els carrers Deu de Gener i Salvador Palmerola. En aquest mercat hi haurà tres punts d’accés (carrer de Cuba amb la banda de muntanya de la plaça, carrer de Salvador Palmerola amb plaça de les Tereses i carrer de Sant Joaquim amb carrer de Salvador Palmerola).

Tots els mercats limiten excepcionalment els seus horaris d’obertura al públic de les 9 a les 14 h. Els vehicles no podran estacionar en els espais on se celebraran els mercats els dissabtes entre les 4 h i les 18 h per facilitar el muntatge i desmuntatge de les parades. La Policia Local ja està procedint a col·locar aquesta senyalització per posar en marxa els mercats el proper dissabte i a deixar avisos en els vehicles ara estacionats als espais.

L’Ajuntament ja ha fet arribar les normes de seguretat als marxants, entre elles l’obligació d’estar protegits amb mascareta i guants i disposar de gel desinfectant a les parades. La distància entre les parades serà de dos metres i no es podrà vendre pel lateral de les mateixes.

Als diferents mercats hi serà present un dispositiu amb personal municipal durant la seva reactivació per tal d’anar supervisant el seguiment de les mesures per part de paradistes i clients, així com per assessorar i informar sobre possibles dubtes.

Recomanacions per als usuaris dels mercats

  • Respecteu en tot moment la distància de seguretat de 2 metres.
  • Eviteu aglomeracions. Limiteu el temps de compra al realment imprescindible: evitareu riscos i permetreu accedir a persones que estiguin a l’espera de fer-ho. L’aforament dels mercats és limitat.
  • Es recomana l’ús de les mascaretes.
  • S’estableix un horari no exclusiu, però sí d’accés preferent, per a les persones més grans de 65 anys. Serà de 10 h a 12 h i es gestionarà aquesta prioritat des dels punts d’accés als mercats.
  • Espereu el vostre torn a la línia d’espera i no toqueu el producte exposat.
  • En la mesura que sigui possible efectueu el pagament amb targeta de crèdit o similar.
  • Cal rentar-se les mans al sortir i a l’arribar a casa.
  • Les persones diagnosticades o amb simptomatologia compatible amb la COVID-19 (tos, febre, dificultat respiratòria) o les que convisquin amb persones diagnosticades i amb símptomes, s’han de quedar a casa en aïllament domiciliari.